Καρδιά και αγγεία

Κολπική μαρμαρυγή: Οι αθλητές αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι αθλητές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια καρδιακή διαταραχή που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με τα άτομα που δεν είναι αθλητές. Μάλιστα, οι νεότεροι αθλητές διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο από τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου στο British Journal of Sports Medicine.

Οι αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής;

Η κολπική μαρμαρυγή (a-fib) είναι στην ουσία ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Επιπρόσθετα, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά.

Οι ερευνητές, για να διαπιστώσουν το κατά πόσο και αν οι αθλητές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ανέλυσαν 13 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1990 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 συμμετέχοντες, ανάμεσα τους περίπου 6.800 αθλητές και περισσότερα από 63.000 άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τον αθλητισμό.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές είχαν περίπου 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής συγκριτικά με όσους δεν ήταν αθλητές. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους συμμετέχοντες χωρίς παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων (όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση), διαπίστωσαν ότι οι αθλητές είχαν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής συγκριτικά με τα άτομα που δεν αθλούνταν.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Jamie O’Driscoll, της Σχολής Ψυχολογίας και Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church της Αγγλίας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, οι αθλητές έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με τους μη αθλητές. Μάλιστα, οι νεότεροι αθλητές τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Αλλά, όπως σημείωσε, το κατά πόσο παίζουν ρόλο παράμετροι όπως το επίπεδο της άσκησης, το ιστορικό της προπόνησης, οι διαφορές του φύλου και άλλοι παράγοντες, πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικές μελέτες.

Επιπρόσθετα, η ανάλυση έδειξε ότι οι αθλητές 55 ετών και άνω είχαν περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής συγκριτικά με τους αθλητές κάτω των 55 ετών. Ουσιαστικά, οι ηλικιωμένοι είχαν περίπου 76% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν  την εν λόγω καρδιακή κατάσταση, συγκριτικά με τα άτομα που δεν ήταν αθλητές.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ασχολούνταν με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το μπάσκετ, είχαν υψηλότερο κίνδυνο αδυναμίας, συγκριτικά με τα άτομα που ασχολούνταν με αθλήματα αντοχής όπως η ναυσιπλοΐα, το σκι και η κωπηλασία.

Συμπερασματικά

Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, υπάρχουν και αρκετές μελέτες που διαπιστώνουν ότι όταν τα επίπεδα της άσκησης είναι αυξημένα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων, όπως η κολπική μαρμαρυγή.