Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Αίτια

Ποιες ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας;

Ιατρικές παθήσεις που συχνά προκαλούν δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας (DUB) είναι οι εξής:

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτή η ενδοκρινική διαταραχή προκαλεί την παραγωγή αυξημένης ποσότητας ορμονών του φύλου. Μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία οιστρογόνων και προγεστερόνης δημιουργώντας άτακτο εμμηνορροϊκό κύκλο.
  • Ενδομητρίωση. Η πάθηση απορρέει όταν ιστός της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, όπως στις ωοθήκες. Η ενδομητρίωση συχνά προκαλεί έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια των τακτικών περιόδων.
  • Πολύποδες μήτρας. Αυτοί οι μικροί όγκοι συχνά αναπτύσσονται εντός της μήτρας. Παρόλο που η αιτία τους παραμένει άγνωστη, η ανάπτυξη των πολυπόδων επηρεάζεται έντονα από τα οιστρογόνα. Μικρά αιμοφόρα αγγεία στους πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας και να εμφανιστεί αίμα μεταξύ των περιόδων.
  • Ινομυώματα μήτρας. Τα ινομυώματα είναι μικροί όγκοι που αναπτύσσονται εντός της μήτρας, του τοιχώματος της μήτρας ή των μυών της μήτρας. Όπως και στους πολύποδες, η αιτία των ινομυωμάτων παραμένει άγνωστη. Αλλά τα οιστρογόνα φαίνεται πως διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξή τους.
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούν φλεγμονή, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας. Η αιμορραγία που προκαλείται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνήθως εμφανίζεται μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας;

Τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας περιλαμβάνουν:

  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Ορμονικούς παράγοντες
  • Βαρφαρίνη

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της δυσλειτουργικής αιμορραγίας μήτρας

Το πιο κοινό σύμπτωμα της δυσλειτουργικής αιμορραγίες μήτρας είναι η αιμορραγία εκτός των φυσιολογικών περιόδων. Η αιμορραγία μπορεί να συμβεί και εντός του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ύποπτα πρότυπα αιμορραγίας περιλαμβάνουν:

  • Έντονη εμμηνορρυσία
  • Αιμορραγία που περιέχει πολλούς ή μεγάλους θρόμβους
  • Αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες
  • Αιμορραγία που συμβαίνει σε λιγότερο από 21 ημέρες από τον τελευταίο κύκλο
  • Κηλίδες αίματος
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Άλλα κοινά συμπτώματα της δυσλειτουργικής αιμορραγίας μήτρας είναι τα εξής:

  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Φούσκωμα
  • Πίεση ή πόνος στην πυελική χώρα

Αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα της δυσλειτουργικής αιμορραγίας μήτρας, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας:

  • Ζάλη
  • Λιποθυμία
  • Αδυναμία
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Χλωμό δέρμα
  • Πόνος
  • Έκκριση μεγάλων θρόμβων από τον κόλπο
  • Ανάγκη αλλαγής της σερβιέτας κάθε μία ώρα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας;

Για τη διάγνωση δυσλειτουργικής αιμορραγίας μήτρας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και το ιστορικό των εμμηνορροϊκών κύκλων σας. Οι απαντήσεις σας θα βοηθήσουν το γιατρό να καθορίσει τους κινδύνους συγκεκριμένων αναπαραγωγικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ενδομητρίωση.

Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας, καθώς μπορεί να προκαλούν μη φυσιολογική αιμορραγία.

Υπερηχογράφημα

Ο γιατρός θα σας προτείνει υπερηχογράφημα για να αποκτήσει εικόνα των αναπαραγωγικών σας οργάνων. Αυτή η εξέταση θα αποκαλύψει εάν έχετε μη φυσιολογικούς όγκους, όπως πολύποδες ή ινομυώματα, και θα αποκλείσει τυχόν εσωτερική αιμορραγία.

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων ορμονών και του αριθμού των κυττάρων του αίματος. Τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να υποδεικνύουν την αιτία της αιμορραγίας.

Αν έχετε έντονη ή παρατεταμένη αιμορραγία, ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα θα αποκαλύψει εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι πολύ χαμηλός. Ένας χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων πιθανώς υποδεικνύει αναιμία.

Βιοψία ενδομητρίου

Εάν ένας μη φυσιολογικός όγκος προκαλεί την αιμορραγία ή εάν το τοίχωμα της μήτρας παρουσιάζει μη φυσιολογική πάχυνση, ο γιατρός θα λάβει δείγμα από τον ιστό της μήτρας για εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν υπάρχουν μη φυσιολογικές κυτταρικές αλλαγές, η βιοψία θα το αποκαλύψει. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να υποδεικνύουν ανισορροπία ορμονών ή καρκίνο, μεταξύ άλλων.

Θεραπεία

Είναι αντιμετωπίσιμη η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας;

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τη δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας. Μερικές φορές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εφηβείας, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, καθώς οι ορμόνες επιδιορθώνονται από μόνες τους. Η κατάλληλη για εσάς θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της αιμορραγίας.

Η πιο κοινή και απλή θεραπευτική επιλογή για τη δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας είναι τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια. Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά περιέχουν συνθετικά οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες δρουν για τον έλεγχο και τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου.

Οι μέθοδοι της αντισύλληψης περιλαμβάνουν και κάποια ενδομήτρια εμφυτεύματα, και το εμφύτευμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ορμονοθεραπεία. Αν δεν προσπαθείτε να συλλάβετε, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία από αυτές τις θεραπευτικές επιλογές.

Εάν η αιμορραγία γίνεται ξαφνικά πολύ έντονη και η φαρμακευτική αγωγή χαμηλής δόσης δεν αποτελεί επιλογή για εσάς, ενδοφλέβια οιστρογόνα μπορεί να σας χορηγηθούν έως ότου η αιμορραγία υποχωρήσει. Αυτό συνήθως ακολουθείται από μία δόση από του στόματος χορηγούμενης προγεστερόνης για την εξισορρόπηση των ορμονών.

Αν προσπαθείτε να συλλάβετε και δεν έχετε έντονη αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει το διεγερτικό για την ωορηξία φάρμακο κλομιφαίνη (επίσης ονομάζεται κλομίδη). Η διέγερση της ωορρηξίας μπορεί να σταματήσει την παρατεταμένη εμμηνορρυσία διορθώνοντας τον έμμηνο κύκλο.

Η έντονη και παρατεταμένη αιμορραγία που συνοδεύεται από πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία διαδικασία που ονομάζεται διαστολή και απόξεση (D & C). Η εν λόγω χειρουργική διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία και αφαιρεί τμήμα του τοιχώματος της μήτρας με απόξεση.

Εάν τα κύτταρα της μήτρας εντοπιστούν να είναι μη φυσιολογικά, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία επιπρόσθετη βιοψία μετά τη θεραπεία.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας – εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά, για παράδειγμα – μπορεί να σας προτείνει υστερεκτομή. Η υστερεκτομή είναι η ολική αφαίρεση της μήτρας και αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των ιατρών.

Επιπλοκές

Μπορεί η δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας να προκαλέσει επιπλοκές;

Γενικά η δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας είναι μία προσωρινή πάθηση. Μόλις οι ορμόνες του φύλου ρυθμιστούν, η μη φυσιολογική αιμορραγία θα υποχωρήσει.

Η αναιμία είναι μία από τις κύριες επιπλοκές της έντονης αιμορραγίας. Εάν εκδηλώσετε αναιμία λόγω της έντονης απώλειας αίματος, ο γιατρός θα την αντιμετωπίσει με συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου έχει συμβεί πολύ μεγάλη απώλεια αίματος μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abnormal uterine bleeding. (2017). acog.org/Patients/FAQs/Abnormal-Uterine-Bleeding?IsMobileSet=false

2. Abnormal uterine bleeding (dysfunctional uterine bleeding). (2019). ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532913/

3. Dysfunctional uterine bleeding. (2019). health.harvard.edu/a_to_z/dysfunctional-uterine-bleeding-a-to-z

4. Vilos GA, et al. (2001). Guidelines for the management of abnormal uterine bleeding. pdfs.semanticscholar.org/7f3d/bb1fde331e048ad172dc6309fc5405a48a55.pdf