Ψυχική υγεία

Η κατάθλιψη κατά τη νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Οι ευτυχισμένοι νέοι μπορούν να προστατευθούν από την άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease, η οποία διαπίστωσε ότι οι νεαροί που βιώνουν κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά την γήρανση.

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Σύμφωνα με τον ερευνητή Willa Brenowitz, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών του Σαν Φρανσίσκο, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο σοβαρότερα είναι τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο χαμηλότερη είναι η γνωστική λειτουργία, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη και μεγαλύτερη γνωστική παρακμή. Όπως εξήγησε, εκτιμάται ότι οι ηλικιωμένοι που βίωσαν κατά την νεαρή τους ηλικία μέτρια ή σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα, υπέστησαν σημαντική γνωστική πτώση σε διάστημα μόλις 10 χρόνων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο στην προσπάθεια τους να προβλέψουν το μέσο τόξο κατάθλιψης 15.000 συμμετεχόντων, 20-89 ετών. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης σε μια ομάδα 6.000 ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ήταν 76% περισσότερες για όσους αντιμετώπισαν συμπτώματα κατάθλιψης κατά την νεαρή τους ηλικία και 43% περισσότερες για όσους βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

«Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που εξηγούν το πώς η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας», υπογράμμισε ο Δρ. Brenowitz, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα τους συγκαταλέγεται και η υπερκινητικότητα του κεντρικού συστήματος απόκρισης στο στρες, που αυξάνει την παραγωγή των γλυκοκορτικοειδών ορμονών του στρες, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την δημιουργία, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων». Υπάρχουν βέβαια και μελέτες που έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου και μια που διαπίστωσε ταχύτερη μείωση στον όγκο του ιππόκαμπου στις γυναίκες.

Στην παρούσα μελέτη, οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν και για την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που βίωσαν και διαπιστώθηκε ότι μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα βίωσε το 13% των νεαρών, το 26% των ατόμων μέσης ηλικίας και το 34% των ηλικιωμένων, με περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες να διαγιγνώσκονται τελικά με γνωστική εξασθένηση.

Συμπερασματικά

Με τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος της ασθένειας στην γνωστική και ψυχική γήρανση του πληθυσμού, υπογράμμισε η ερευνήτρια Kristine Yaffe, από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών του UCSF.

Παρόλο που θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, τα καταθλιπτικά συμπτώματα όταν εμφανίζονται πρεπει να αντιμετωπίζονται με κάθε τρόπο, για να εξασφαλιστεί η γνωστική και ψυχική ευημερία των ανθρώπων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved