Μολυσματικές ασθένειες

Νέο ρινικό σπρέι ενάντια στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Η μάχη ενάντια στον νέο κορωνοϊό είναι ένας αγώνας ταχύτητας ανάμεσα σε 3 παίκτες: τον ίδιο τον ιό και την ικανότητα του να μεταλλάσσεται, την επιστημονική κοινότητα που αναζητά συνεχώς νέες, αποτελεσματικές θεραπείες και το κοινό το οποίο εμβολιάζεται με γοργούς ρυθμούς. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Χιούστον, έρχεται να προσθέσει ένα νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας COVID-19: ειδικά σχεδιασμένα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία θα μπορούν να χορηγούνται σε μορφή ρινικού σπρέι.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα και ποια χρησιμοποιούνται ενάντια στον νέο κορωνοϊό;

Γενικότερα, γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα είναι μόρια που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος (Β λεμφοκύτταρα), τα οποία αναγνωρίζουν, προσκολλώνται και προκαλλούν την καταστροφή των αντιγόνων. Η συγκεκριμένη περιοχή του αντιγόνου που αναγνωρίζεται από το αντίσωμα ονομάζεται επίτοπος. Ωστόσο, τα περισσότερα αντιγόνα έχουν παραπάνω από έναν επίτοπο, άρα επάγεται ο πολλαπλασιασμός και διαφοροποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας κλώνων Β λεμφοκυττάρων, καταλήγοντας να έχουμε στον ορό ένα μίγμα αντισωμάτων (πολυκλωνικά αντισώματα). Η μεγάλη ετερογένεια των αντισωμάτων πολλές φορές μειώνει την αποτελεσματικότητα του ορού σε διαγνωστικούς, ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Για αυτόν τον λόγο, προτιμώνται τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι αντισώματα που παράγονται από έναν μόνο κλώνο Β κυττάρου. Σήμερα, μπορούμε να τροποποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα μονοκλωνικά αντισώματα, αυξάνοντας την συγγένεια τους με τον αντιγονικό επίτοπο, δημιουργώντας δηλαδή αντισώματα που προσκολλώνται ακόμα πιο αποτελεσματικά στα αντιγόνα.

Μέχρι στιγμής, ευρέα χρήση έχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα της τάξης IgG, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη τάξη στον ορό.

Γιατί δεν είναι τόσο αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούμε;

Τα πρωταρχικά σημεία μόλυνσης του SARS-CoV-2 είναι η μύτη, οι πνεύμονες και όπως φάνηκε πρόσφατα, ακόμα και η στοματική κοιλότητα.  Ωστόσο, οι τρέχουσες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα απαιτούν ενδοφλέβια, χρονοβόρα έγχυση που δεν φτάνει στα κρίσιμα αρχικά σημεία μόλυνσης, όπως οι πνεύμονες. Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα εντοπισμού των νέων μεταλλαγών του SARS-CoV-2.


Πώς τροποποίησαν τα μονοκλωνικά αντισώματα για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους;

Στην νέα αυτή έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα της τάξης IgM, τα οποία εκκρίνονται στην πρωτογενή ανοσοαπόκριση, και μονοκλωνικά IgG τα οποία αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Ουσιαστικά ένωσαν κομμάτια από τα IgG και IgM, και δημιούργησαν έναν νέο τύπο μονοκλωνικού αντισώματος, το IgM-14. Το IgM-14 είναι πάνω από 230 φορές καλύτερο από το πρωταρχικό IgG, στην εξουδετέρωση του νέου κορωνοϊού. Είναι επίσης αποτελεσματικότερο στην αναγνώριση των νέων μεταλλαγών του κορωνοϊού, συγκεκριμένα των στελεχών Β.1.1.7 (Ηνωμένου Βασιλείου), Ρ.1 (Βραζιλίας) και Β.1.351 (Νοτίου Αφρικής) καθώς και 21 διαφορετικών μεταλλαγών της πρωτεΐνης ακίδας. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βοηθάει στην προσκόλληση και συγχώνευση του ιού με την μεμβράνη του κυττάρου ξενιστή, και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 4.000 παραλλαγές αυτής.

Τι έδειξαν οι μελέτες σε ζωντανούς οργανισμούς;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ρινικό σπρέι σε ποντίκια είτε 6 ώρες πριν, είτε 6 ώρες μετά από μόλυνση με τα μεταλλαγμένα στελέχη Ρ.1 και Β.1.351 του SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθότι παρατηρήθηκε μείωση του ιικού φορτίου στους πνεύμονες των ποντικιών, το οποίο συνδέεται με βαρύτερα συμπτώματα από την νόσο και αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών. Επομένως, με αυτό το ρινικό σπρέι, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά τις σοβαρές επιπλοκές σε άτομα που νοσούν, αλλά ακόμα και να αποτρέψουμε την μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Για την ώρα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο εμβολιασμός είναι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στην επιστημονική κοινότητα, καθώς έτσι μειώνουμε τα «κατάλληλα» εδάφη που μπορεί να βρει ο νέος κορωνοϊός για να μεταλλαχθεί περαιτέρω.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Could a Nasal Spray of Designer Antibodies Help to Beat COVID-19? https://directorsblog.nih.gov/2021/06/15/could-a-nasal-spray-of-designer-antibodies-help-to-beat-covid-19/

Nasal delivery of an IgM offers broad protection from SARS-CoV-2 variants https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34082438/

Antibody https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/antibody

The structure of a typical antibody molecule https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27144/

The resurgence of convalescent plasma therapy https://www.thelancet.com/journals/lanhae/article/PIIS2352-3026(20)30117-4/fulltext

Convalescent plasma: new evidence for an old therapeutic tool? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4781783/

Monoclonal Antibodies: A Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28799485/

Development of therapeutic antibodies for the treatment of diseases https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-019-0592-z

Antigenic Characterization https://www.cdc.gov/flu/about/professionals/antigenic.htm

History of Envenoming Therapy and Current Perspectives https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.01598/full