Ασθένειες νευρικού συστήματος

Φυματιώδης μηνιγγίτιδα

Τι είναι η φυματιώδης μηνιγγίτιδα;

Η φυματίωση (ΤΒ) είναι μία μεταδοτική νόσος που τυπικά επηρεάζει τους πνεύμονες. Προκαλείται από το βακτήριο Μycobacterium tuberculosis. Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί ταχέως, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και να επηρεάσουν άλλα όργανα και ιστούς.

Μερικές φορές τα βακτήρια φτάνουν στις μήνιγγες, τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η προσβολή των μηνίγγων μπορεί να οδηγήσει σε μία απειλητική για τη ζωή πάθηση γνωστή ως φυματιώδη μηνιγγίτιδα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της φυματιώδους μηνιγγίτιδας;

Η φυματίωση και η φυματιώδης μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά και ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης των εν λόγω παθήσεων.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση φυματιώδους μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν ιστορικό:

Η φυματιώδης μηνιγγίτιδα σπάνια εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του υψηλού βαθμού εμβολιασμού. Σε αναπτυσσόμενες χώρες, παιδιά 0 έως 4 ετών είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της φυματιώδους μηνιγγίτιδας;

Αρχικά τα συμπτώματα της φυματιώδους μηνιγγίτιδας εμφανίζονται αργά και γίνονται πιο έντονα μέσα σε μία περίοδο ορισμένων εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της λοίμωξης τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Κλασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, όπως ακαμψία του αυχένα, πονοκέφαλος και φωτοευαισθησία, δεν είναι πάντα παρόντα στη φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Αντιθέτως, μπορεί να εκδηλωθούν τα παρακάτω συμπτώματα:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η φυματιώδης μηνιγγίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Θα ζητήσει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις αν πιστεύει ότι έχετε συμπτώματα φυματιώδους μηνιγγίτιδας. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν οσφυονωτιαία παρακέντηση, κατά την οποία θα συλλεχθεί δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού και θα αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση για επιβεβαίωση της νόσου.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της υγείας σας είναι οι εξής:

  • Βιοψία των μηνίγγων
  • Καλλιέργεια αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία της κεφαλής
  • Δερματικό τεστ για φυματίωση (PPD test)

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της φυματιώδους μηνιγγίτιδας;

Οι επιπλοκές της φυματιώδους μηνιγγίτιδας είναι σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή και περιλαμβάνουν:

Η αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν εκδηλώνετε αλλαγές στην όραση και πονοκέφαλο ταυτόχρονα. Αυτά αποτελούν ενδείξεις αυξημένης πίεσης στον εγκέφαλο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η φυματιώδης μηνιγγίτιδα;

Τέσσερα φάρμακα τυπικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της φυματίωσης:

  • Ισονιαζίδη
  • Ριφαμπικίνη
  • Πυραζιναμίδη
  • Εθαμβουτόλη

Η θεραπεία της φυματιώδους μηνιγγίτιδας περιλαμβάνει τα ίδια φάρμακα πέρα από την εθαμβουτόλη. Η εθαμβουτόλη δεν περνά αρκετά καλά μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Μία φθοροκινολόνη, όπως η μοξιφλοξασίνη ή η λεβοφλοξασίνη, τυπικά χρησιμοποιείται αντί της εθαμβουτόλης.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει συστημικά στεροειδή, τα οποία μειώνουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με την πάθηση.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 12 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε για να λάβετε θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η φυματιώδης μηνιγγίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματιώδους μηνιγγίτιδας είναι η πρόληψη της φυματίωσης. Σε κοινότητες όπου η φυματίωση είναι κοινή το εμβόλιο BCG μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο εξάπλωσης της νόσου. Το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικός τον έλεγχο λοιμώξεων φυματίωσης σε μικρά παιδιά.

Η αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη ενεργής λοίμωξης φυματίωσης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο εξάπλωσης της ασθένειας. Οι μη ενεργές λοιμώξεις είναι όταν ένα άτομο είναι θετικό για φυματίωση, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της νόσου. Όμως, τα άτομα αυτά εξακολουθούν να μεταδίδουν τη νόσο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με φυματιώδη μηνιγγίτιδα;

Η έκβαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και πόσο γρήγορα αναζητάτε θεραπεία. Μία έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στο γιατρό να σας παρέχει τη βέλτιστη θεραπεία. Αν λάβετε θεραπεία πριν την εμφάνιση των επιπλοκών, η έκβαση είναι καλή.

Η έκβαση των ατόμων που εμφανίζουν εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό με φυματιώδη μηνιγγίτιδα δεν είναι ευοίωνη. Η αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο προμηνύει την εμφάνιση μελλοντικών προβλημάτων. Η εγκεφαλική βλάβη από την εν λόγω πάθηση είναι μόνιμη και επηρεάζει την υγεία σε βάθος χρόνου.

Μπορείτε να νοσήσετε από τη συγκεκριμένη λοίμωξη περισσότερο από μία φορά. Ο γιατρός θα χρειαστεί να σας παρακολουθεί προσεκτικά αφότου έχετε λάβει θεραπεία για φυματιώδη μηνιγγίτιδα, ώστε να εντοπίσει μία νέα λοίμωξη όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Tierney D, et al. (2014, February). Extrapulmonary Tuberculosis. merckmanuals.com/professional/infectious-diseases/mycobacteria/extrapulmonary-tuberculosis

2. TB meningitis. (n.d.) meningitis.org/disease-info/types-causes/tb-meningitis

3. Torok, ME. (2015). Tuberculous meningitis: Advances in diagnosis and treatment. DOI: doi.org/10.1093/bmb/ldv003