Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Οξεία βρογχίτιδα

Τι είναι η οξεία βρογχίτιδα;

Οι βρόγχοι μεταφέρουν αέρα από την τραχεία στους πνεύμονες. Όταν αυτοί οι αεραγωγοί υφίστανται φλεγμονή, συσσωρεύεται βλέννα. Η κατάσταση ονομάζεται βρογχίτιδα και προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν βήχα, λαχάνιασμα και χαμηλό πυρετό.

Η βρογχίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια:

  • Η οξεία βρογχίτιδα τυπικά διαρκεί λιγότερο από δέκα ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.
  • Η χρόνια βρογχίτιδα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και συνήθως επανεμφανίζεται. Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στα άτομα με άσθμα ή εμφύσημα.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Παιδιά Αίτια Πνευμονία Μεταδοτικότητα Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας;

Τα πρώτα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας είναι παρόμοια με αυτά ενός κρυολογήματος ή γρίπης.

Τυπικά συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ρινική καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Συρίττουσα αναπνοη
  • Αίσθημα κρύου
  • Πόνο στην πλάτη και τους μύες
  • Πυρετό από 37,7 μέχρι 38 ᵒC

Μετά την αρχική μόλυνση, πιθανώς θα αναπτύξετε βήχα. Ο βήχας στην αρχή θα είναι ξηρός, ενώ ύστερα θα γίνει παραγωγικός, που σημαίνει ότι παράγει βλέννα. Ο παραγωγικός βήχας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της οξείας βρογχίτιδας και μπορεί να διαρκέσει από δέκα ημέρες έως τρεις εβδομάδες.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι η αλλαγή στο χρώμα της βλέννας από λευκή σε πράσινη ή κίτρινη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη είναι ιική ή βακτηριακή. Σημαίνει απλά ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δουλεύει.

Επείγοντα συμπτώματα

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα επιπρόσθετα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Βαθύ, υλακώδη βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο στο στήθος
  • Πυρετό υψηλότερο από 38 ᵒC
  • Βήχα που διαρκεί περισσότερο από δέκα ημέρες

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία βρογχίτιδα;

Σε πολλές περιπτώσεις, η οξεία βρογχίτιδα υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Αλλά αν επισκεφτείτε το γιατρό σας εξαιτίας των συμπτωμάτων της οξείας βρογχίτιδας, εκείνος θα ξεκινήσει με μία κλινική εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα ακροαστεί τους πνεύμονές σας, καθώς αναπνέετε ελέγχοντας για συμπτώματα, όπως συρίττουσα αναπνοή. Επίσης, θα σας ρωτήσει αναφορικά με το βήχα σας – για παράδειγμα πόσο συχνά βήχετε και αν παράγετε βλέννα. Επίσης, θα σας ρωτήσει για τυχόν πρόσφατο κρυολόγημα ή γρίπη και αν έχετε άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Εάν ο γιατρός δεν είναι βέβαιος για τη διάγνωση, μπορεί να προτείνει μία ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η τεχνική θα τον βοηθήσει να καθορίσει αν έχετε πνευμονία.

Εξετάσεις αίματος και καλλιέργεια αίματος μπορεί να χρειαστούν αν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε άλλη λοίμωξη επιπρόσθετα με τη βρογχίτιδα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία βρογχίτιδα;

Εκτός και αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλά που να μπορεί να κάνει ο γιατρός σας για την αντιμετώπιση της οξείας βρογχίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι κυρίως κατ’ οίκον φροντίδα.

Συμβουλές για φροντίδα στο σπίτι

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας καθώς αναρρώνετε.

  • Λάβετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξαίνη, τα οποία θα σας ανακουφίσουν τον πονόλαιμο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας, ώστε να δημιουργήσετε υγρασία στον αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στη λέπτυνση της βλέννας στις ρινικές διόδους και το στήθος, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή.
  • Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό ή τσάι, για να λαπτύνετε τη βλέννα. Έτσι, είναι πιο εύκολο να την απομακρύνετε μέσω του βήχα ή μέσω της μύτης σας.
  • Προσθέστε πιπερόριζα (τζίντζερ) σε τσάι ή καυτό νερό. Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που ανακουφίζει τους ερεθισμένους και φλεγμαίνοντες βρόγχους.
  • Καταναλώστε μέλι, ώστε να απαλύνετε το βήχα. Το μέλι επίσης απαλύνει το λαιμό και έχει αντιϊικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Οι παραπάνω συμβουλές θα ανακουφίσουν τα περισσότερα από τα συμπτώματά σας, αλλά αν έχετε συρίττουσα αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας συνταγογραφήσει εισπνεόμενα φάρμακα για τη διάνοιξη των αεραγωγών.

Θεραπεία με αντιβιοτικά

Αν αισθάνεστε άρρωστοι, ελπίζετε ότι ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να νιώσετε καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να γνωρίζετε ότι τα αντιβιοτικά δεν συνίστανται στα άτομα με οξεία βρογχίτιδα. Οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου προκαλούνται από ιούς και τα αντιβιοτικά δεν δρουν έναντι των ιών, επομένως δεν θα σας βοηθήσουν.

Όμως, αν έχετε οξεία βρογχίτιδα και βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των περιόδων εξάρσεις του κρυολογήματος και της γρίπης. Και αυτό διότι η οξεία βρογχίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και τα αντιβιοτικά θα αποτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Παιδιά

Η οξεία βρογχίτιδα στα παιδιά

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οξεία βρογχίτιδα από ό, τι ο μέσος ενήλικας. Αυτό οφείλεται μερικώς στους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν μόνο τα παιδιά, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη έκθεση σε ιούς σε μέρη όπως νηπιαγωγεία, σχολεία και παιδικές χαρές
  • Άσθμα
  • Αλλεργίες
  • Χρόνια ιγμορίτιδα
  • Διογκωμένες αμυγδαλές
  • Εισπνοή σκόνης

Συμπτώματα και θεραπεία

Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά στους ενήλικες. Για αυτό το λόγο, η θεραπεία είναι επίσης παρόμοια.

Το παιδί θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά και να ξεκουράζεται επαρκώς. Για πυρετό και πόνους στο σώμα θα μπορούσατε να του χορηγήσετε ακεταμινοφαίνη.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δίδετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς την έγκριση του παιδιάτρου. Αποφύγετε επίσης τα αντιβηχικά, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλή.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της οξείας βρογχίτιδας;

Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες της οξείας βρογχίτιδας, καθώς και παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου.

Αιτίες

Οι αιτίες της οξείας βρογχίτιδας περιλαμβάνουν ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις, περιβαλλοντικούς παράγοντες και άλλες παθήσεις των πνευμόνων.

Ιική λοίμωξη: Οι ιοί προκαλούν το 85-95% των περιπτώσεων οξείας βρογχίτιδας στους ενήλικες. Οι ίδιοι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη μπορεί να προκαλέσουν οξεία βρογχίτιδα.

Βακτηριακή λοίμωξη: Σε σπάνιες περιπτώσεις, βακτηριακή βρογχίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ύστερα από μία ιική λοίμωξη βρογχίτιδας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοιμώξεων από βακτήρια όπως Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae και Bordetella pertussis (το οποίο προκαλεί κοκκύτη).

Ερεθιστικά: Η εισπνοή ερεθιστικών, όπως ο καπνός, η αιθαλομίχλη ή οι χημικές αναθυμιάσεις, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην τραχεία και τους βρόγχους. Αυτό οδηγεί σε οξεία βρογχίτιδα.

Άλλες παθήσεις των πνευμόνων: Τα άτομα με χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα μερικές φορές αναπτύσσουν οξεία βρογχίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η οξεία βρογχίτιδα δεν είναι μεταδοτική, επειδή δεν προκαλείται από κάποια λοίμωξη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οξείας βρογχίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Την εισπνοή του καπνού των τσιγάρων, καθώς και το παθητικό κάπνισμα
  • Τη χαμηλή αντίσταση σε ασθένειες ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Τη συχνή έκθεση σε ερεθιστικά, όπως η σκόνη και οι χημικές αναθυμιάσεις
  • Το μη εμβολιασμό για τη γρίπη, την πνευμονία και τον κοκκύτη
  • Την ηλικία άνω των 50 ετών

Πνευμονία

Οξεία βρογχίτιδα VS πνευμονία

Τόσο η βρογχίτιδα όσο και η πνευμονία είναι λοιμώξεις των πνευμόνων. Από τις κύριες διαφορές μεταξύ των δύο παθήσεων είναι τι τις προκαλεί και ποιο μέρος των πνευμόνων επηρεάζεται.

