Πρόληψη και θεραπεία

Μετάλλαξη “Ο”: Αυξάνει τις πιθανότητες χορήγησης τέταρτης δόσης νωρίτερα απ’ το προβλεπόμενο

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η όμικρον, αυξάνει τις πιθανότητες χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Pfizer. (Pfizer: Το νέο ενισχυτικό εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον)

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μετάλλαξη όμικρον;

Η μετάλλαξη όμικρον έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του 2021, όπως αναφέρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, ο οποίος την κατέταξε στην κατηγορία “ανυσηχίας”, εξαιτίας της ταχείας μεταδοτηκότητας που την χαρακτηρίζει. (Εγκρίνεται το πρώτο εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο κατά της Όμικρον)

Μάλιστα, η εν λόγω μετάλλαξη προκαλεί σοβαρότερη νόσηση συγκριτικά με τις προγενέστερές της. Τα εμβόλια, ωστόσο, συνεχίζουν να θεωρούνται αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της. (Deltacron: Ο συνδυασμός μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δεν ανησυχεί τους ειδικούς)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάλλαξη όμικρον επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και όχι τους πνεύμονες όπως η μετάλλαξη δέλτα,  προκαλώντας κυρίως συμπτώματα όπως:

  • Πονος στο σώμα
  • Βραχνή φωνή
  • Πονόλαιμος
  • Βήχας
  • Αυξημένη κόπωση
  • Καταρροή και ρινική συμφόρηση
  • Πονοκέφαλος

Γιατί η μετάλλαξη όμικρον προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες;

Η μετάλλαξη όμικρον προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στους ερευνητές, εξαιτίας του αριθμού των παραλλαγών που παρουσιάζει ο ιός του συγκεκριμένου στελέχους. Συγκεκριμένα και σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, όπως η δέλτα, η οποία παρουσιάσε μέχρι 10 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη Spike, η μετάλλαξη όμικρον έχει παρουσιάσει περισσότερες από 50 παραλλαγές, με 30 περίπου να αφορούν την πρωτεΐνη Spike. (Κορωνοϊός και μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες)

Στη βάση αυτών των δεδομένων, η μετάλλαξη όμικρον θεωρείται πιο επικίνδυνη στο να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και ως εκ τούτου, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προτρέποντας το κοινό να εμβολιαστεί και να χρησιμοποιεί μάσκες προστασίας σε εσωτερικούς κυρίως χώρους.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης όμικρον;

Οι δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά της μετάλλαξης όμικρον, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. (Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο προστατευτική είναι η φυσική ανοσία;)

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι η τρίτη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να στοχεύσει με ακρίβεια τη μετάλλαξη όμικρον. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική, αν και μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο νοσηλείας, οπότε η τέταρτη δόση, μάλλον, θα απαιτηθεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρακάμπτοντας το χρονοδιάγραμμα των δόσεων. (Μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για αυτήν και τι παραμένει ακόμη άγνωστο;)

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Σύμβουλου της Pfizer, Albert Bourla, PhD, μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν δεδομένο, ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη δόση του εμβολίου ένα χρόνο περίπου μετά τη λήψη της τρίτης δόσης. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα, αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι η τέταρτη δόση, που θα στοχεύει καλύτερα τη μετάλλαξη όμικρον, θα κριθεί απαραίτητη πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτή τη στιγμή όμως, εκείνο που επείγει είναι να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα» τον χειμώνα, με λιγότερα κρούσματα, λιγότερες νοσηλείες και λιγότερους θανάτους. Ως εκ τούτου, η τρίτη δόση θεωρείται απαραίτητη, διότι δημιουργεί σημαντική ανοσία στον ανθρώπινο οργανισμό και παρόλο που δεν στοχεύει αποκλειστικά τη μετάλλαξη όμικρον μειώνει το ενδεχόμενο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης. (XBB.1.5: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη «Kraken» της COVID-19;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved