Πρόληψη και θεραπεία

Μετάλλαξη «Ο»: Αυξάνει τις πιθανότητες χορήγησης τέταρτης δόσης νωρίτερα απ’ το προβλεπόμενο

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η όμικρον, αυξάνει τις πιθανότητες χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Pfizer.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer έναντι της μετάλλαξης όμικρον;

Οι δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά της μετάλλαξης όμικρον, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας.

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι η τρίτη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να στοχεύσει με ακρίβεια τη μετάλλαξη όμικρον. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική, αν και μειώνει σημαντικά το ενδεχόμενο νοσηλείας, οπότε η τέταρτη δόση, μάλλον, θα απαιτηθεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρακάμπτοντας το χρονοδιάγραμμα των δόσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Σύμβουλου της Pfizer, Albert Bourla, PhD, μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν δεδομένο, ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη δόση του εμβολίου ένα χρόνο περίπου μετά τη λήψη της τρίτης δόσης. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα, αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον ότι η τέταρτη δόση, που θα στοχεύει καλύτερα τη μετάλλαξη όμικρον, θα κριθεί απαραίτητη πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτή τη στιγμή όμως, εκείνο που επείγει είναι να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα» τον χειμώνα, με λιγότερα κρούσματα, λιγότερες νοσηλείες και λιγότερους θανάτους. Ως εκ τούτου, η τρίτη δόση θεωρείται απαραίτητη, διότι δημιουργεί σημαντική ανοσία στον ανθρώπινο οργανισμό και παρόλο που δεν στοχεύει αποκλειστικά τη μετάλλαξη όμικρον μειώνει το ενδεχόμενο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης.

Γιατί η μετάλλαξη όμικρον διαφέρει από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού;

Η μετάλλαξη όμικρον (στέλεχος B.1.1.529) φέρει ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (πάνω από 50), ξεπερνώντας τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στελέχη. Περίπου 30 από τις μεταλλάξεις αυτές, εντοπίζονται κυρίως στο τμήμα του γονιδιώματος του ιού, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν πολύ ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων, οι οποίες είτε βοηθούν τον ιό να αποφεύγει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανόν η μετάλλαξη όμικρον να είναι σε θέση να διαφύγει από την ανοσολογική προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, αφού είναι κατασκευασμένα με βάση προηγούμενα στελέχη με διαφορετική πρωτεΐνη- ακίδα.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων εντοπίζεται σε μια περιοχή του ιού την οποία χρησιμοποιεί για να προσδένεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το στέλεχος Βήτα φέρει μία μετάλλαξη στην περιοχή αυτή, το στέλεχος Δέλτα φέρει δύο, ενώ το στέλεχος Όμικρον φέρει πάνω από 15 μεταλλάξεις. Τα αντισώματα του οργανισμού μπορούν και προσδένονται στην περιοχή, εμποδίζοντας έτσι τον ιό από το να εισέλθει στον οργανισμό, γεγονός στο οποίο βασίζονται τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρόσδεση των αντισωμάτων στον ιό,  να επηρεάζουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η ακριβής προέλευση της μετάλλαξης Όμικρον δεν είναι σίγουρη, ωστόσο ο ιολόγος Δρ.  Daniel Griffin δήλωσε ότι μάλλον έχει προέλθει από μη εμβολιασμένο άτομο με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προς το παρόν, η επιστημονική κοινότητα έχει περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη όμικρον, όμως με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι καταφέρνει να αποφεύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved