Διατροφή

Ήξερες ότι μπορείς να γευτείς την κλιματική αλλαγή στον καφέ σου;

Σε περίπτωση που ο πρωινός σας καφές δεν έχει πλέον την γεύση που είχατε συνηθίσει, τότε γι΄ αυτό ενδέχεται να μην φταίει η καφετέρια σας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τις συνθήκες που απαιτούνται για την τέλεια καλλιέργεια καφέ, κάτι που κατά συνέπεια επηρεάζει και την ποιότητα και τη γεύση του.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα του καφέ;

Ο καφές, που προέρχεται από την Αιθιοπία, καλλιεργείται σε 27 εκατομμύρια στρέμματα γης παγκοσμίως, κυρίως σε μικρές φάρμες, σε περισσότερες από 50 χώρες. Ο καφές αναπτύσσεται καλύτερα σε τροπικά κλίματα, με μέτριες θερμοκρασίες και πλούσιο έδαφος.  Οι ιδανικές συνθήκες για τα φυτά καφέ arabica κυμαίνονται από 57 έως 68 F, ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 39 και 106 ίντσες και μια ετήσια ξηρή περίοδο που διαρκεί 1 έως 3 μήνες.

Με την κλιματική αλλαγή (Μάθε πόσους θανάτους προκαλεί η κλιματική αλλαγή κάθε χρόνο), οι βέλτιστες αυτές συνθήκες γίνονται όλο ένα και πιο σπάνιες, οπότε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης μπορούμε να την μυρίσουμε και να την γευτούμε στον καφέ μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Plant Science. Μάλιστα, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι αλλαγές στη χημική ισορροπία του φυτού, μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη μυρωδιά του καφέ και τη γεύση του, αλλά και τις ενώσεις του που είναι γνωστό ότι ευνοούν την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές βάσισαν τα συμπεράσματά τους στα αποτελέσματα 73 δημοσιευμένων μελετών που επικεντρώθηκαν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις γεωργικές πρακτικές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και στις προσαρμογές στα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα, διαπιστώνοντας ότι τα αγροκτήματα που βρίσκονταν σε μεγαλύτερα υψόμετρα παρήγαγαν κόκκους καφέ με την καλύτερη γεύση και άρωμα. (Μάθε πόση καφεΐνη περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ)

Ποιες συνθήκες επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ;

Οι συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ είναι:

  • Η υπερβολική θερμότητα
  • Η υπερβολική έκθεση του φυτού στο φως
  • Το πολύ λίγο νερό

Όλες οι πιο πάνω συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο κοινές χάρη στην κλιματική αλλαγή και την ξηρασία.

Σημειώνεται ότι ο καφές είναι ευαίσθητος και στα αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που επίσης αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων.

Ποιες γεωργικές τεχνικές μπορούν να μειώσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του καφέ;

Ορισμένες γεωργικές τεχνικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του καφέ είναι:

  • Δημιουργία δομών σκιάς για τον περιορισμό της έκθεσης του φυτού στο φως
  • Μείωση της θερμότητας των χωραφιών
  • Καλλιέργεια φυτών που είναι πιο ανθεκτικά στο κλίμα

Σημειώνεται ότι οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση δεν ήταν ελεγχόμενα πειράματα που είχαν σχεδιαστεί για να αποδείξουν το τι ακριβώς θα μπορούσε να προστατεύσει τον καφέ από την κλιματική αλλαγή, ως εκ τούτου χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διερευνηθεί το κατά πόσο οι πιο πάνω στρατηγικές είναι πραγματικά χρήσιμες.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη που προσφέρει ο καφές στην ανθρώπινη υγεία;

Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα είναι το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη που προσφέρει ο καφές στην ανθρώπινη υγεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο (α) καρδιακών παθήσεων, (β) ορισμένων μορφών καρκίνου, (γ) διαβήτη τύπου 2 και (δ) γνωστικής μείωσης.

Για να απαντηθεί το πιο πάνω ερώτημα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται εκτεταμένες και εστιασμένες μελέτες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Why You May Taste Climate Change in Your Coffee https://www.webmd.com/diet/news/20211108/climate-change-coffee

Coffee's Surprising Health Benefits https://www.webmd.com/diet/features/does-coffee-have-nutritional-value-you-bet

Climate Change and Coffee Quality: Systematic Review on the Effects of Environmental and Management Variation on Secondary Metabolites and Sensory Attributes of Coffea arabica and Coffea canephora https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2021.708013/full