Γυναίκα

Ενδομητρίωση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Το όνομα της ενδομητρίωσης προέρχεται από το ενδομήτριο, τον λεπτό ιστό που υπάρχει στην επένδυση της μήτρας. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση, αναπτύσσουν έναν ιστό, που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο σε περιοχές εκτός της μήτρας. Αυτή η ανάπτυξη προκαλεί πόνο, ουλές και σε ορισμένες περιπτώσεις στειρότητα. Η ενδομητρίωση μπορεί να αναπτυχθεί στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στο διάφραγμα και πιο σπάνια σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ενδομητρίωση μιμούνται άλλες καταστάσεις υγείας, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, για τον λόγο αυτό η διάγνωση της μπορεί να πάρει μέχρι και επτά χρόνια σε μερικές γυναίκες.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ενδομητρίωση είναι:

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Δρ. Kristin Riley, επικεφαλής γυναικολογικής χειρουργικής στο Penn State Health Women’s Health στο Hershey, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κοιλιακές συμφύσεις, όπου ο πυελικός ιστός ή διάφορα άλλα όργανα κολλάνε μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πιο πάνω συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση;

Σήμερα υπάρχουν αρκετά φάρμακα που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ειδικά για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να μειώσουν τη φλεγμονή ή ορμονικές θεραπείες για να μειώσουν τον πόνο της περιόδου, ενώ μια άλλη επιλογή είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του ιστού της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, μερικές γυναίκες χρειάζονται ολική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή).

Σύμφωνα με την Δρ. Riley, η θεραπεία της ενδομητρίωσης δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Αντίθετα, σε συνεργασία με την ασθενή, ο γιατρός καλείται να προσδιορίσει την καλύτερη θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στις μοναδικές της ανάγκες και θα έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Σε αυτή μάλιστα την απόφαση, ενδέχεται να χρειαστεί η εμπλοκή και διαφόρων άλλων ειδικών, όπως ο ψυχολόγος, επειδή ο χρόνιος πόνος που προκαλείται από την ενδομητρίωση, έχει πολλές φορές ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες.

Τονίζεται ότι η ενδομητρίωση περνά από περιόδους ύφεσης και έξαρσης, αλλά είναι άγνωστη η διάρκεια τους. Ως εκ τούτου, τα διαστήματα ύφεσης πρέπει να διαχειρίζονται σωστά, ώστε οι περίοδοι έξαρσης να είναι πιο ανώδυνες.

Παρότι η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι γυναίκες καλό είναι να ζητούν εγκαίρως ιατρική βοήθεια και να μην υποφέρουν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved