Μολυσματικές ασθένειες

Η απώλεια όσφρησης αποτελεί καθοριστικό σύμπτωμα της COVID-19

Ένας ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που ειδικεύεται στην όσφρηση ισχυρίζεται ότι η ξαφνική απώλεια όσφρησης αποτελεί βασικό σημάδι ότι κάποιος πάσχει από COVID-19.

Τι σχέση μπορεί να έχει η όσφρηση με την COVID-19;

Οι επιστημονική κοινότητα, αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη σημασία της ρινικής κοιλότητας στον προσδιορισμό της φυσιολογίας της COVID-19, σύμφωνα με τον Δρ. Ahmad Sedaghat, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του Ιατρικού Κολλεγίου UC που ειδικεύεται στην όσφρηση.

Όπως εξηγεί, η COVID-19 δεν έχει τα ίδια συμπτώματα που έχει το κοινό κρυολόγημα, όπως η ρινική απόφραξη και η παραγωγή βλέννας και αυτό βοηθά τους ανθρώπους να διαχωρίσουν τον νέο κορωνοϊό από το κρυολόγημα και τις εποχιακές αλλεργίες. Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί μερικές φορές μια ξαφνική απώλεια όσφρησης, μια κατάσταση που είναι γνωστή και ως «ανοσμία» χωρίς να προκαλεί ρινική απόφραξη. Τόνισε μάλιστα, ότι αυτή η ξαφνική απώλεια της όσφρησης θα πρέπει να ωθήσει τον ασθενή να μπει από μόνος του σε αυτοαπομόνωση, καθώς η ανοσμία αποτελεί ένα από τα καθοριστικότερα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού όταν εμφανίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η περίοδος επώασης του ιού είναι 14 ημέρες και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι πλείστοι ασθενείς είναι κυρίως πυρετός, βήχας και δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, αλλά μερικοί μπορεί να παρουσιάσουν έντονα προβλήματα αναπνοής, επίμονη πίεση, πόνο στο στήθος, σύγχυση και αδυναμία.

Γιατί ο Δρ. Sedaghat θεωρεί την ανοσμία ως ένα καθοριστικό σύμπτωμα κορωνοϊού και που βασίζει τα συμπεράσματα του;

Τα συμπεράσματα του Δρ. Sedaghat είναι διαθέσιμα online σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Laryngoscope Investigative Otolaryngology», στο οποίο εξηγεί το γιατί η ανοσμία που δεν συνοδεύεται από ρινική απόφραξη αποτελεί σημαντικό σύμπτωμα κορωνοϊού.

Τα ευρήματα του Δρ. Sedaghat βασίζονται στην ανασκόπηση που έκανε σε 19 μελέτες, οι οποίες περιγράφουν τις ρινικές διαταραχές που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό. Επίσης, ο Δρ. Sedaghat αναφέρεται και σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους παθολόγους Dominique Salmon και Alain Corré στο Παρίσι, η οποία δείχνει ότι από μια ομάδα 55 ασθενών που παρουσίασαν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη, το 94% βρέθηκε ότι ήταν θετικό στον νέο κορωνοϊό.

Πότε παρατηρείται η απώλεια όσφρησης;

Από την στιγμή που ένα άτομο θα μολυνθεί με κορωνοϊό, μπορεί να παρουσιάσει ανοσμία οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Sedaghat, συνήθως η ανοσμία αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της νόσου και είναι ιδιαίτερα καθοδηγητικό. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς μια ξαφνική απώλεια όσφρησης, ενδεχομένως, να μην έκανε ένα άτομο να σκεφτεί ότι έχει μολυνθεί από COVID-19 εάν δεν παρουσίαζε άλλα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει τη ζωή του κανονικά και να μεταδίδει την νόσο σε άλλους ανθρώπους. Όμως είναι φυσιολογικό να μην παρουσιάζει άλλα συμπτώματα πριν από την ανοσμία, τονίζει ο Δρ. Sedaghat, καθώς η παραγωγή ρινικών ιών τείνει να συμβαίνει από πολύ νωρίς στη διαδικασία της νόσου, την ώρα που ακόμη οι ασθενείς εξακολουθούν να είναι ασυμπτωματικοί.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Your nose may know more when it comes to COVID-19 https://medicalxpress.com/news/2020-04-nose-covid-.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Sinonasal pathophysiology of SARS‐CoV‐2 and COVID‐19: a systematic review of the current evidence https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/lio2.384