Πρόληψη και θεραπεία

Μήπως πάσχετε από την νόσο του Πάρκινσον;

Όλοι οι μύες σας ελέγχονται από μηνύματα από τον εγκέφαλό σας, τα οποία περνούν κατά μήκος των νευρικών κυττάρων που διατρέχουν τον νωτιαίο μυελό σας. Διάφορες χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές μεταδίδουν αυτά τα σήματα. Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σας ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες – κίνηση, όραση, αίσθηση, διαδικασίες σκέψης, συναισθήματα.

Το τμήμα του εγκεφάλου σας που ελέγχει τις ομαλές μυϊκές κινήσεις χρησιμοποιεί κυρίως έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη. Στη νόσο του Πάρκινσον, τα κύτταρα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου πεθαίνουν σταδιακά, μειώνοντας την ποσότητα της ντοπαμίνης που παράγει ο εγκέφαλός σας.

Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον συχνά εμφανίζονται σταδιακά και μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ότι απλώς γερνάτε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μία από τις τρεις κύριες ομάδες συμπτωμάτων – τη βραδύτητα της κίνησης. Μπορεί να αρχίσετε να περπατάτε πιο αργά ή να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κάθισμα ή το κρεββάτι σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παραπατάτε και μόλις ξεκινήσετε το περπάτημα δυσκολεύεστε να σταματήσετε ή να στρίψετε.

Τα άλλα κύρια συμπτώματα είναι πιο τυπικά για τη νόσο του Πάρκινσον:

  • Τρέμουλο, το οποίο είναι πιο αισθητό όταν είστε σε ηρεμία ή αγχωμένοι και επηρεάζει κυρίως τα χέρια και τις παλάμες σας. Δεν συμβαίνει πάντα και μπορεί να εμφανιστεί μετά τα άλλα συμπτώματα. Συνήθως βελτιώνεται όταν κινείτε τα χέρια σας.
  • Η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να δυσκολεύει τις λεπτές κινήσεις, όπως το μάζεμα μικρών αντικειμένων ή το γράψιμο. Το γράψιμό σας συχνά γίνεται λιγότερο- μπορεί να δυσκολεύεστε να κουνήσετε τα χέρια σας όταν περπατάτε- και η ισορροπία σας μπορεί να επηρεαστεί, καθιστώντας σας επιρρεπείς σε πτώσεις.
  • Το Πάρκινσον μπορεί επίσης να επηρεάσει την κίνηση των μυών του προσώπου σας, επιβραδύνοντας την ομιλία σας και οδηγώντας σε ένα πρόσωπο και μια φωνή χωρίς έκφραση.

Ποια είναι τα μεταγενέστερα στάδια της νόσου του Πάρκινσον;

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, δυσκοιλιότητα, κόπωση, παραισθήσεις και προβλήματα ύπνου. Η ισορροπία μπορεί να επηρεαστεί, καθιστώντας σας επιρρεπείς σε πτώσεις και, στα προχωρημένα στάδια, μπορεί να δυσκολεύεστε να καταπιείτε. Αυτό σας κάνει επιρρεπείς στην “αναρρόφηση” τροφής στους πνεύμονές σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν αρκετά ήπια ή σταθερά συμπτώματα για αρκετά χρόνια.

Τα άτομα με Πάρκινσον είναι επίσης επιρρεπή στην κατάθλιψη και το άγχος. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτό θα συνέβαινε περισσότερο καθώς η κατάστασή σας επιδεινώνεται – στην πραγματικότητα, τα άτομα με ήπια συμπτώματα είναι επίσης πιο πιθανό από το μέσο όρο να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία είναι συχνά αποτελεσματική. Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ του Πάρκινσον και της άνοιας – περίπου τα μισά άτομα με Πάρκινσον την αναπτύσσουν. Ωστόσο, σπάνια επηρεάζει τα νεότερα άτομα με Πάρκινσον.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη θεραπεία. Μια νέα μορφή χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται βαθιά εγκεφαλική διέγερση, μπορεί να κάνει δραματική διαφορά στα προβλήματα κίνησης για ορισμένα άτομα.

Στην αρχή, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία. Όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο ενοχλητικά, είναι πιθανό να σας προσφερθεί φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας. Η λεβοντόπα προκαλεί σημαντική βελτίωση για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και το αίσθημα αδιαθεσίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην αρχή.

Με την πάροδο του χρόνου, η λεβοντόπα τείνει να γίνεται λιγότερο αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά μυϊκά προβλήματα. Εάν συμβεί κάτι από αυτά, ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει τη φαρμακευτική σας αγωγή. Αλλά τα φάρμακα αποτελούν μόνο ένα μέρος της διαχείρισης.

Θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε μια εξειδικευμένη κλινική- οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό για τη νόσο του Πάρκινσον, ο οποίος θα είναι η πρώτη σας επαφή. Μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη, καθώς και να παρακολουθεί τη θεραπεία σας και να την προσαρμόζει εάν χρειάζεται. Θα λαμβάνουν συμβουλές από έναν σύμβουλο νευρολόγο. Άλλα μέλη της ομάδας που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι ένας φυσιοθεραπευτής, ένας εργοθεραπευτής (για προσαρμογές στο σπίτι, αν χρειαστεί), ένας διαιτολόγος και ένας λογοθεραπευτής για να σας βοηθήσει με θέματα κατάποσης και ομιλίας.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από Πάρκινσον, μην ξεχάσετε να μιλήσετε με τον παθολόγο σας για τις ανάγκες σας.