Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Πνευμονία από εισρόφηση

Τι είναι η πνευμονία από εισρόφηση;

Η πνευμονία από εισρόφηση είναι μία επιπλοκή της πνευμονικής εισρόφησης. Η πνευμονική εισρόφηση είναι όταν εισέρχεται τροφή, στομαχικά οξέα ή σάλιο εντός των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να προκληθεί εισρόφηση της τροφή που κινείται αντίστροφα από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Όλα αυτά μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια, τα οποία θα επηρεάσουν τους πνεύμονες. Οι υγιείς πνεύμονες μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια αυτά από μόνοι τους. Αν, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η πνευμονία μπορεί να αναπτυχθεί ως πιθανή επιπλοκή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας από εισρόφηση;

Κάποιος που πάσχει από πνευμονία από εισρόφηση μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής και καθαρισμό του λαιμού ή υγρό βήχα μετά το φαγητό. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι τα εξής:

 • Πόνος στο στήθος
 • Λαχάνιασμα
 • Συρίττουσα αναπνοή
 • Κόπωση
 • Μπλε δυσχρωμία του δέρματος
 • Βήχας, πιθανώς με πράσινα πτύελα, αίμα ή έντονη οσμή
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Δύσοσμη αναπνοή
 • Υπερβολική εφίδρωση

Οποιοσδήποτε παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με το γιατρό. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε πρόσφατα εισπνεύσει οποιονδήποτε τροφή ή υγρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά κάτω των 2 ετών ή ενήλικες άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα και ταχεία διάγνωση.

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν έχετε έγχρωμα πτύελα ή έχετε πυρετό πάνω από 38 ᵒC επιπρόσθετα με τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί την πνευμονία από εισρόφηση;

Η πνευμονία από εισρόφηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο που έχει εισπνεύσει εντός των πνευμόνων περιέχει μεγάλη ποσότητα επιβλαβών βακτηρίων.

Μπορείτε να υποστείτε εισρόφηση και να αναπτύξετε πνευμονία εάν το φαγητό ή το ρόφημα που καταναλώνετε «δεν ακολουθήσει το σωστό δρόμο». Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη εάν μπορείτε να καταπιείτε φυσιολογικά και έχετε ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό ερυγής. Σε αυτή την περίπτωση, ως επί το πλείστον, θα είστε σε θέση να αποτρέψετε την εισρόφηση μέσω του βήχα. Όμως, τα άτομα που έχουν βλάβες στην ικανότητα του βήχα μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν την εισρόφηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Καρκίνο του λαιμού
 • Ιατρικές παθήσεις, όπως μυασθένεια Gravis ή νόσος του Πάρκινσον
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή παράνομων ουσιών
 • Χρήση ηρεμιστικών ή αναισθησίας
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Οισοφαγικές διαταραχές
 • Οδοντιατρικά προβλήματα που παρεμποδίζουν τη σωστή μάσηση ή την κατάποση

Ποιος βρίσκεσαι σε κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πνευμονίας από εισρόφηση περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πνευμονία από εισρόφηση;

Ο γιατρός θα αναζητήσει ενδείξεις πνευμονίας κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, όπως μειωμένη ροή αέρα, ταχυπαλμία και ένα χαρακτηριστικό συρίττοντα ήχο (crackle) στους πνεύμονες. Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει μία σειρά από εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως:

 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Καλλιέργεια πτυέλων
 • Πλήρες αιμοδιάγραμμα
 • Αέρια αρτηριακού αίματος
 • Βρογχοσκόπηση
 • Αξονική τομογραφία στο στήθος
 • Καλλιέργεια αίματος

Επειδή η πνευμονία είναι μία σοβαρή πάθηση, απαιτεί άμεση θεραπεία. Ορισμένα από τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών. Οι καλλιέργειες αίματος και πτυέλων μπορεί να χρειαστούν τρεις έως πέντε ημέρες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονία από εισρόφηση;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πνευμονίας. Η έκβαση και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας, προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, αλλά και από την νοσοκομειακή νοσηλεία. Η αντιμετώπιση της σοβαρής πνευμονίας απαιτεί νοσηλεία. Τα άτομα που έχουν δυσκολία στην κατάποση μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν να λαμβάνουν τροφή μέσω του στόματος.

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ωστόσο, μπορεί να σας ρωτήσει τις ακόλουθες ερωτήσεις προτού σας συνταγογραφήσει τα εν λόγω φάρμακα:

 • Έχετε νοσηλευτεί πρόσφατα;
 • Ποια είναι η γενικότερη εικόνα της υγείας σας;
 • Έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα αντιβιοτικά;
 • Σε ποιο μέρος κατοικείτε;

Θα πρέπει να λάβετε ολόκληρη τη δόση των αντιβιοτικών όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Η περίοδος λήψης των αντιβιοτικών μπορεί να ποικίλει από μία έως δύο εβδομάδες.

