Αυτοάνοσα νοσήματα, Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Οι εξάρσεις της νόσου Crohn και πως να τις αντιμετωπίσετε

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn– ή νόσος του Κρον- είναι μια φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και μαζί με την ελκώδη κολίτιδα αποτελούν τις δύο κυριότερες μορφές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που εναλλάσσει διαστήματα ύφεσης και έξαρσης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να τεθεί η κατάσταση σε ύφεση και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να παραμείνει σε ύφεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε ο ασθενής να μην έχει να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου. Όμως, οι ειδικοί τονίζουν πως οι πάσχοντες από τη νόσο του Κρον αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα παρουσιάσουν έξαρση των συμπτωμάτων. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσει κανείς έγκαιρα τα συμπτώματα, να γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει και να ακολουθήσει πιστά την αγωγή και τις οδηγίες του γιατρού του, ώστε να θέσει ξανά σε ύφεση τα συμπτώματα αυτά για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό.

Τι πυροδοτεί τη νόσο του Crohn;

Η έξαρση της νόσου μπορεί να πυροδοτηθεί από μια σειρά πραγμάτων όπως έχει παρατηρηθεί, και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στη δίαιτα, μια νέα φαρμακευτική αγωγή, λοιμώξεις, λήψη αντιβιοτικών, άγχος και συναισθηματικές εξάρσεις αλλά και εξέλιξη στην πορεία της ίδιας της νόσου. Πολλές φορές μπορεί κάποιος να εντοπίσει εύκολα τι πυροδότησε τη νέα έξαρση, ενώ άλλες είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο ακριβής παράγοντας που είχε ως συνέπεια την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Τα συμπτώματα της νόσου του Κρον είναι πολλά και διαφέρουν πολλές φορές από ασθενή σε ασθενή. Συχνά υπάρχει διάρροια, ανορεξία, ναυτία, διάταση στομάχου, πόνος στην κοιλιακή χώρα, ενώ ορισμένες φορές υπάρχουν διαφορετικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τον πόνο στις αρθρώσεις, τη σωματική κούραση και ένα γενικευμένο αίσθημα αδυναμίας, έλκη στο στόμα ή οφθαλμολογικά συμπτώματα.

Αν κάποιος ξαφνικά εμφανίσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα που θεωρεί πως σχετίζονται με τη νόσο πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του, ο οποίος θα κανονίσει να κάνει ο ασθενής τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν πράγματι πρόκειται για έξαρση και αν η τελευταία οφείλεται σε λοίμωξη, σε φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να την πυροδότησαν.

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved