Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Πλευρίτιδα

Τι είναι η πλευρίτιδα;

Όταν αναπνέετε, οι λεπτοί ιστοί που καλύπτουν τους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα, και συνολικά ονομάζονται υπεζωκότας ιστός, τρίβονται μεταξύ τους. Συνήθως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, επειδή ο ιστός είναι λείος και δεν δημιουργεί τριβές.

Ωστόσο, όταν ο εν λόγω ιστός έχει υποστεί μόλυνση ή φλεγμονή, ερεθίζεται και πρήζεται, προκαλώντας έντονο πόνο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πλευρίτιδα ή πλευρίτις.

Η πλευρίτιδα έχει μια τραγική φήμη, διότι προκάλεσε το θάνατο πολλών ιστορικών προσώπων, όπως της Αικατερίνης των Μεδίκων και του Βενιαμίν Φραγκλίνου.

Ο πλευρίτις δεν είναι πλέον μια κοινή αρρώστια. Με τα χρόνια, τα αντιβιοτικά έγιναν εξαιρετικά επιτυχημένα στη θεραπεία και την πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων που ιστορικά ήταν οι κύριες αιτίες της νόσου.

Σήμερα, οι περισσότερες περιπτώσεις πλευρίτιδας είναι αποτέλεσμα ιογενούς μόλυνσης και οι θάνατοι από αυτή την ασθένεια είναι αρκετά σπάνιοι.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλευρίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα που σχετίζεται με την πλευρίτιδα είναι ο οξύς και αιχμηρός πόνος όταν αναπνέετε. Αυτός ο πόνος μπορεί να εξαφανιστεί όταν κρατάτε την αναπνοή σας ή πιέζετε την πάσχουσα περιοχή.

Ωστόσο, ο πόνος συχνά επιδεινώνεται όταν φτερνίζεστε, βήχετε ή κινείστε. Ο πυρετός, η ρίγη και η απώλεια όρεξης είναι επίσης πιθανά συμπτώματα, ανάλογα με την κατάσταση που προκαλεί την πλευρίτιδα.

Άλλα συμπτώματα της πλευρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πόνο στη μία πλευρά του στήθους
 • πόνο στους ώμους και στην πλάτη
 • ελαφριά αναπνοή για την αποφυγή του πόνου
 • πονοκεφάλους
 • πόνο στις αρθρώσεις
 • μυϊκούς πόνους
 • δυσκολία στην αναπνοή

Η πλευρίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από συσσώρευση υγρών που ασκούν πίεση στους πνεύμονες, πράγμα που τους αναγκάζει να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Αυτή η συσσώρευση υγρού ονομάζεται υπεζωκοτική συλλογή. Το υγρό μπορεί αρχικά να λειτουργήσει σαν «μαξιλάρι», κάνοντας τον πόνο στο στήθος να εξαφανιστεί.

Ένα άτομο με υπεζωκοτική συλλογή θα παρουσιάσει τελικά δύσπνοια, καθώς αυξάνεται το υγρό. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει πυρετό, ρίγη και ξηρό βήχα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη στο υγρό, που ονομάζεται επίσης και εμπύημα.

Αίτια

Τι προκαλεί την πλευρίτιδα;

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η συνηθέστερη αιτία πλευρίτιδας. Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στους πνεύμονες και αυτές να οδηγήσουν σε πλευρίτιδα.

Άλλες αιτίες της πλευρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • βακτηριακή πνευμονία
 • βρογχίτιδα
 • φυματίωση
 • θωρακικές πληγές
 • κατάγματα στα πλευρά
 • αμβλύ τραύμα στο θωρακικό τοίχωμα
 • όγκους στο στήθος ή στους πνεύμονες
 • θρόμβους του αίματος στις αρτηρίες του πνεύμονα, που ονομάζονται επίσης πνευμονικές εμβολές
 • διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο συστηματικός λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • καρδιακές χειρουργικές επιπλοκές
 • καρκίνο του πνεύμονα
 • λέμφωμα
 • μεσοθηλίωμα, ένας καρκίνος που προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο
 • μυκητιασικές ή παρασιτικές λοιμώξεις

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της πλευρίτιδας;

Η πρώτη προτεραιότητα στη διάγνωση της πλευρίτιδας είναι ο προσδιορισμός της θέσης και της αιτίας της φλεγμονής ή του οιδήματος. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό. Επίσης μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις:

Ακτινογραφία θώρακα

Η ακτινογραφία του θώρακα θα επιτρέψει στον γιατρό να δει αν υπάρχει φλεγμονή στους πνεύμονες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει μια ακτινογραφία θώρακος κατάκλισης, η οποία είναι μια ακτινογραφία που λαμβάνεται ενώ είστε ξαπλωμένοι στο πλάι. Αυτό επιτρέπει στο ελεύθερο υγρό να σχηματίσει ένα στρώμα. Μια ακτινογραφία θώρακος κατάκλισης θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχει συσσώρευση υγρών.

Εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν έχετε λοίμωξη και να εντοπίσετε την αιτία της. Επιπλέον, θα αποκαλύψουν εάν έχετε κάποια διαταραχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Θωρακέντηση

Κατά τη διάρκεια μιας θωρακέντησης, ο γιατρός θα εισαγάγει μια βελόνα στην περιοχή του στήθους σας όπου τα τεστ απεικόνισης ανίχνευσαν το υγρό. Στη συνέχεια, θα αφαιρέσει το υγρό και θα το αναλύσει για την παρουσία λοιμώξεων.

Λόγω της επεμβατικής φύσης και των συναφών κινδύνων, αυτή η εξέταση σπάνια γίνεται για μια τυπική περίπτωση πλευρίτιδας.

Αξονική τομογραφία

Για να διερευνηθούν περαιτέρω ανωμαλίες που εντοπίστηκαν στην ακτινογραφία θώρακος, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να λάβει μια σειρά από λεπτομερείς, εγκάρσιας τομής εικόνες του στήθους σας χρησιμοποιώντας την αξονική τομογραφία.

Οι εικόνες που παράγονται κατά την αξονική τομογραφία δημιουργούν μια λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού του στήθους. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει πιο προσεκτικά τον ερεθισμένο ιστό.

Υπέρηχος

Στο υπερηχογράφημα, ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας δημιουργούν μια εικόνα του εσωτερικού τμήματος της θωρακικής κοιλότητας. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό σας να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή ή συσσώρευση υγρών.

Βιοψία

Μια υπεζωκοτική βιοψία είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της αιτίας της πλευρίτιδας. Ο υπεζωκότας είναι το στρώμα των μεμβρανών που περιβάλλουν τους πνεύμονές σας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός θα σας κάνει μικρές τομές στο δέρμα του θωρακικού τοιχώματος. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα από τον ιστό του υπεζωκότα.

Αυτός ο ιστός θα αποσταλεί έπειτα στο εργαστήριο για να αναλυθεί για λοίμωξη, καρκίνο ή φυματίωση.

Θωρακοσκόπηση

Κατά τη διάρκεια μιας θωρακοσκόπησης, ο γιατρός θα σας κάνει μια μικρή τομή στο θωρακικό τοίχωμα και στη συνέχεια θα εισαγάγει μια μικροσκοπική κάμερα, που βρίσκεται στην άκρη ενός σωλήνα, εντός του υπεζωκοτικού χώρου. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει την κάμερα για να εντοπίσει την ερεθισμένη περιοχή και κατόπιν θα συλλέξει ένα δείγμα του ιστού για ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η πλευρίτιδα;

Μόλις ο γιατρός σας αναγνωρίσει την πηγή της φλεγμονής ή της μόλυνσης, θα είναι σε θέση να καθορίσει τη σωστή θεραπεία. Η επαρκής ανάπαυση, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης, είναι ένα σημαντικό βήμα για να ανακάμψετε.

Επιπλέον, το να ξαπλώνετε με την πάσχουσα πλευρά προς τα κάτω, μπορεί να παράσχει επαρκή πίεση ώστε ο πόνος να ελαττωθεί.

Άλλες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • αντιβιοτικά για βακτηριακή λοίμωξη
 • φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης (Bayer), της ιβουπροφαίνης (Advil) ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • συνταγογραφούμενα παυσίπονα και φάρμακα για τον βήχα που μπορεί να περιέχουν κωδεΐνη
 • φάρμακα που διαλύουν τυχόν θρόμβους του αίματος ή μεγάλες συλλογές πύου και βλέννας
 • βρογχοδιασταλτικά μέσω συσκευών εισπνοής δοσομετρημένης δόσης, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος

Τα άτομα με μεγάλες ποσότητες υγρού στους πνεύμονες (υπεζωκοτικές συλλογές) ενδέχεται να πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο με σωλήνα αποστράγγισης στο στήθος τους μέχρι να απομακρυνθούν επαρκώς τα υγρά.

Έκβαση

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της πλευρίτιδας;

Η πλευρίτιδα μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης και η τήρηση της θεραπείας καθ’ όλη την πορείας της μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Ο εντοπισμός των υποκείμενων αιτίων της πλευρίτιδας θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2018). Pancreatitis. mayoclinic.com/health/pancreatitis/DS00371

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Pleurisy. mayoclinic.com/health/pleurisy/DS00244/DSECTION=tests-and-diagnosis

3. Mayo Clnic Staff. (2018). Sickle cell anemia. mayoclinic.com/health/sickle-cell-anemia/DS00324

4. Pleurisy. (n.d.) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0023380/