Μπορεί να χρειαστείτε υποστηρικτική φροντίδα εάν η πνευμονία από εισρόφηση προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία περιλαμβάνει συμπληρωματικό οξυγόνο, στεροειδή ή χρήση μηχανικού αερισμού. Ανάλογα με την αιτία της χρόνιας εισρόφησης, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση ενός καθετήρα σίτισης αν έχετε προβλήματα στην κατάποση που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η πνευμονία από εισρόφηση;

Συμβουλές πρόληψης

 • Αποφύγετε συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε εισρόφηση, όπως υπερβολική κατανάλωση υγρών.
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλούν υπνηλία.
 • Λάβετε κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα σε τακτική βάση.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αξιολόγηση της κατάποσης από έναν εγκεκριμένο λογοθεραπευτή. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας υγείας θα σας διδάξει στρατηγικές κατάποσης και ενδυνάμωσης των μυών του λαιμού. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Κίνδυνος χειρουργικής επέμβασης: Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για νηστεία πριν τη χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα εμετού ενώ βρίσκεστε υπό αναισθησία.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της πνευμονίας από εισρόφηση;

Πολλά άτομα που πάσχουν από πνευμονία από εισρόφηση μπορεί να έχουν και άλλες νόσους που επηρεάζουν την κατάποση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης. Η έκβαση εξαρτάται από:

 • Το πόσο έχουν επηρεαστεί οι πνεύμονες
 • Τη σοβαρότητα της πνευμονίας
 • Τον τύπο των βακτηρίων που προκαλούν την πνευμονία
 • Οποιαδήποτε υποκείμενη ιατρική πάθηση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα ή την ανικανότητα κατάποσης

Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα, όπως αποστήματα στους πνεύμονες ή μόνιμη ουλοποίηση. Κάποια άτομα αναπτύσσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Η πνευμονία από εισρόφηση έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη θνησιμότητα στα άτομα που νοσηλεύονται με πνευμόνια της κοινότητας εάν δεν βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύνοψη

Η πνευμονία από εισρόφηση είναι μία πάθηση των πνευμόνων που προκαλείται από την εισπνοή στοματικών ή γαστρικών περιεχομένων. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και υποστηρικτική φροντίδα για την αναπνοή.

Η έκβαση εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας πριν το συμβάν, τον τύπο του εξωγενούς υλικού που έχει εισέλθει στους πνεύμονες και οποιαδήποτε άλλη πάθηση από την οποία μπορεί να πάσχετε. Τα περισσότερα άτομα (79%) επιβιώνουν από την πνευμονία από εισρόφηση. Για το 21% των ατόμων που δεν επιβιώνουν, η θνησιμότητα οφείλεται σε προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση που οδηγεί τα άτομα να έχουν ένα έγγραφο με το οποίο απαγορεύουν τη διάσωση από το ιατρικό προσωπικό (“do not resuscitate” document).

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα πνευμονίας, ειδικά σε έναν ενήλικα ή ένα βρέφος. Για τη διάγνωση της πνευμονίας από εισρόφηση ο γιατρός θα ζητήσει αρκετές εξετάσεις, ώστε να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας των πνευμόνων και την ικανότητα κατάποσης.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. DiBardino DM, et al. (2015). Aspiration pneumonia: A review of modern trends [Abstract]. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0883944114002871

2. Horn DL. (2015). Aspiration pneumonia. mountsinai.org/patient-care/health-library/diseases-and-conditions/aspiration-pneumonia

3. Komiya K, et al. (2016). Prognostic implications of aspiration pneumonia in patients with community acquired pneumonia: A systematic review with meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5141412/

4. Lanspa MJ, et al. (2015). Characteristics associated with clinician diagnosis of aspiration pneumonia: A descriptive study of afflicted patients and their outcomes. journalofhospitalmedicine.com/jhospmed/article/128172/capo-aspiration-pneumonia

5. Lanspa MJ, et al. (2013). Mortality, morbidity, and disease severity of patients with aspiration pneumonia. https://www.journalofhospitalmedicine.com/jhospmed/article/127449/patients-aspiration-pneumonia

6. Mayo Clinic Staff. (2017). Pneumonia: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/dxc-20204678

7. Sehti S. (2017). Aspiration pneumonitis and pneumonia. merckmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/pneumonia/aspiration-pneumonitis-and-pneumonia