Αιτίες: Η βρογχίτιδα προκαλείται κυρίως από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια ή ερεθιστικά. Η πνευμονία, ωστόσο, προκαλείται ως επί το πλείστον από βακτήρια, αλλά μπορεί να προκληθεί από ιούς ή άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Θέση: Η βρογχίτιδα προκαλεί φλεγμονή των βρόγχων. Οι βρόγχοι είναι οι αεραγωγοί που συνδέονται στην τραχεία και μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Διακλαδίζονται σε μικρότερους σωλήνες που ονομάζονται βρογχιόλια.

Η πνευμονία, από την άλλη πλευρά, προκαλεί φλεγμονή των κυψελίδων. Οι κυψελίδες είναι μικροί σάκοι στο τέλος των βρογχιολίων.

Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για τις δύο παθήσεις, επομένως ο γιατρός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για την ακριβή διάγνωση.

Μεταδοτικότητα

Είναι μεταδοτική η βρογχίτιδα;

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μεταδοτική. Αυτό συμβαίνει, επειδή προκαλείται από βραχυπρόθεσμη λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων βλέννας που αποβάλλονται από το μολυσμένο άτομο όταν βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.

Η χρόνια βρογχίτιδα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μεταδοτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προκαλείται από κάποια λοίμωξη. Αντιθέτως, προκαλείται από μακροχρόνια φλεγμονή, η οποία είναι το αποτέλεσμα ερεθιστικών, όπως ο καπνός. Η φλεγμονή δεν μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με οξεία βρογχίτιδα;

Τα συμπτώματα της οξείας βρογχίτιδας συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, αν υποστείτε μία επιπλέον λοίμωξη ύστερα από την αρχική, αυτό θα παρατείνει το χρόνο ανάρρωσης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η οξεία βρογχίτιδα;

Δεν υπάρχει τρόπος ολοκληρωτικής πρόληψης της οξείας βρογχίτιδας, επειδή η πάθηση έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Μπορείτε, όμως, να μειώσετε τον κίνδυνο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

  • Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας αν βρίσκεστε κοντά σε άτομα που πάσχουν από βρογχίτιδα.
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή ποτηριών.
  • Τερματίστε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και σχολαστικά, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσετε το σώμα σας όσο το δυνατόν υγιές.
  • Εμβολιαστείτε για τη γρίπη, την πνευμονία και τον κοκκύτη.
  • Περιορίστε την έκθεση σε ερεθιστικά του αέρα, όπως σκόνη, χημικές αναθυμιάσεις και άλλους ρύπους. Φορέστε μάσκα αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας άλλης πάθησης ή προχωρημένης ηλικίας, θα πρέπει να λάβετε ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε να αποφύγετε την οξεία βρογχίτιδα. Και αυτό διότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε επιπλοκές από τη νόσο, όπως οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια ή πνευμονία. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις προαναφερθείσες συμβουλές, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο της ασθένειας.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute bronchitis. (n.d.). lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/acute-bronchitis/

2. Acute bronchitis. (2017). nlm.nih.gov/medlineplus/acutebronchitis.html

3. Albert RH. (2010). Diagnosis and treatment of acute bronchitis. aafp.org/afp/2010/1201/p1345.html

4. Pneumonia: Causes. (2016). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pnu/causes

5. Sethi S. (n.d.). Acute bronchitis. merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/acute-bronchitis/acute-bronchitis

6. Sethi S. (n.d.). Overview of pneumonia. merckmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/pneumonia/overview-of-pneumonia

7. Wenzel RP, et al. (2006). Acute bronchitis. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp061493#t=article

8. What is bronchitis? (2014). kidshealth.org/en/teens/bronchitis.html

9. Worrall G. (2008). Acute bronchitis. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278319/