Άσκηση και Υγεία

Μπορεί το τρέξιμο να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο;

Το τρέξιμο και η άσκηση είναι μια συνήθεια που τείνει να εκλείψει από την πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας, καθώς οι πολλές καθημερινές υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν χρόνο, αλλά και η ευκολία του αυτοκινήτου που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας και μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε το πόσο ευεργετική είναι η άσκηση, το περπάτημα και το τρέξιμο για την υγεία μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine, οι άνθρωποι που κάνουν τρέξιμο, διανύοντας ακόμη και μικρές αποστάσεις με πιο αργούς ρυθμούς, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Ποιους μπορεί να ωφελήσει το τρέξιμο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τρέξιμο μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τα άτομα που τρέχουν ελάχιστα, για λιγότερο από 50 λεπτά την εβδομάδα, σε ταχύτητες μικρότερες από 6 mph. Γενικότερα, το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την υγεία όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας και είναι ευεργετικό σε οποιαδήποτε ταχύτητα και ένταση και αν πραγματοποιείται.

Το χαλαρό ή έντονο τρέξιμο βελτιώνουν την υγεία;

Οι ερευνητές ξεκίνησαν μια ανασκόπηση 14 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να προσδιορίσουν εάν το τρέξιμο μπορεί να αποτρέψει τους προώρους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες αιτίες.  Μάλιστα, προσπάθησαν να προσδιορίσουν και το πόσο τρέξιμο χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι για να επωφεληθούν. Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από πέντε έως τριανταπέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών, 25.951 από τους συμμετέχοντες πέθαναν. Όταν όμως συγκρίθηκαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωής τους με αυτούς που έζησαν μέχρι το τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν τρέξιμο, ανεξάρτητα από το πόσο έτρεχαν, είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητας να πεθάνουν από οποιανδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκησε η μελέτη. Εκείνοι που έτρεχαν, είχαν επίσης 30% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και 23% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από καρκίνο.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι το τρέξιμο συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και με μικρότερη πιθανότητα ασθένειας, εκείνο που δεν υποδεικνύουν απαραίτητα αυτές οι μελέτες είναι ότι η καλή υγεία οφείλεται αποκλειστικά στο τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το χαλαρό ή το γρήγορο τρέξιμο βελτιώνουν την υγεία γενικότερα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved