Παιδί

Νέοι μπαμπάδες: 10 συμβουλές για μια καλή αρχή στην πατρότητα

Το να γίνετε μπαμπάς θα είναι πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής σας.

Το να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε χρόνο που έχετε εκτός εργασίας για να γνωρίσετε το μωρό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε τη ζωή σας ως μπαμπάς. Μπορεί επίσης να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μερικά πράγματα στο σπίτι. Μακροπρόθεσμα, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να ξεκινήσετε τη σχέση σας με το παιδί σας.

Αλλά αν περνάτε τα έντονα συναισθήματα -για να μην αναφέρουμε την έλλειψη ύπνου- που συχνά συνοδεύουν ένα νέο μωρό, ίσως αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε και τι να κάνετε. Ίσως μάλιστα να σκέφτεστε ότι η σύντροφός σας τα έχει καλύψει όλα και να μην αισθάνεστε σίγουροι για το τι μένει να κάνετε εσείς.

Στην πραγματικότητα, ως μπαμπάς, θα έχετε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του παιδιού σας. Και αυτός ο αντίκτυπος αρχίζει τώρα. Τα νεογέννητα μωρά έρχονται στον κόσμο έτοιμα να συνδεθούν και με τους δύο γονείς τους.

Νέοι μπαμπάδες: συμβουλές για το ξεκίνημα

  1. Βοηθήστε από την αρχή

Το να συμμετέχετε στην καθημερινή φροντίδα του μωρού σας – ντύσιμο, τακτοποίηση, παιχνίδι, μπάνιο και αλλαγή πάνας – είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή σας. Αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες δημιουργούν επίσης πολύ προσωπικό χρόνο με το μωρό σας, ο οποίος αποτελεί το δομικό στοιχείο μιας θετικής σχέσης. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι επίσης καλό για τον άλλο γονέα του μωρού σας να κάνει ένα διάλειμμα.

  1. Μάθετε τα συνθήματα του μωρού σας

Τα μωρά δίνουν «ενδείξεις» ή σήματα για το τι χρειάζονται μέσω της συμπεριφοράς και της γλώσσας του σώματός τους. Δίνοντας πραγματικά προσοχή στα σήματα του μωρού σας, με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε πώς να υπολογίζετε τι χρειάζεται το μωρό σας.

  1. Συνδεθείτε μέσω του αγγίγματος

Το σωματικό άγγιγμα κάνει το μωρό σας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά και δημιουργεί εμπιστοσύνη και σύνδεση μαζί σας. Αυτό το είδος δεσμού με τα νεογέννητα διεγείρει επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κρατάτε το μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν το κρατάτε στο στήθος σας, μπορεί να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σας.

  1. Μιλήστε στο μωρό σας όσο πιο συχνά μπορείτε

Μιλήστε ενώ κουβαλάτε ή αλλάζετε το μωρό σας. Για παράδειγμα, «Ας αλλάξουμε αυτή την πάνα. Αυτό είναι καλύτερο, έτσι δεν είναι; Ορίστε μια ωραία καθαρή πάνα. Μην κλαις – θα τελειώσουμε σύντομα». Κάθε λέξη που ακούει το μωρό συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλώσσας και της μάθησής του και ενισχύει τη σχέση σας μαζί του. Η αφήγηση ιστοριών, η ανάγνωση βιβλίων ή το τραγούδι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

  1. Βοηθήστε με το θηλασμό

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό σας. Η υποστήριξή σας για το θηλασμό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όσο ο σύντροφός σας μαθαίνει. Θα μπορούσατε να δώσετε πρακτική υποστήριξη – ένα ποτήρι νερό, ένα άλλο μαξιλάρι ή ό,τι άλλο χρειάζεται. Ή αν αντιμετωπίζει προβλήματα, θα μπορούσατε να την ενθαρρύνετε να ζητήσει βοήθεια. Εάν η σύντροφός σας διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να θηλάσει, θα μπορούσατε να την καθησυχάσετε ότι δεν πειράζει και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μάθει για το θηλασμό με μπιμπερό και το γάλα.

  1. Να έχετε λίγο χρόνο μόνοι σας

Αυτού του είδους ο χρόνος αφορά εσάς και το μωρό σας. Αν μπορείτε να δημιουργήσετε στιγμές που το μωρό σας έχει την πλήρη προσοχή σας, μπορείτε πραγματικά να συντονιστείτε με το μωρό σας. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους δυο σας να συνδεθείτε και να δεθείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να κάνετε γκριμάτσες ο ένας στον άλλον ενώ ντύνετε το μωρό σας.

  1. Αποκτήστε τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Είτε πρόκειται για το πρώτο είτε για το πέμπτο μωρό σας, πάντα υπάρχουν νέα πράγματα που πρέπει να μάθετε. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ψάχνοντας, μιλώντας με άλλους μπαμπάδες και παρακολουθώντας ομάδες γονέων, για παράδειγμα. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε είναι με την πράξη – περνώντας πολύ χρόνο φροντίζοντας το μωρό σας.

  1. Αποδεχτείτε ή ζητήστε βοήθεια

Αν κάποιος σας ρωτήσει: «Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;», δεν πειράζει να απαντήσετε «Ναι!» Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το πότε θα δεχτείτε βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους ή τους γείτονες. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ζητήσετε από κάποιον να σας αγοράσει λίγο γάλα όταν έρθει να σας επισκεφτεί.

  1. Φροντίστε τη σχέση σας

Η απόκτηση ενός νέου μωρού μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον καθώς μαθαίνετε πώς να γίνετε γονείς μαζί. Το να ρωτάτε τον σύντροφό σας πώς περνάει, αφήνει τον σύντροφό σας να ξέρει ότι νοιάζεστε. Η διαπραγμάτευση και ο διαμοιρασμός των προσδοκιών είναι καλή πρακτική για τη μετέπειτα γονεϊκότητα. Αυτό μπορεί να αφορά τα πάντα, από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις της αμειβόμενης εργασίας μέχρι το ποιος μαγειρεύει το δείπνο.

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Αν είστε καλά, θα είστε καλύτερα σε θέση να φροντίσετε το μωρό σας και να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας. Μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας με υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και με όσο περισσότερο ύπνο και ξεκούραση μπορείτε – ακόμη και αν δεν είναι τη νύχτα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Association between father involvement and attitudes in early child-rearing and depressive symptoms in the pre-adolescent period in a UK birth cohort https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28646709/

FATHER-CHILD INTERACTIONS AT 3 MONTHS AND 24 MONTHS: CONTRIBUTIONS TO CHILDREN'S COGNITIVE DEVELOPMENT AT 24 MONTHS https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28449355/