Μολυσματικές ασθένειες

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών και νέων πανδημιών

Η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει μεγάλο αριθμό άγριων ζώων να μετεγκατασταθούν σε νέους βιότοπους τα επόμενα 50 χρόνια. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, θα δώσει στους ιούς τη δυνατότητα να αρχίσουν να μεταδίδονται από το ένα είδος θηλαστικού στο άλλο, ανάμεσα τους και οι άνθρωποι, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νέων πανδημιών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. (Κλιματική αλλαγή: Μπορούμε να την αποτρέψουμε;)

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο νέων πανδημιών;

Με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων, οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν ότι 3.139 είδη θηλαστικών θα αναζητήσουν νέους βιότοπους έως το 2070, ανάμεσά τους και περιοχές όπου διαμένουν σε υψηλή πυκνότητα άνθρωποι, σε περίπτωση που η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ). (Επιδημίες: Μετάλλαξη ιών και μετάδοσή τους)

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, όταν διαφορετικά είδη θηλαστικών αρχίσουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν, περίπου 4000 ιοί αναμένεται να μεταπηδήσουν από το ένα είδος στο άλλο, με μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν τους ανθρώπους και να ξεσπάσουν νέες πανδημίες. Σημειώνεται ότι στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν πουλιά και θαλάσσια ζώα. (Ήξερες ότι μπορείς να γευτείς την κλιματική αλλαγή στον καφέ σου;)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία θα πληγούν περισσότερο, με τις νυχτερίδες να συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάπλωση των ιών, λόγω της ικανότητάς τους να πετούν μεγάλες αποστάσεις. Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο Colin Carlson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Παγκόσμιας Επιστήμης και Ασφάλειας Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, ένας ακόμη παράγοντας που ευνοεί την εξάπλωση ιών από το ένα είδος στο άλλο, είναι το εμπόριο άγριων ζώων, δεδομένου ότι τα ζώα συγκεντρώνονται στις αγορές σε αφύσικους συνδυασμούς. (Δάγκειος πυρετός: Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του ιού)

Η μελέτη θεωρεί ότι η διαδικασία εξάπλωσης των ιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά η διατήρηση της θέρμανσης του πλανήτη, κάτω από τους δύο βαθμούς κελσίου είναι καθοριστικής σημασίας, παρόλο που πιστεύεται ότι δεν θα εμποδίσει την συνέχιση της εξάπλωσης. (Εφαρμογές των smartphones: Βοηθούν στην καταπολέμηση των πανδημιών;)

Ο HIV και ο Έμπολα μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και ο SARS -CoV-2 – ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 – έχει μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου είδους θηλαστικού που πωλείται σε μια αγορά στο Wuhan της Κίνας. (Πώς ο SARS-CoV-2 ανέπτυξε την ικανότητα να μεταπηδάει από τα ζώα στον άνθρωπο;)

Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να υιοθετήσουν την τακτική της «παρακολούθησης των ασθενειών της άγριας ζωής με μελέτες σε πραγματικό χρόνο που αφορούν την περιβαλλοντική αλλαγή».  Πιο συγκεκριμένα, μέσω υπολογιστικών μοντέλων και ερευνών, επιβάλλεται να εντοπίζεται η οποιαδήποτε μετακίνηση άγριων ζώων από τη μια περιοχή στην άλλη (και κυρίως σε περιοχές που ζουν άνθρωποι) και να εκτιμιούνται, με βάση τους ιούς που εξαπλώνονται σε κάθε είδος ξεχωριστά, ποιοι ιοί μπορούν να μεταπηδήσουν από το ένα είδος στο άλλο, ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα προφύλαξης και καταπολέμησης. Σύμφωνα με επισημάνσεις των ειδικών, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης των ιών και των μελλοντικών πανδημιών. (Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρη τη γη και προκαλεί εκατομμύρια θανάτους ετησίως)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Climate Change May Drive Spread of Viruses Among Mammals, Study Says https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20220429/climate-change-may-drive-spread-viruses-among-mammals

Climate change increases cross-species viral transmission risk https://www.nature.com/articles/s41586-022-04788-w

Climate Change Will Accelerate Viral Spillovers, Study Finds https://www.nytimes.com/2022/04/28/science/climate-change-virus-spillover.html