Μολυσματικές ασθένειες

Μπορεί το εμβόλιο COVID-19 να βλάψει τη γονιμότητα; Όλη η αλήθεια!

Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ικανότητα των  εμβολίων COVID-19 να επηρεάζουν τη γονιμότητα, δίνει και παίρνει στο διαδίκτυο από την έναρξη των εμβολιασμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η παραπληροφόρηση έχει επιταχυνθεί, με πολλούς ανθρώπους να κοινοποιούν αναξιόπιστα κείμενα και βίντεο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, που ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία.

Μπορεί το εμβόλιο COVID-19 να βλάψει τη γονιμότητα;

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο COVID-19 και την στειρότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπογραμμίζουν ότι όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά δεν χρειάζεται να μείνουν ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα γονιμότητας. Μάλιστα, ο Δρ José Mayorga, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine και κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του UCI, διευκρινίζει ότι κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών των εμβολίων, πολλές γυναίκες που εμβολιάστηκαν έμειναν έγκυες, πράγμα που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα υπογονιμότητας.

Μάλιστα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 35.000 εγκύους που εμβολιάστηκαν με εμβόλια mRNA, διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια δεν προκάλεσαν καμία βλάβη, ούτε στις ίδιες, ούτε στο μωρό τους. Ενώ καμία επιπλοκή δεν προέκυψε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι κρύβεται πίσω από τον μύθο ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα;

Τον Δεκέμβριο του 2020, ένας Γερμανός γιατρός με το όνομα Δρ. Wolfgang Wodarg εξέφρασε την ανησυχία του για την πρωτεΐνη ακίδα που παράγεται στον οργανισμό από τα εμβόλια mRNA, η οποία φαινόταν παρόμοια στη δομή με την συγκυτίνη-1, μια πρωτεΐνη που βοηθά τον πλακούντα να αναπτυχθεί κατά την εγκυμοσύνη.

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη ακίδα και η συγκυτίνη-1 μοιράζονται μικρά κομμάτια γενετικού κώδικα, κυκλοφόρησε η φήμη ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα είδος ανοσοαπόκρισης που θα μπορούσε να προσβάλει τον πλακούντα.

Ο Δρ. Wodarg έχει κάνει και στο παρελθόν παραπλανητικές δηλώσεις σύμφωνα με το Ινστιτούτο Poynter, αναφέροντας ότι ο κορωνοϊός ήταν ακίνδυνος, παρά το ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έδειχναν μια αντίθετη εικόνα.  Παρόλα αυτά, μετά την δημοσιοποίηση των ανησυχιών του, οι άνθρωποι αρχίσαν να φοβούνται ότι το γενετικό υλικό που περιλαμβάνεται στα εμβόλια θα μπορούσε να εισέλθει στο γονιδίωμα του ξενιστή (των ανθρώπων) και να αλλάξει το ανθρώπινο DNA, παρόλο που αυτό είναι αδύνατον. Αμέσως, όλος αυτός ο μύθος άρχισε να διαδίδεται τάχιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας τελικά στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και αλλαγές στο ανθρώπινο DNA.

Μετά από αυτό, έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το ¼ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία δεν θέλουν να εμβολιαστούν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν παιδιά.

Η εσφαλμένη όμως αντίληψη ότι τα εμβόλια γενικότερα μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα δεν είναι καινούρια. Σύμφωνα με την καθηγήτρια στο Feinstein Institutes for Medical Research της Νέας Υόρκης, Δρ. Christine Metz, το 2003 υπήρξαν εξίσου σοβαρές ανησυχίες για το εμβόλια της πολιομυελίτιδας. Παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν και για το εμβόλιο HPV.

Συμπερασματικά

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 και να μην λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες αναρτήσεις. Τους παροτρύνουν παράλληλα να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Don’t Let Misinformation About Fertility and COVID-19 Vaccines Stop Teens from Getting the Shot https://www.healthline.com/health-news/dont-let-misinformation-about-fertility-and-covid-19-vaccines-stop-teens-from-getting-the-shot

Are COVID-19 vaccines safe in pregnancy? https://www.nature.com/articles/s41577-021-00525-y

How Vaccine Hesitancy Could Prolong the Pandemic https://www.healthline.com/health-news/how-vaccine-hesitancy-could-prolong-the-pandemic

V-safe COVID-19 Vaccine Pregnancy Registry https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/vsafepregnancyregistry.html

Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983