Γυναίκα

Σχετίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τις επώδυνες περιόδους;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health στα μέσα Ιουνίου, δείχνει ότι ο πόνος της περιόδου μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, ανάμεσα τους και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει τις επώδυνες περιόδους;

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κίνας στην Ταιβάν, εξέτασαν το κατά πόσο τα αυξημένα επίπεδα οξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με πιο οδυνηρές περιόδους, διαπιστώνοντας ότι πράγματι ο πιο πάνω συνδυασμός αυξάνει τον πόνο κατά την περίοδο.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 296.078 γυναίκες, από τις οποίες οι 12.514 είχαν διαγνωστεί με δυσμηνόρροια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές δυσμηνόρροιας: πρωτογενής δυσμηνόρροια και δευτερογενής δυσμηνόρροια. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και οι δύο μορφές.

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), αφορά τις κράμπες που κάνουν την εμφάνιση τους πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι οποίες ωστόσο υποχωρούν σε δύο τρείς ημέρες.

Δευτερογενής δυσμηνόρροια ονομάζεται ο πόνος που προκαλείται από κάποια άλλη υποκείμενη διαταραχή μέσα ή κοντά στα αναπαραγωγικά όργανα. Ο πόνος αυτός διαρκεί πέραν των πρώτων δύο ημερών. Ορισμένες διαταραχές που προκαλούν δευτερογενή δυσμηνόρροια είναι:

Σύμφωνα με τον Δρ. G. Thomas Ruiz, επικεφαλής του OB / GYN στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Orange Coast στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, μερικές γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια καταλήγουν με δευτερογενή δυσμηνόρροια αν αναπτύξουν στην πορεία μια από τις πιο πάνω ιατρικές καταστάσεις.

Η μελέτη λοιπόν, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές της Ταϊβάν, στις οποίες τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα, έτειναν να έχουν πιο οδυνηρές περιόδους. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισης δυσμηνόρροιας ήταν έως και 33 φορές υψηλότερος ανάμεσα στις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με καλύτερη ποιότητα αέρα.

Με ποιον τρόπο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις περιόδους;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την εμμηνόρροια και τον πόνο που την συνοδεύει, ωστόσο για να λεχθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες που να καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που προκύπτει, είναι το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην εμφάνιση της δυσμηνόρροιας. Η Sophia Ο Yen, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της  Pandia Health και κλινική καθηγήτρια στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ψυχική υγεία μερικών γυναικών. «Αυτός ο ψυχολογικός επηρεασμός», σημείωσε, «μπορεί έμμεσα να επηρεάσει τις περιόδους αυτών των γυναικών, διότι το συναισθηματικό στρες κάνει τις περιόδους πιο οδυνηρές με διάφορους τρόπους».

Πώς θα διαχειριστείτε τις επώδυνες περιόδους;

Για τις γυναίκες που βιώνουν επώδυνες περιόδους, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο τους, όπως:

  • Άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • ΜΣΑΦ
  • Εναλλακτικές θεραπείες, όπως βελονισμός, ακουστική πίεση και θεραπείες διέγερσης των νεύρων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved