Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Αντιδραστική αρθρίτιδα

Τι είναι η αντιδραστική αρθρίτιδα;

Η αντιδραστική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη στο σώμα. Συνηθέστερα, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη ή μια βακτηριακή λοίμωξη στα έντερα ενεργοποιεί την ανάπτυξη αντιδραστικής αρθρίτιδας.

Θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια της ομάδας σπονδυλοαρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα συχνά δεν αναπτύσσεται μετά την επιτυχή και έγκαιρη αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Τα άτομα με αντιδραστική αρθρίτιδα συχνά εμφανίζουν συμπτώματα στις μεγαλύτερες αρθρώσεις των κάτω άκρων. Η αντιδραστική αρθρίτιδα ήταν παλαιότερα γνωστή ως σύνδρομο Reiter, μια τριάδα αρθρίτιδας, φλεγμονής των ματιών (επιπεφυκίτιδα) και φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος (ουρηθρίτιδα).

Η κατάσταση θεωρήθηκε στο παρελθόν ασυνήθιστη. Ο επιπολασμός εκτιμάται 1/30000. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων (NIAMS), οι άνδρες αναπτύσσουν αντιδραστική αρθρίτιδα συχνότερα από τις γυναίκες, αλλά η διάγνωση είναι πιο δύσκολη στις γυναίκες. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι 30 ετών (ανάμεσα σε ένα εύρος ηλικιών 15-35 χρόνων). Οι άνδρες τείνουν επίσης να εμφανίζουν πιο σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις από τις γυναίκες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αντιδραστικής αρθρίτιδας;

Η βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή των εντέρων είναι η πιο κοινή αιτία της αντιδραστικής αρθρίτιδας. Το πιο κοινό βακτήριο που σχετίζεται με την αντιδραστική αρθρίτιδα είναι το Chlamydia trachomatis (το οποίο είναι υπεύθυνο για λοιμώξεις από χλαμύδια). Αυτό το βακτήριο συνήθως εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα αντιδραστικής αρθρίτιδας. Παραδείγματα αυτών των βακτηρίων είναι το Shigella και η Salmonella.

Γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το αν θα αναπτύξετε ή όχι την αντιδραστική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με το NIAMS, οι άνθρωποι που έχουν το γονίδιο HLA B27 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αντιδραστική αρθρίτιδα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας;

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σύνολα συμπτωμάτων που συνδέονται με την αντιδραστική αρθρίτιδα.

Μυοσκελετικό σύστημα

Τα μυοσκελετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα των αρθρώσεων. Η αντιδραστική αρθρίτιδα συχνά επηρεάζει τις αρθρώσεις στα γόνατα, τους αστραγάλους και τις ιερογλυφικές αρθρώσεις της λεκάνης σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο, σφίξιμο και πρήξιμο στα δάκτυλά σας, στην πλάτη, στους γλουτούς ή στις πτέρνες.

Ουροποιητικό σύστημα

Μια κατάσταση που ονομάζεται ουρηθρίτιδα προκαλεί συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη σας στο εξωτερικό μέρος του σώματός σας. Η ουρηθρίτιδα είναι η φλεγμονή αυτού του σωλήνα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και συχνή ανάγκη για ούρηση (αίσθημα συχνοουρίας).

Οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν προστατίτιδα ως μέρος της αντιδραστικής αρθρίτιδας. Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του αδένα του προστάτη, ενώ η  τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονή του τράχηλου στις γυναίκες και μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι της αντιδραστικής αρθρίτιδας.

Μάτια και δέρμα

Η φλεγμονή των ματιών είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας. Η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το δέρμα και το στόμα σας. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών του ματιού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, κνησμό και εκκρίσεις.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν δερματικά εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένου του keratoma blennorrhagica (φλύκταινα στα πέλματα των ποδιών). Οι πληγές στο στόμα είναι λιγότερο συχνές. Ωστόσο, μπορούν να συνοδεύσουν άλλα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της αντιδραστικής αρθρίτιδας;

