Άσκηση και Υγεία

Μύθοι για την άσκηση και τον πόνο στα γόνατα

Δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο σήμερα, πονάνε τα γόνατά μου! Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσουμε κάτι τέτοιο από φίλους μας, αλλά το έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι. Είναι όμως η σωστή αντιμετώπιση αυτή πάντα στον πόνο του γονάτου; Παρακάτω θα δούμε μερικούς μύθους για τον πόνο στα γόνατα και την άσκηση.

Αρχικά όμως, τι μπορεί να είναι ο πόνος στο γόνατο;

Συνήθως στα γόνατά μας πονάνε στο μπροστά μέρος τους, ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί πόνος και στα πλαϊνά η και πίσω από το γόνατο. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως είναι η ρήξη χιαστού, η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα ή αλλά μυϊκά προβλήματα.

Ποιοι είναι οι μύθοι που σχετίζονται με την άσκηση και τους πόνους στο γόνατο;

  • Ένας από τους πιο κοινούς μύθους είναι ότι αν πονάνε τα γόνατά μας δεν μπορούμε να κάνουμε καθόλου άσκηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα είδη ασκήσεων, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να επιβαρύνουν τα γόνατά μας, αλλά σίγουρα μπορούμε να ασκηθούμε. Καλό είναι να απέχουμε από βάρη, αερόβια γυμναστική και τρέξιμο, είναι πάντα σωστό να ακούμε το σώμα μας και να σεβόμαστε τα όριά του. Παρόλα αυτά υπάρχει πληθώρα άλλων ασκήσεων που μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να τις κάνουμε σωστά και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του γιατρού μας η του πιστοποιημένου γυμναστή μας. Ποδηλασία, κολύμβηση, γρήγορο περπάτημα, squats -ναι, κι όμως!- καθώς η κυρία λειτουργία του ίδιου του γονάτου είναι το να μπορεί να λυγίσει, είναι μερικές από τις ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε επιπλέον τα γόνατά μας. Ακόμα και το τρέξιμο, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει τελείως εάν δεν βιώνετε έντονο και πολύ πόνο, ειδικά αν είναι κάτι που κάνετε τακτικά, μπορεί το ίδιο το τρέξιμο να έχει προκαλέσει αυτές τις μικρές ενοχλήσεις στα γόνατα. Σίγουρα καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν πηδήματα.
  • Παράλληλα, οι περισσότεροι από μας ξεκουραζόμαστε μέχρι να περάσει ο πόνος στο γόνατό μας. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος. Όταν ο τραυματισμός μας ή ο πόνος μόλις έχει συμβεί η πρωτοεμφανιστεί, σίγουρα είναι απαραίτητο να ξεκουραστούμε και να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να αποτρέψουμε χειρότερο τραυματισμό. Παρόλα αυτά μετά το πέρας κάποιων ημερών και ενώ ο πόνος μπορεί να μην έχει υποχωρήσει τελείως, μπορούμε να συνεχίσουμε την άσκησή μας, πάντα με προσοχή και φυσικά με χαμηλότερους ρυθμούς, υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού μας.
  • Κοινό μύθο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι απαγορεύεται να ασκηθεί κάνεις αν έχει οστεοαρθρίτιδα που επηρεάζει τα γόνατά του. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι καλή για τα γόνατα και ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα μπορούν και ίσως πρέπει κιόλας να ασκούνται περισσότερο, με την ανάλογη προσοχή.
  • Δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε και να σταματήσουμε την άσκηση αν ακούσουμε, “κρακ” από τις αρθρώσεις μας. Τα περισσότερα από αυτά τα “κρακ” οφείλονται στο σχηματισμό φυσαλίδων αέρος που σκάνε στις αρθρώσεις μας όταν τις κινούμε απότομα και τις περισσότερες φορές είναι εντελώς άκακα και συμπτωματικά. Αν παρόλα αυτά η κίνηση της άρθρωσης περιοριστεί μετά από κάτι τέτοιο, σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.
  • Πολλές φορές μπορεί να βλέπουμε στην τηλεόραση αθλητές να επιστρέφουν ίσως στην ενεργό δράση μετά από πολύ μεγάλους τραυματισμούς, μερικοί από τους οποίους μπορεί να αφορούν τα γόνατα, μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μην έχετε τις ίδιες απαιτήσεις από τον εαυτό σας και μην προσπαθήσετε να αθληθείτε εάν το σώμα σας δεν είναι έτοιμο. Επικοινωνήστε με το φυσικοθεραπευτή σας, για να μπορέσετε μαζί να φτιάξετε το πλάνο αποθεραπείας σας και να μπορέσετε με ασφάλεια να επιστρέψετε στην άσκησή σας.
  • Παρόλο που η ελάττωση του βάρους βοηθά τα γόνατα και είναι συχνά το πρώτο πράγμα που υποδεικνύουν στον ασθενή οι γιατροί, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή πού να αποσκοπεί στη μείωση του πόνου στα γόνατα.

Υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία του πόνου στα γόνατα και ασκήσεις ενδυνάμωσεις, μην περιορίζετε τις σκέψεις σας μόνο σε χειρουργικές επεμβάσεις, επικοινωνήστε με τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή σας και μοιραστείτε όλες σας τις ανησυχίες, ώστε να μπορέσετε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved