Γυναίκα

Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση στις γυναίκες

Η σεξουαλική επίθεση και η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of the American Heart Association .

Η σεξουαλική παρενόχληση αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στις ΗΠΑ. (14 προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση)

Η σεξουαλική βία ή η παρενόχληση δεν αναγνωρίζονται ως παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, υποδηλώνουν ότι ο έλεγχός τους θα μπορούσε να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Rebecca Lawn, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη, η μείωση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, η οποία από μόνη της είναι σημαντική, μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον στρατηγική βελτίωσης της καρδιαγγειακής τους υγείας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. (Σεξουαλική κακοποίηση και μετατραυματικό στρες: Ποια η επίπτωση στους επιζώντες;)

Η ερευνητική ομάδα, διεξήγαγε μια επταετή παρακολούθηση (2008 έως 2015) σε περισσότερες από 33.000 γυναίκες (μέση ηλικία 53 ετών) σε μια συνεχιζόμενη μελέτη υγείας στις ΗΠΑ. Στην αρχή, καμία γυναίκα δεν είχε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά μέχρι το τέλος της μελέτης, περίπου μια στις πέντε είχε αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, στη διάρκεια της ζωής τους, το 23% των γυναικών είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Το 12% είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και το 6% είχε βιώσει και τα δύο.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν 21% υψηλότερος για τις γυναίκες που είχαν βιώσει και τα δύο, 15% υψηλότερος για όσες υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και 11% υψηλότερος για τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης. (Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών;)

Όπως ανέφερε η Lawn, οι εμπειρίες σεξουαλικής βίας με τη μορφή σεξουαλικής επίθεσης και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, είναι συχνές και οι γυναίκες είναι δυσανάλογα θύματα τέτοιας βίας, με το 13% έως το 44% των γυναικών να αναφέρουν σεξουαλική επίθεση και έως και το 80% των γυναικών να αναφέρουν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Παρόλα αυτά, η έκθεση στη σεξουαλική βία δεν αναγνωρίζεται ως παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Η διαχείριση και η μείωση αυτών των περιστατικών όμως, θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Τονίζεται ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν ιστορικό άλλου τύπου τραύματος και όχι σεξουαλικής φύσεως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης σχετίζεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική βία και όχι με την οποιαδήποτε άλλη τραυματική εμπειρία.

Η Lawn, καταληκτικά υπογράμμισε ότι η ενσωμάτωση του ελέγχου ενός ευρύτερου φάσματος σεξουαλικών εμπειριών, όπως η σεξουαλική βία, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η λεκτική παρενόχληση ή η σεξουαλική επίθεση, στην υγειονομική περίθαλψη, θα μπορούσε να ωφελήσει πολλές γυναίκες μακροπρόθεσμα, σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή τους υγεία και γενικά την σωματική και την ψυχική τους ευημερία. (4 στρατηγικές για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Sexual Harassment, Assault Tied to High Blood Pressure in Women https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20220222/sexual-harassment-assault-tied-to-high-blood-pressure-in-women

Heart Health Tips https://www.webmd.com/heart/heart-health-tips

Sexual Violence and Risk of Hypertension in Women in the Nurses’ Health Study II: A 7‐Year Prospective Analysis https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.023015