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα κάνει μια φυσική εξέταση των συμπτωμάτων σας και θα προβεί σε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει πιθανή μόλυνση ή φλεγμονή. Μια εξέταση αίματος μπορεί επίσης να καθορίσει εάν είστε φορέας του γονιδίου HLA B27 που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αντιδραστικής αρθρίτιδας.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλείσει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Εάν τα συμπτώματά σας υποδηλώνουν λοίμωξη από χλαμύδια, ο γιατρός θα πάρει δείγμα από την ουρήθρα στην περίπτωση των ανδρών και θα εκτελέσει μια πυελική εξέταση στις γυναίκες, καθώς και λήψη δείγματος. Ο γιατρός μπορεί επίσης να κάνει μια αρθροκέντηση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του υγρού στην άρθρωση σας με μια βελόνα. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται εξετάσεις και αναλύσεις στο υγρό αυτό.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αντιδραστική αρθρίτιδα;

Η θεραπεία για την αντιδραστική αρθρίτιδα εξαρτάται από την αιτία της πάθησης. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά φάρμακα για τη θεραπεία μιας υποκείμενης λοίμωξης. Μπορούν να συνταγογραφηθούν πρόσθετα φάρμακα για επιπεφυκίτιδα, στοματικά έλκη ή δερματικά εξανθήματα εάν χρειαστεί.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο στόχος της θεραπείας όταν η υποκείμενη λοίμωξη είναι υπό έλεγχο στρέφεται στην ανακούφιση από τον πόνο και τη διαχείριση των αρθρώσεων. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και η ναπροξένη (Aleve) συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη αν τα ήδη δοσμένα δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας. Τα κορτικοστεροειδή είναι τεχνητά φάρμακα που μιμούνται την κορτιζόλη, μια ορμόνη που το σώμα σας παράγει φυσικά. Αυτά τα φάρμακα δρουν με την ευρεία καταστολή της φλεγμονής στο σώμα.

Μπορείτε να πάρετε τα κορτικοστεροειδή ή να τα εισάγετε απευθείας στις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί. Μερικές φορές όταν αυτά δεν βοηθούν, μπορεί να χρειαστούν ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες, όπως η σουλφασαλαζίνη (Αζουλφιδίνη). Η δοξυκυκλίνη (Acticlate, Doryx) έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, οι αναστολείς του TNF (βιολογικοί παράγοντες) μπορεί να είναι αποτελεσματικοί.

Άσκηση

Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα για να ενισχύσετε τη συνολική σας υγεία. Η άσκηση διατηρεί τις αρθρώσεις σας ευέλικτες και σας βοηθά να διατηρήσετε την εμβέλειά σας. Εύρος κίνησης είναι ο βαθμός στον οποίο μπορείτε να κάμψετε και να επεκτείνετε τις αρθρώσεις σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας αν η δυσκαμψία και ο πόνος περιορίζουν την εμβέλειά σας. Θα μπορούσαν να σας παραπέμπουν σε έναν φυσιοθεραπευτή. Η φυσική θεραπεία είναι μια σταδιακή διαδικασία θεραπείας. Ο στόχος είναι να επιστρέψετε στο υγιές εύρος κίνησης χωρίς πόνο.

Έκβαση

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές;

Οι προοπτικές για άτομα με αντιδραστική αρθρίτιδα είναι θετικές. Οι περισσότεροι κάνουν μια πλήρη ανάκαμψη, ωστόσο, ο χρόνος ανάκαμψης μπορεί να κυμανθεί από μερικούς μήνες έως σχεδόν ένα χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το NIAMS, μεταξύ 15 και 50% των ατόμων με αντιδραστική αρθρίτιδα παρουσιάζουν υποτροπή των συμπτωμάτων μετά την αρχική θεραπεία.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Barth WF, et al. (1999). Reactive arthritis (Reiter’s syndrome) aafp.org/afp/1999/0801/p499.html

2. Mayo Clinic Staff. (2016). Reactive arthritis: Definition mayoclinic.org/diseases-conditions/reactive-arthritis/basics/definition/con-20020872

3. Yu D. (2016). Reactive arthritis. uptodate.com/contents/reactive-arthritis

4. Questions and Answers About Reactive Arthritis. (2016) Questions and Answers About Reactive Arthritis. (2016)