Μολυσματικές ασθένειες

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για αυτήν και τι παραμένει ακόμη άγνωστο;

Οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη νέα μετάλλαξη της νόσου COVID-19, την Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όρισε την μετάλλαξη Όμικρον ως «μετάλλαξη ανησυχίας», ενώ οι κατασκευαστές των εμβολίων εξετάζουν το κατά πόσο τα υφιστάμενα εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία εναντίον της. Σύμφωνα με την Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλο της Moderna, “οι παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον είναι ανησυχητικές και ως εκ τούτου, η εταιρεία εδώ και αρκετές ημέρες κινείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την αντιμετώπισή της». Η Pfizer, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα σχετικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιό της ενάντια στην Όμικρον θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτό το στάδιο, όπου πολλά δεδομένα για τη νέα αυτή μετάλλαξη είναι ακόμη άγνωστα, πολλές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν την παγκόσμια εξάπλωσή της, θέτοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.

Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον μέχρι στιγμής;

Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την γιατρό και καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington, Δρ. Leana Wen, ανάμεσά τους και το αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις. Μάλιστα, άγνωστα παραμένουν και τα ακριβή συμπτώματα που προκαλεί στους νοσούντες.

Εκείνο όμως που είναι γνωστό είναι το ότι πρόκειται για μια μετάλλαξη με ασυνήθιστα υψηλό αριθμό παραλλαγών και αλλαγών στο γενετικό υλικό του ιού. Ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μεταδίδεται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις της νόσου COVID-19.

Τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να προστατευθείτε από την μετάλλαξη Όμικρον;

Η Δρ. Wen, υπογράμμισε ότι τα άτομα που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, θα πρέπει να δουν την μετάλλαξη Όμικρον σαν ένα ακόμη σημαντικό λόγο για να εμβολιαστούν. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να εμβολιάσουν και τα παιδιά τους εάν είναι 5-11 ετών, διότι υπάρχουν τόσα άγνωστα στοιχεία για τη νέα αυτή μετάλλαξη που δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμού. Από την άλλη, τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τις δύο πρώτες δόσεις, θα πρεπει να κάνουν και την τρίτη δόση, ώστε τα αντισώματά τους να αυξηθούν σε επίπεδα πιο προστατευτικά.

Ο Δρ. William Schaffner, MD, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ, συμφώνησε με την Δρ. Wen, τονίζοντας ότι παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα του ενισχυτικού εμβολίου έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, είναι πολύ πιθανόν να είναι σε θέση να παράσχει τουλάχιστον μερική προστασία.

Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον θεωρείται ανησυχητική;

Σύμφωνα με την  Δρ. Wen, η εξάπλωση του ιού, η σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλείται και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στην οποιαδήποτε μετάλλαξη, είναι τρείς παράμετροι που λειτουργούν αλληλένδετα. Για παράδειγμα, αν μια μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον της, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως, μια μετάλλαξη δεν είναι τόσο μεταδοτική, αλλά προκαλεί σοβαρή νόσηση και τα εμβόλια δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν, τότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, μέχρι οι τρεις πιο πάνω παράμετροι να γίνουν πιο ξεκάθαροι.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved