Ψυχική υγεία

Προγεννητική και επιλόχειος κατάθλιψη στη σύντροφό σας: πώς να βοηθήσετε

Ποια είναι τα σημάδια της προγεννητικής και επιλόχειου κατάθλιψης;

Η απόκτηση ενός μωρού είναι μια χαρούμενη και συναρπαστική εμπειρία, αλλά είναι σύνηθες να αισθάνεστε τα πάνω κάτω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Για παράδειγμα, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι και καταβεβλημένοι καθώς περιμένετε τα αποτελέσματα των προγεννητικών εξετάσεων ή μαθαίνετε πώς να φροντίζετε το νέο σας μωρό με πολύ λίγο ύπνο.

Αλλά η προγεννητική κατάθλιψη και η επιλόχεια κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από άγχος ή κούραση. Διαρκούν περισσότερο από λίγες ημέρες και μπορεί να είναι σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τα σημάδια της προγεννητικής κατάθλιψης και της επιλόχειας κατάθλιψης στη σύντροφό σας. Τα σημάδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα συναισθήματα και τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την κοινωνική ζωή της συντρόφου σας και τη γενική σωματική ευεξία. Και αν η σύντροφός σας φαίνεται να έχει κακή διάθεση ή να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για πράγματα που κανονικά θα απολάμβανε, θα πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας.

Το να μιλάτε συχνά με την σύντροφό σας και να την ρωτάτε πώς αισθάνεται, θα σας βοηθήσει και τους δύο να αντιλαμβάνεστε τυχόν αλλαγές.

Εάν οι συναισθηματικές αλλαγές στη σύντροφό σας συνεχίζονται για περισσότερο από 2 εβδομάδες και παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή, πρέπει να την βοηθήσετε να ζητήσει επαγγελματική συμβουλή.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για επαγγελματική υποστήριξη για την προγεννητική και τη επιλόχειο κατάθλιψη;

Η προγεννητική κατάθλιψη και η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να αργήσουν να περάσουν χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Η έγκαιρη επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει την σύντροφό σας να ανακάμψει νωρίτερα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν την σύντροφό σας και την οικογένειά σας με την προγεννητική και τη μεταγεννητική κατάθλιψη:

 • Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034)
 • Ο Γενικός σας ιατρός
 • Ο Μαιευτήρας ή η μαία σας
 • Το Κέντρο υγείας
 • Οι Τοπικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας
 • Ο Ψυχολόγος-Ψυχίατρός σας
 • Ο Σύλλογος ψυχολόγων Ελλάδας

Πώς μπορώ να υποστηρίξω συναισθηματικά τη σύντροφό μου με προγεννητική ή επιλόχειο κατάθλιψη;

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη στην σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του ή μετά τη γέννηση:

 1. Ακούστε την σύντροφό σας.
 2. Μιλήστε με την σύντροφό σας για το πώς αισθάνεται.
 3. Διαβεβαιώστε την σύντροφό σας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Βοηθάει επίσης να διαβεβαιώσετε την σύντροφό σας ότι οι αναποδιές είναι μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης και ότι θα είστε εκεί για να την στηρίξετε σε όλη τη διαδρομή.
 4. Αναγνωρίστε ότι η σύντροφός σας μπορεί να είναι κουρασμένη και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: “Σε ευχαριστώ. Ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι είσαι πολύ κουρασμένη και εκτιμώ όλα όσα κάνεις”.

Πώς μπορώ να υποστηρίξω πρακτικά τη σύντροφο μου με προγεννητική ή επιλόχειο κατάθλιψη;

Όλοι οι γονείς και οι μελλοντικοί γονείς χρειάζονται πρακτική βοήθεια και υποστήριξη, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν προγεννητική ή επιλόχειο κατάθλιψη.

Μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας με πρακτικούς τρόπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

 1. Μοιραστείτε τη φροντίδα του μωρού σας και αναλάβετε επιπλέον φροντίδα του μωρού αν μπορείτε. Αυτό μπορεί να δώσει στο σύντροφό σας περισσότερο χρόνο για αυτοφροντίδα.
 2. Αναλάβετε περισσότερες δουλειές του σπιτιού. Αν μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού χωρίς να σας ζητηθεί, αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφός σας δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθόλου γι’ αυτές.
 3. Κρατήστε συντροφιά στο σύντροφό σας. Ο ποιοτικός χρόνος του ζευγαριού και της οικογένειας θα βοηθήσει στην ανάρρωση. Μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί, όπως να μαγειρεύετε γεύματα ή να πηγαίνετε βόλτες.
 4. Κανονίστε να είναι κάποιος άλλος κοντά σας, αν δεν μπορείτε να είστε εκεί. Θα πρέπει να είναι κάποιος που ο σύντροφός σας αισθάνεται άνετα να περνάει χρόνο μαζί του, όπως ένας συγγενής ή στενός φίλος.
 5. Αποδεχτείτε τη βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας. Μπορείτε επίσης να ενημερώσετε τους ανθρώπους ότι η οικογένειά σας χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη αυτή τη στιγμή και να προτείνετε τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Οι άνθρωποι συχνά εκτιμούν το γεγονός ότι τους ζητείται κάτι συγκεκριμένο.
 6. Βοηθήστε τον σύντροφό σας με τα ραντεβού του. Για παράδειγμα, μπορείτε να κανονίσετε τα ραντεβού του συντρόφου σας, να τον μεταφέρετε στα ραντεβού, να πηγαίνετε μαζί της, να κανονίσετε τη φροντίδα των παιδιών κ.ο.κ.
 7. Κάντε την έρευνά σας. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για την προγεννητική και την επιλόχεια κατάθλιψη, τόσο καλύτερα μπορείτε να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας. Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τους επαγγελματίες υγείας.
 8. Γιορτάστε όταν ο σύντροφός σας σημειώνει πρόοδο στην ανάρρωσή του. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι ο σύντροφός σας βγαίνει πιο συχνά από το σπίτι, κάντε κάτι ιδιαίτερο, όπως να φτιάξετε στον σύντροφό σας πρωινό στο κρεβάτι ή να φροντίσετε το μωρό σας ώστε ο σύντροφός σας να κοιμηθεί ή να πιει καφέ με έναν φίλο.

Πώς να φροντίσω τον εαυτό μου όταν η σύντροφός μου έχει προγεννητική ή επιλόχειο κατάθλιψη;

Μπορεί να έχετε επικεντρωθεί στην ευημερία του συντρόφου σας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και στον εαυτό σας. Αν φροντίσετε τον εαυτό σας, θα είστε σε καλύτερη κατάσταση για να υποστηρίξετε τον σύντροφό σας και να δώσετε στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα βγάζοντας το μωρό σας βόλτα με το καροτσάκι. Αυτό δίνει επίσης στον σύντροφό σας ένα μικρό διάλειμμα και την ευκαιρία να αναπληρώσει λίγο ύπνο.

Η κατανάλωση υγιεινής διατροφής βοηθά εσάς και τον σύντροφό σας να αποκτήσετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μωρό σας και να στηρίξετε ο ένας τον άλλον. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα γεύματα, σούπες και σαλάτες για τις ημέρες που ο χρόνος είναι λίγος. Αν έχετε χρόνο, είναι καλή ιδέα να ετοιμάσετε και να καταψύξετε μερικά υγιεινά γεύματα για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από φίλους ή συγγενείς να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Η υποστήριξη ενός συντρόφου με κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ένταση στη σχέση σας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δική σας συναισθηματική ευημερία και ψυχική υγεία. Μπορεί να σας βοηθήσει να μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε με έναν συγγενή, φίλο ή επαγγελματία υγείας.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Predictors of Postpartum Depression in Partnered Mothers and Fathers from a Longitudinal Cohort https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27826783/

Mental Health Care in the Perinatal Period https://cope.org.au/wp-content/uploads/2017/10/Final-COPE-Perinatal-Mental-Health-Guideline.pdf

Risk factors for paternal perinatal depression and anxiety: A systematic review and meta-analysis. https://psycnet.apa.org/record/2020-13879-001

Enhancing relationship functioning during the transition to parenthood: a cluster-randomised controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25663309/

Identifying Perinatal Depression and Anxiety: Evidence-based Practice in Screening, Psychosocial Assessment and Management https://www.wiley.com/en-us/Identifying+Perinatal+Depression+and+Anxiety:+Evidence+based+Practice+in+Screening,+Psychosocial+Assessment+and+Management-p-9781118509654

Male callers to an Australian perinatal depression and anxiety help line-Understanding issues and concerns https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31524292/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25577337/

How well does the Edinburgh Postnatal Depression Scale identify depression and anxiety in fathers? A validation study in a population based Swedish sample https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23499163/

Depression in men in the postnatal period and later child psychopathology: a population cohort study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18388761/

The Experiences of Male Partners of Women with Postnatal Mental Health Problems: A Systematic Review and Thematic Synthesis https://link.springer.com/article/10.1007/s10826-019-01496-4

Paternal Depression Symptoms During Pregnancy and After Childbirth Among Participants in the Growing Up in New Zealand Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28199455/