Οφθαλμολογικές παθήσεις

Εκτρόπιο

Εκτρόπιο ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο στρέφεται προς τα έξω, με αποτέλεσμα να παραμένει εκτεθειμένη η εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου. 

Το εκτρόπιο μπορεί να είναι αίτιο ξηροφθαλμίας, δακρύρροιας και ερεθισμού του οφθαλμού. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η παράλυση του προσώπου ή κάποιος τραυματισμός. 

Αν εμφανίζετε συμπτώματα εκτρόπιου θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Χωρίς θεραπεία, το εκτρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα του κερατοειδούς χιτώνα και να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Η χρήση λιπαντικών οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, ωστόσο η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως απαραίτητη για να διορθωθεί πλήρως το πρόβλημα. 

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτρόπιου;

Το εκτρόπιο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παροχετεύονται τα δάκρυα από τον οφθαλμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, όπως:

Αν εμφανίζετε συμπτώματα εκτρόπιου χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς αν δε θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Επίσης, αν βιώνετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στο γιατρό σας:

 

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του εκτρόπιου;

Η κύρια αιτία εμφάνισης του εκτρόπιου είναι αδυναμία του μυός ή η χαλαρότητα των ιστών του ματιού, η οποία προκύπτει συνήθως ως φυσιολογική απόρροια της γήρανσης. 

Άλλοι εκλυτικοί παράγοντες είναι:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τραυματισμός
  • Παρουσία ουλώδους ιστού από τραυματισμό, επέμβαση ή κάψιμο (ουλώδες εκτρόπιο)
  • Εκ γενετής ελάττωμα (εξαιτίας κάποιου συνδρόμου π.χ Down)
  • Παράλυση Bell ή κάποιος άλλος τύπος παράλυσης προσώπου, (παραλυτικό εκτρόπιο)
  • Ευμεγέθης όγκος ή κύστη έλκουν το βλέφαρο προς τα κάτω (μηχανικό εκτρόπιο)
  • Απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το εκτρόπιο;

H χρήση ενυδατικών οφθαλμικών σταγόνων μπορούν να ανακουφίσουν την ενόχληση και να προστατεύσουν τον κερατοειδή από περαιτέρω βλάβη.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που καθαρίζετε καθημερινά το μάτι σας, καθώς ενδέχεται να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Ο σωστός τρόπος είναι από το εξωτερικό του ματιού προς το εσωτερικό (τη μύτη), με ανοδική κίνηση. 

Ενίοτε χρησιμοποιούνται ειδικές ταινίες για έλξη των βλεφάρων, ωστόσο θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πρώτα.  

Η χειρουργική επέμβαση είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα. Συνήθως δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο και διεξάγεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 30-45 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της ο χειρουργός καθηλώνει το βλέφαρο στη σωστή θέση με τη χρήση εσωτερικών ραμμάτων κάτω από το βλέφαρο ή τη εξωτερική γωνία του ματιού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η επέμβαση είναι αποτελεσματική και λύνεται το πρόβλημα.

Αν υπάρχει ουλώδης ιστός στην περιοχή (ουλώδες εκτρόπιο), μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στο κάτω βλέφαρο και το μάτι θα παραμείνει κλειστό για κάποιες μέρες.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε αντιβιοτική αγωγή και κάποια κορτιζονούχα κρέμα για να αποφύγετε τη μόλυνση. Παυσίπονα και κρύες κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν με τον πόνο και το οίδημα. 

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα και κάποιοι άλλοι λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το εκτρόπιο;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μπορεί να προληφθεί με κάποιο τρόπο η εμφάνιση του εκτρόπιου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη και να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. 

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με το εκτρόπιο;

Ο μακροχρόνιος ερεθισμός του ματιού, η ξηροφθαλμία και η έκθεση του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα ή λοίμωξη του οφθαλμού.

Άλλες επιπλοκές είναι:

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2019). Ectropion. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectropion/symptoms-causes/syc-20351164

2. Schrom, T & Habermann, A. (2008). Temporary ectropion therapy by adhesive taping: A case study. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18638420

3. Turned-out eyelid (Ectropion). (n.d.). https://www.asoprs.org/index.php?option=com_content&view=article&id=93:ectropion&catid=20:site-content