Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Μα πώς αρρώστησα κατά τη διάρκεια του lockdown;

Η πανδημία έχει αναμφισβήτητα αλλάξει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Όλες αυτές οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και ο κάθε άνθρωπος τις διαχειρίζεται διαφορετικά. Ο φόβος για την υγεία μας και την υγεία των κοντινών μας ανθρώπων είναι έντονος και προσπαθούμε να προσέξουμε στο μέγιστο δυνατό τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ακούγοντας τις συμβουλές των ειδικών.

Ένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας ήταν και το λεγόμενο “lockdown”. Μια περίοδος ιδιαίτερη για όλους τους ανθρώπους. Και παρόλο που τηρήσατε τα πάντα, προφυλάξατε επαρκώς εσάς και τους γύρω σας, μείνατε σπίτι και κάνατε υπομονή, ξαφνικά αρρωστήσατε! Όχι από COVID-19, αλλά από κάτι άλλο, κάποια άλλη ασθένεια, κάτι που σας φαίνεται αδιανόητο να έχει συμβεί όσο εσείς μένετε σπίτι και ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης

Πώς λοιπόν αρρώστησα τελικά στην καραντίνα;

Παρόλο που φορώντας μάσκα και πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μας, κρατώντας παράλληλα τις αποστάσεις ασφαλείας, βοηθούμε σαφώς αποτελεσματικά στην μείωση της εξάπλωσης της COVID-19 και μαζί με αυτή και άλλων ιών και πιθανών λοιμώξεων, δεν μπορoύμε ωστόσο να εξαλείψουμε εντελώς τον κίνδυνο να νοσήσουμε από κάποιον ιό. Οι ιοί που υπάρχουν είναι πάρα πολλοί, οι μικροβιολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχουν 1×10 31 ιοί στη γη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε την επαφή με κάποιο είδος ιού, όσο κι αν προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Άλλοι από αυτούς τους ιούς είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι και άλλοι όχι- ειδικά εκείνοι που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα – είναι πιο μεταδοτικοί και πιο δύσκολο να σκοτωθούν από τον SARS COV-2 που προκαλεί την COVID-19.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι από κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει μολυνθεί, κυρίως μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται με την ομιλία, το βήχα, το φτάρνισμα κτλ. Οι ιοί του κρυολογήματος, για παράδειγμα, μπορεί να εισπνευσθούν και μέσα από υφασμάτινες μάσκες, ενώ και οι βλεννογόνοι του ματιού είναι πιθανές είσοδοι των ιών στον οργανισμό. Παράλληλα, εστίες μετάδοσης είναι και η κοινή χρήση αντικειμένων με άτομα που έχουν μολυνθεί. Αυτή η διαδρομή μετάδοσης είναι λιγότερο πιθανή, αλλά δεν είναι αδύνατη.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη, ότι υπάρχουν ορισμένα βακτήρια που υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχουν στον οργανισμό μας και είναι και ευεργετικά γι’ αυτόν. Αν παρόλα αυτά για κάποιο λόγο τα βακτήρια αυτά βρεθούν σε διαφορετικό σημείο του οργανισμού μας από αυτό που θα έπρεπε, είναι πολύ πιθανό να νοσήσουμε.

Όσο επισκεπτόμαστε καταστήματα ή το χώρο εργασίας μας, μεταφέρουμε μικρόβια πίσω στο σπίτι, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επίσης ασθένειες.

Επομένως, συνεχίστε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, οι προσπάθειές σας προστατεύουν εσάς και τους γύρω σας, ωστόσο είναι αδύνατο να προστατευτούμε από τα πάντα και αν εσείς ή το παιδί σας νοσήσετε εντός καραντίνας μην πανικοβληθείτε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας κι εκείνος θα σας καθοδηγήσει.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι