Πρόληψη και θεραπεία

Εργαζόμενη γυναίκα: Διαχείριση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής στη διάρκεια της πανδημίας

Οι χώροι εργασίας συχνά επιβαρύνουν δυσανάλογα τις εργαζόμενες γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει το φόρτο εργασίας, καθώς και τη συναισθηματική και σχεσιακή εργασία εντός του χώρου εργασίας. Ιστορικά, οι γυναίκες ήταν επίσης υπεύθυνες για την φροντίδα του σπιτιού. Στη δεκαετία του 1960, οι λευκές γυναίκες άρχισαν να εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.

Γυναίκες όλων των φυλετικών ομάδων βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, αυτό έχει αυξήσει τις ευθύνες των γυναικών – εκτός από την επαγγελματική τους καριέρα έχουν να σηκώνουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος της φροντίδας του σπιτιού. Αυτές οι διπλές ευθύνες μπορεί να αυξήσουν το άγχος, να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και συναισθηματική υγεία και να οδηγήσουν σε επαγγελματική εξουθένωση και μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει τις ανισότητες και το άγχος μεταξύ των γυναικών. Ειδικότερα, οι γυναίκες που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στον κορονοϊό. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να διαβάζουν τα παιδιά στο σπίτι, να φροντίζουν γονείς ή αγαπημένα πρόσωπα ή/και να πρέπει να βρουν φροντίδα για τα παιδιά τους. Επιπλέον, υπάρχει σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος για τις γυναίκες που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των αυξημένων ευθυνών τους.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχαν μισθολογικές ανισότητες και διακρίσεις μεταξύ των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο οι εργοδότες να προβληματιστούν προσεκτικά σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα και πώς αυτή η επιπλέον εργασία περιορίζει τις ευκαιρίες εξέλιξής τους καθώς και τη συνολική τους ευημερία. Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να μετασχηματίσουν τις δομές και τις πολιτικές στον χώρο εργασίας, ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα τη συμβολή των γυναικών.

Οι εργαζόμενες γυναίκες ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν ότι η τέλεια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής είναι ένας μύθος. Αντ’ αυτού, να θεωρούν την εργασία μεταξύ των πολλαπλών ρόλων ζωής που διαχειρίζονται έναν ακόμα ρόλο. Κάθε ρόλος μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια/χρόνο από άλλους κατά τη διάρκεια του έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Ζητήστε βοήθεια από άλλους στο περιβάλλον της εργασίας και της ζωής σας για να μοιραστείτε το φορτίο. Η ιεράρχηση των ρόλων σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας στους διάφορους ρόλους και τις ευθύνες σας.

Πώς μπορούν οι γυναίκες να εξασφαλίσουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Το καθένα θα εξαρτηθεί από την προσωπική σας κατάσταση, το πλαίσιο και τις προτιμήσεις σας.

  • Προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας -θετικά, αρνητικά και ουδέτερα- όλα είναι έγκυρα και πρέπει να εκφράζονται. Μειώστε τις προσδοκίες σας – η “τελειότητα” δεν υπάρχει και δεν πειράζει αν δεν είστε τόσο παραγωγικοί όσο νομίζετε ότι θα έπρεπε. Να είστε ικανοποιημένες με το να κάνετε απλώς το καλύτερο δυνατό με τα εφόδια που έχετε .Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια (π.χ. “Έκανα ένα λάθος, αλλά είμαι άνθρωπος και το να κάνεις λάθη είναι αποδεκτό”).

  • Ασχοληθείτε με την αυτοφροντίδα

Θέστε όρια, ώστε να μην αναλαμβάνετε επιπλέον βάρη .Δώστε προτεραιότητα σε μια δραστηριότητα χαλάρωσης ή αυτοφροντίδας όσο μπορείτε – η φροντίδα του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα στους ρόλους σας .Συμμετέχετε σε τηλεθεραπεία, αν το επιθυμείτε και είναι διαθέσιμη.

  • Γίνετε πιο οργανωμένοι

Δημιουργήστε ένα δομημένο αλλά ευέλικτο πρόγραμμα .Δημιουργήστε ειδικούς χώρους για ορισμένες δραστηριότητες (π.χ. χώρο εργασίας, χώρο παιχνιδιού). Απλοποιήστε τη λίστα εργασιών σας σε ό,τι έχει την υψηλότερη προτεραιότητα, επιτρέποντας ευελιξία .Αναθέστε ορισμένα καθήκοντα σε άλλους με σαφείς προσδοκίες, ανάλογα με την περίπτωση.

  • Μείνετε συνδεδεμένοι

Εξετάστε σε ποιον θέλετε να επενδύσετε την ενέργειά σας και ποιες θα είναι οι μορφές σύνδεσης (π.χ. Facetime, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) που θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ανταμοιβή. Κάντε μια εβδομαδιαία συνάντηση ελέγχου με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στο σπίτι.

  • Εάν έχετε παιδιά, εντάξτε τα στο πρόγραμμά σας

Δημιουργήστε ένα δομημένο αλλά ευέλικτο πρόγραμμα και επιτρέψτε στα παιδιά σας να κάνουν επιλογές σχετικά με αυτή τη δομή, ώστε να θέλουν να συμμετάσχουν. Βάλτε τα παιδιά να κάνουν Facetime με μέλη της οικογένειας και να παίξουν παιχνίδια μαζί τους διαδικτυακά. Βάλτε τους μια εργασία όπως ένα παζλ και βάλτε τους ένα χρονόμετρο – αν δεν σας ενοχλήσουν μέχρι να σβήσει το χρονόμετρο, τότε θα πάρουν μια μικρή ανταμοιβή (ιδανικά ένα παιχνίδι ή ένα αυτοκόλλητο και όχι φαγητό).Δώστε τους 2-3 επιλογές εργασιών και αφήστε τα να επιλέξουν ποια θέλουν να κάνουν. Αυτό θα τους δώσει κάποια αυτονομία.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Addressing work‐life balance challenges of working women during COVID‐19 in Bangladesh by Mahi Uddin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8251227/

Work–Life Balance of the Employed Population During the Emergency Situation of COVID-19 in Latvia by Jelena Lonska, Iveta Mietule, Lienite Litavniece, Iluta Arbidane, Ivars Vanadzins, Linda Matisane and Linda Paegle https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.682459/full

Good Work-Life Balance Boosts Future Productivity by By Robin Madell https://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/articles/good-work-life-balance-boosts-future-productivity