Καρκίνος

Καρκίνος

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για μία μεγάλη ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από την μη φυσιολογικά ταχεία ανάπτυξη για πολλαπλασιασμό κυττάρων και εξάπλωσή τους σε άλλους ιστούς και όργανα. Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Καρκινική ανάπτυξη και μετάσταση

Σε ένα υγιές σώμα, τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που το απαρτίζουν αναπτύσσονται και διαιρούνται, καθώς το σώμα τα χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά. Τα υγιή κύτταρα έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής, αναπαράγονται και πεθαίνουν με έναν τρόπο που καθορίζεται από τον κάθε τύπο κυττάρου. Νέα κύτταρα αντικαθιστούν τα παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα καθώς πεθαίνουν. Ο καρκίνος διακόπτει αυτή τη διαδικασία και οδηγεί σε ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Αυτό προκαλείται από μεταλλαγές στο DNA.

Το DNA είναι το γενετικό υλικό που υπάρχει σε κάθε κύτταρο. Φέρει οδηγίες για το πώς το κύτταρο πρέπει να πραγματοποιεί τις λειτουργίες του, πώς να αναπτύσσεται και να πεθαίνει. Μεταλλαγές συμβαίνουν συχνά στο DNA, αλλά συνήθως επιδιορθώνονται από ειδικούς μηχανισμούς. Όταν μία μεταλλαγή δεν επιδιορθώνεται, μπορεί να κάνει το κέντρο καρκινικό, μεταξύ άλλων.

Οι μεταλλαγές μπορεί να κάνουν κύτταρα που θα πρέπει να αντικατασταθούν να επιβιώσουν αντί να πεθάνουν, και νέα κύτταρα να σχηματιστούν όταν δεν χρειάζονται. Αυτά τα επιπλέον κύτταρα μπορεί να διαιρούνται ανεξέλεγκτα προκαλώντας το σχηματισμό όγκων. Οι όγκοι δημιουργούν μία πληθώρα προβλημάτων ανάλογα με το πού αναπτύσσονται.

Δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί. Οι καλοήθεις όγκοι είναι μη καρκινικοί και δεν διεισδύουν σε παρακείμενους ιστούς. Βέβαια μπορεί να αναπτυχθούν σε μεγάλο μέγεθος και να προκαλέσουν προβλήματα όταν πιέζουν γειτονικά όργανα και ιστούς. Οι κακοήθεις όγκοι είναι καρκινικοί και μπορεί να εισβάλλουν σε άλλα μέρη του σώματος.

Κάποια καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να μεταναστεύσουν μέσω της αιματικής λεμφικής κυκλοφορίας σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μετάσταση. Οι καρκίνοι που έχουν κάνει μετάσταση θεωρούνται πιο προχωρημένοι από αυτούς που δεν έχουν κάνει. Οι μεταστατικοί καρκίνοι τείνουν να είναι πιο δύσκολοι στην αντιμετώπιση και συνήθως θανατηφόροι.

Τύποι Προδιαθεσικοί παράγοντες και θεραπεία

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου;

Οι καρκίνοι λαμβάνουν το όνομά τους από την περιοχή του σώματος στην οποία σχηματίζονται και τον τύπο κυττάρων από τον οποίο απαρτίζονται, ακόμη και αν κάνουν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, ένας καρκίνος που ξεκινά στους πνεύμονες και κάνει μετάσταση στο ήπαρ εξακολουθεί να ονομάζεται καρκίνος των πνευμόνων. Υπάρχουν αρκετοί κλινικοί όροι που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου:

  • Το καρκίνωμα είναι ένας καρκίνος που ξεκινά στο δέρμα ή στους ιστούς που επενδύουν άλλα όργανα.
  • Το σάρκωμα είναι ένας καρκίνος των συνδετικών ιστών, όπως οστών, μυών, χόνδρου και αιμοφόρων αγγείων.
  • Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών, ο οποίος παράγει τα κύτταρα του αίματος.
  • Το λέμφωμα και το μυέλωμα είναι καρκίνοι του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες και θεραπεία

Η άμεση αιτία του καρκίνου είναι οι μεταλλαγές στο DNA. Οι γενετικές μεταλλαγές μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες, να εμφανιστούν δηλαδή μετά τη γέννηση ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων. Τέτοιου είδους παράγοντες είναι οι εξής:

  • Έκθεση σε καρκινογόνα χημικά
  • Έκθεση σε ακτινοβολία
  • Έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία
  • Συγκεκριμένοι ιοί, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων
  • Κάπνισμα
  • Επιλογές του τρόπου ζωής, όπως ο τύπος της διατροφής και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας

Ο κίνδυνος του καρκίνου τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Κάποιες υπάρχουσες παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως για παράδειγμα η ελκώδης κολίτιδα, μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Γνωρίζοντας τους παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνιση καρκίνου, μπορείτε να επιλέξετε έναν τρόπο ζωής που μειώνει τις πιθανότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν επτά βέλτιστοι τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου:

  1. Αποφύγετε το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα.
  2. Ακολουθήστε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων.
  • Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία εστιάζει κυρίως σε φυτικές τροφές, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το μετριοπαθώς. Η μετριοπαθής κατανάλωση ορίζεται ως ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και τους άντρες άνω των 65 ετών και έως δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες κάτω των 65 ετών.
  1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και παραμείνετε δραστήριοι με τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα.
  2. Προστατευτείτε από τον ήλιο.
  • Καλύψτε το δέρμα σας με ρούχα, γυαλιά ηλίου και καπέλο και εφαρμόζετε αντηλιακό τακτικά.
  • Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Τότε οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο ισχυρές.
  • Παραμείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
  • Αποφύγετε το σολάριουμ, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα σας όπως ο ήλιος.
  1. Εμβολιαστείτε για ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα Β και ο HPV.
  2. Μη συμμετέχετε σε επικίνδυνες ενέργειες. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή και μη μοιράζεστε σύριγγες με άλλα άτομα. Κάντε τατουάζ μόνο σε πιστοποιημένα καταστήματα.
  3. Επισκεφτείτε το γιατρό σας τακτικά, ώστε να σας ελέγχει για μία πληθώρα τύπων καρκίνων. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εντοπιστεί ένας πιθανός καρκίνος σύντομα.

Η θεραπεία για τον καρκίνο έχει διαφορετικούς στόχους, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και πόσο έχει εξελιχθεί. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Ίαση: Η ίαση δεν είναι εφικτή για όλους τους καρκίνους και όλες τις καταστάσεις.
  • Κύρια φροντίδα: Θανάτωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.
  • Συμπληρωματική θεραπεία: Θανάτωση των καρκινικών κυττάρων που έχουν απομείνει μετά από την κύρια θεραπεία για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου.
  • Παρηγορητική φροντίδα: Ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως η δυσκολία στην αναπνοή και ο πόνος.

Οι πιο κοινές θεραπείες για τον καρκίνο είναι οι εξής:

Χειρουργική επέμβαση

Αφαιρείται χειρουργικά όσο περισσότερο μέρος του καρκίνου είναι εφικτό.

Χημειοθεραπεία

Χρησιμοποιούνται φάρμακα που είναι τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται ταχέως.

Ακτινοθεραπεία

Χρησιμοποιούνται ισχυρές ακτίνες εντός ή εκτός του σώματος για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Αποκαθιστά τον πάσχοντα μυελό των οστών με υγιή βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα που μπορούν να έχουν μία πληθώρα λειτουργιών. Αυτές οι μεταμοσχεύσεις επιτρέπουν στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ανοσοθεραπεία (βιολογική θεραπεία)

Χρησιμοποιεί αντισώματα ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον καρκίνο και να τον καταπολεμήσει.

Ορμονοθεραπεία

Αφαιρεί ή μπλοκάρει ορμόνες που τροφοδοτούν συγκεκριμένους καρκίνους για τον τερματισμό της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Χρησιμοποιεί φάρμακα που παρεμποδίζουν συγκεκριμένα μόρια, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Κλινικές δοκιμές

Διερευνώνται νέοι τρόποι θεραπείας του καρκίνου.

Εναλλακτική ιατρική

Χρησιμοποιείται για τη μείωση των συμπτωμάτων του καρκίνου και των παρενεργειών των αντικαρκινικών θεραπειών, όπως η ναυτία, η κόπωση και ο πόνος. Οι εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Βελονισμό
  • Ύπνωση
  • Μασάζ
  • Γιόγκα
  • Διαλογισμό
  • Τεχνικές χαλάρωσης

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer treatment. (2015, April 29) cancer.gov/about-cancer/treatment

2. Mayo Clinic Staff. (2015, May 23). Diseases and conditions: Cancer mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/basics/definition/con-20032378

3. Mayo Clinic Staff. (2015, November 5). Cancer prevention: 7 tips to reduce your risk mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816?pg=1

4. What is cancer? (2015, February 9) cancer.gov/about-cancer/what-is-cancer