Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εφηβεία: Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των εφήβων εθίζεται εύκολα στην κάνναβη

Τα ποσοστά εθισμού των εφήβων στην κάνναβη είναι περίπου ίδια με εκείνα του εθισμού στα συνταγογραφούμενα οπιοειδή, σύμφωνα με νέα μελέτη για τον εθισμό των νέων στις ναρκωτικές ουσίες.

Η κάνναβη είναι το ίδιο εθιστική με τα οπιοειδή;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τις περασμένες ημέρες στο JAMA Pediatrics, διαπίστωσε ότι ένα χρόνο μετά την πρώτη δοκιμή κάνναβης, σχεδόν το 10,7% των εφήβων συμμετεχόντων (12-17 ετών) πληρούσε τα κριτήρια εθισμού. Μάλιστα, τα ποσοστά εθισμού στην κάνναβη, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήταν παρόμοια με τα ποσοστά εθισμού στα συνταγογραφούμενα οπιοειδή (11,2%). Τα ευρήματα της μελέτης, έρχονται να αναιρέσουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η κάνναβη δεν είναι ιδιαίτερα εθιστική.

Η συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για την χρήση Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ. Nora Volkow, εξηγεί ότι τα ποσοστά εθισμού στους εφήβους είναι τόσο ψηλά επειδή οι εγκέφαλοι τους βρίσκονται ακόμη σε αναπτυξιακό στάδιο (δηλαδή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως). «Ο κίνδυνος για τους εφήβους που στρέφονται προς την χρήση κάνναβης είναι πραγματικά μεγάλος», τονίζει η Δρ. Volkow, αναφέροντας ότι ένας στους δέκα εφήβους, ένα περίπου χρόνο μετά την πρώτη του επαφή με την κάνναβη, εμφανίζει σημάδια εθισμού και όπως σημειώνει, ο εθισμός στην κάνναβη αυξάνει τις πιθανότητες μελλοντικού εθισμού και σε άλλα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο νέος είναι κάποιος όταν αρχίζει να πειραματίζεται με την κάνναβη, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού διατρέχει. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από τα άτομα 18-25 ετών που δοκίμασαν κάνναβη, μόνο το 6,4% εμφάνισε σημάδια εθισμού ένα χρόνο μετά την πρώτη του δοκιμή, ενώ το ποσοστό των εφήβων (12-17 ετών) που εμφάνισαν σημάδια εθισμού ένα χρόνο μετά την πρώτη τους δοκιμή, ήταν σχεδόν διπλάσιο. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά εθισμού στην κοκαΐνη ήταν παρόμοια, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους, δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνονται οι γιατροί από τους εφήβους για το αν χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες για ψυχαγωγικούς λόγους, για να αποτρέψουν τις εξαρτήσεις, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο για άτομα μικρότερης ηλικίας, αλλά πρέπει να καθιερωθεί.

Συμπερασματικά

Η αύξηση στη χρήση κάνναβης μπορεί να εξηγήσει κάλλιστα τα αυξητικά επίπεδα εθισμού που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στους εφήβους, υπογραμμίζουν οι συγγράφεις της μελέτης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στις Νομοθετικές Αρχές που συζητούν για θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους σε Εθνικό επίπεδο.

Όπως τονίζουν, παρότι πολλά κράτη νομιμοποιούν και επιτρέπουν την χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης μόνο για άτομα 21 ετών και άνω, δεν αποτρέπουν ουσιαστικά την χρήση της από άτομα μικρότερης ηλικίας. Αντιθέτως, διευκολύνουν την πρόσβαση και την χρήση της από νεότερα άτομα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cannabis almost as addictive as opioids among teens, study finds https://medicalxpress.com/news/2021-03-cannabis-addictive-opioids-teens.html

Younger age of first drug use associated with faster development of substance use disorder https://medicalxpress.com/news/2021-03-younger-age-drug-faster-substance.html

Prevalence of Substance Use Disorders by Time Since First Substance Use Among Young People in the US https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2777817