Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Εντύπωμα νυχιού

Τι είναι το εντύπωμα νυχιού;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μικρές λακκούβες στα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας; Αυτό ονομάζεται εντύπωμα (nail pitting). Μπορεί να εμφανιστεί λόγω μιας πληθώρας αιτιών και συχνά σχετίζεται με την ψωρίαση των νυχιών. Μπορεί επίσης να έχετε αποχρωματισμό των νυχιών ή μη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Συμπτώματα

Πώς να εντοπίσετε το εντύπωμα των νυχιών

Το εντύπωμα των νυχιών εμφανίζεται ως ρηχά ή βαθιά βαθουλώματα στα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Μπορεί να νομίζετε ότι το εντύπωμα μοιάζει με λευκές κηλίδες ή άλλα σημάδια. Μπορεί επίσης να μοιάζει σαν τα νύχια σας να έχουν χτυπηθεί από παγοκόφτη.

Εάν το εντύπωμα των νυχιών σχετίζεται με την ψωρίαση των νυχιών, όπως συμβαίνει περισσότερο συχνά, θα παρατηρήσετε επίσης:

 • Αλλαγές στο φυσιολογικό σχήματα νυχιών
 • Πάχυνση
 • Αποχρωματισμό των νυχιών

Τα άτομα με ψωρίαση των νυχιών επίσης έχουν χαλαρά νύχια που αποχωρίζονται από την κοίτη. Ο σωστός όρος για αυτό το σύμπτωμα είναι ονυχόλυση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα νύχια που θρυμματίζονται.

Μπορεί να έχετε ψωρίαση των νυχιών με ή χωρίς άλλα συμπτώματα ψωρίασης, όπως:

 • Ερυθρές, φολιδώδεις κηλίδες δέρματος
 • Ξηρό ή αιμορραγικό δέρμα με ρωγμές
 • Κνησμό ή αίσθηση καύσου στο δέρμα
 • Ακαμψία ή οίδημα των αρθρώσεων

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του εντυπώματος των νυχιών;

Έως 50% των ατόμων που έχουν ψωρίαση παρουσιάζουν αλλαγές στα νύχια τους. Μεταξύ 5 και 10% των ατόμων με ψωρίαση των νυχιών δεν έχουν άλλα συμπτώματα.

Το εντύπωμα των νυχιών είναι περισσότερο κοινό στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς και σε άτομα άνω των 40 ετών.

Οι ερευνητές πρόσφατα ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εντυπώματος των νυχιών και της σοβαρότητας της ψωρίασης εν γένει. Σε μία μελέτη του 2013, 34,2% των ατόμων που είχαν ήπια ψωρίαση παρουσίαζαν εντυπώματα των νυχιών. Στα άτομα με σοβαρή, μακροχρόνια ψωρίαση, το εντύπωμα εντοπίστηκε στο 47,6% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν ορισμένες αιτίες του εντυπώματος των νυχιών που δεν σχετίζονται με την ψωρίαση και περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εντύπωμα των νυχιών;

Αν παρατηρήσετε εντύπωμα στα νύχια σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Κατά το ραντεβού σας, ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Θα πρέπει να αναφέρετε οποιαδήποτε συμπτώματα βιώνετε, καθώς αυτό θα καθοδηγήσει τη διάγνωση ψωρίασης των νυχιών ή άλλης πάθησης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία δερματική βιοψία. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται λαμβάνοντας ένα μικρό δείγμα του δέρματος ή των νυχιών και εξετάζοντάς το κάτω από ένα μικροσκόπιο. Για τη λήψη του δείγματος θα εφαρμοστεί τοπικό αναισθητικό ώστε να μην νιώσετε πόνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εντύπωμα των νυχιών;

Η αντιμετώπιση του εντυπώματος των νυχιών μπορεί να είναι δύσκολη. Τα εντυπώματα σχηματίζονται καθώς το νύχι αναπτύσσεται. Τοπικά φάρμακα δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα στην κοίτη του νυχιού. Εξαιτίας αυτού, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ενέσεις κορτικοστεροειδών απευθείας στην κοίτη. Βέβαια, αυτός ο τύπος θεραπείας έχει ποικίλα αποτελέσματα.

Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση φωτοθεραπείας στα πάσχοντα νύχια. Κάποια γιατροί συστήνουν συμπληρώματα βιταμίνης D3.

Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη, επίσης αποτελούν επιλογή. Όμως τυπικά δεν συστήνονται αν έχετε μόνο εντύπωμα των νυχιών. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα σε όργανα, επομένως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη.

Η αντιμετώπιση του εντυπώματος των νυχιών συχνά είναι μία μακροχρόνια διαδικασία που δεν έχει πάντα τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το νύχι μέσω χειρουργικής επέμβασης ώστε να αναπτυχθεί εκ νέου.

Υπάρχει ίαση για το εντύπωμα των νυχιών;

Η θεραπεία για το εντύπωμα των νυχιών και άλλα προβλήματα των νυχιών είναι μία μακροχρόνια διαδικασία. Και δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να αποφεύγετε πυροδοτικούς παράγοντες που επιδεινώνουν το εντύπωμα. Αυτό περιλαμβάνει τραύμα στα άκρα των χεριών και των ποδιών.

Αν διαγνωσθείτε με ψωρίαση των νυχιών, η έκβαση ποικίλλει. Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση που τείνει να παρουσιάζει εξάρσεις σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του ασθενούς για διαφορετικούς λόγους.

Τα άτομα με ψωρίαση των νυχιών συχνά αντιμετωπίζουν σωματικό και ψυχολογικό στρες και αρνητικά συναισθήματα αναφορικά με την πάθησή τους. Αν αισθάνεστε άγχος αναφορικά με τη διάγνωσή σας, συζητήστε τα συναισθήματά σας με το γιατρό σας. Εκείνος θα σας προσφέρει καθοδήγηση και πηγές υποστήριξης.

Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε πάχυνση του νυχιού ή αποχωρισμό του από την κοίτη. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μία μυκητιασική λοίμωξη που απαιτεί θεραπεία.

Συμβουλές

Πώς να περιορίσετε ή να μειώσετε το εντύπωμα των νυχιών

Μπορεί να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε το εντύπωμα των νυχιών, όμως μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Διατηρήστε τα νύχια σας υγιή:

 • Με σωστή ενυδάτωση
 • Με ισορροπημένη διατροφή
 • Με λήψη βιταμίνης Β και ψευδαργύρου

Υπάρχουν ακόμη ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε πυροδοτικούς παράγοντες:

 • Διατηρήστε τα νύχια σας κοντά. Αν τα νύχια σας είναι χαλαρά, μπορεί να αποκολληθούν ή να υποστούν μεγαλύτερη βλάβη.
 • Φορέστε γάντια όταν κάνετε εργασίες με τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε μαλακά βαμβακερά γάντια κάτω από γάντια βινυλίου ή νιτριλίου όταν μαγειρεύετε ή πλένετε πιάτα. Αποφύγετε τα γάντια λάτεξ.
 • Αποφύγετε το μανικιούρ. Μπορεί να προκαλέσει τραύμα στα νύχια σας και να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο εντύπωμα.
 • Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα στα άκρα των χεριών, των ποδιών ή τα νύχια σας για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα και προστατευμένα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. 6 things your nails can say about your health. (2015, May 27) health.clevelandclinic.org/2015/05/6-things-your-nails-can-say-about-your-health/

2. Hands, feet, and nails. (n.d.) psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/hands-feet-nails

3. Mayo Clinic Staff. (2015, June 17). Psoriasis: Definition mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/basics/definition/con-20030838

4. Mayo Clinic Staff. (2014, December 16). Slideshow: 7 fingernail problems not to ignore mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/nails/sls-20076131

5. Singh, S. K. (2013, July-August). Finger nail pitting in psoriasis and its relation with different variables. Indian Journal of Dermatology, 58(4), 310-312 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3726881/

6. Tendais-Almeida, J., Aguiar, F., & Torres, T. (2016, March). Nail pitting and onycholysis. Australian Family Physician, 45(3), 120-121 racgp.org.au/afp/2016/march/nail-pitting-and-onycholysis/