Γυναίκα

Ενδομητρίωση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση επηρεάζει τον λεπτό ιστό της επένδυσης της μήτρας, που ονομάζεται ενδομητριο. Στην ενδομητρίωση αναπτύσσεται ένας ιστός έξω από τη μήτρα, ο οποίος συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο πόνος και επιπλοκές όπως η στειρότητα. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διάφορα σημεία έξω από τη μήτρα, όπως:

  • Σάλπιγγες
  • Ωοθήκες
  • Έντερο
  • Ουροδόχο κύστη
  • Κ.α

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι παρόμοια με αυτά που προκαλούν άλλες καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες με την πάθηση, δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Δρ. Kristin Riley, επικεφαλής γυναικολογικής χειρουργικής στο Penn State Health Women’s Health στο Hershey, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κοιλιακές συμφύσεις, όπου ο πυελικός ιστός ή διάφορα άλλα όργανα κολλάνε μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πιο πάνω συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Σήμερα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ειδικά για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να μειώσουν τη φλεγμονή ή ορμονικές θεραπείες για να μειώσουν τον πόνο της περιόδου, ενώ μια άλλη επιλογή είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του ιστού της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, μερικές γυναίκες χρειάζονται ολική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή).

Σύμφωνα με την Δρ. Riley, η θεραπεία της ενδομητρίωσης δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Αντίθετα, σε συνεργασία με την ασθενή, ο γιατρός καλείται να προσδιορίσει την καλύτερη θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στις μοναδικές της ανάγκες και θα έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Σε αυτή μάλιστα την απόφαση, ενδέχεται να χρειαστεί η εμπλοκή και διαφόρων άλλων ειδικών, όπως ο ψυχολόγος, επειδή ο χρόνιος πόνος που προκαλείται από την ενδομητρίωση, έχει πολλές φορές ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες.

Τονίζεται ότι η ενδομητρίωση περνά από περιόδους ύφεσης και έξαρσης, αλλά είναι άγνωστη η διάρκεια τους. Ως εκ τούτου, τα διαστήματα ύφεσης πρέπει να διαχειρίζονται σωστά, ώστε οι περίοδοι έξαρσης να είναι πιο ανώδυνες.

Παρότι η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι γυναίκες καλό είναι να ζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια και να μην υποφέρουν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved