Παιδί

Παιδική παχυσαρκία: Ποιος είναι ο νέος τρόπος πρόληψης;

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πηγή πολλών ασθενειών στις μικρές ηλικίες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και πρόβλεψή της. Αυστραλιανοί ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο, το οποίο προβλέπει με ακρίβεια εάν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να είναι παχύσαρκα όταν φτάσουν σε ηλικία 8-9 ετών.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland έχουν αναπτύξει και επικυρώσει το μοντέλο i-PATHWAY, το οποίο χρησιμοποιεί απλούς παράγοντες κινδύνου, για να προβλέψει εάν τα μωρά 12 μηνών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής παιδικής παχυσαρκίας.

Μάλιστα, ο Δρ Oliver Canfell, ερευνητής και διαιτολόγος στο UQ Center for Health Services Research, δήλωσε ότι το μοντέλο i-PATHWAY θα μπορούσε να υπολογίσει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας με ακρίβεια 74,6%.

Ποιους παράγοντες κίνδυνου χρησιμοποιεί το μοντέλο i-PATHWAY για να προβλέψει την παιδική παχυσαρκία;

Οι παράγοντες κινδύνου που χρησιμοποιούνται στο μοντέλο i-PATHWAY, για την πρόβλεψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι:

Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη του i-PATHWAY;

Σύμφωνα με τον Δρ. Canfell, η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντική τις πρώτες 1000 μέρες ζωής ενός μωρού και το i-PATHWAY θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την χρονική περίοδο για να εντοπιστούν τα μωρά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα μέχρι τα 8-9 τους χρόνια.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στην Αυστραλία, είναι παχύσαρκα κατά την παιδική τους ηλικία και ένα εργαλείο όπως το i-PATHWAY είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και την μείωση όλων των χρόνιων ασθενειών που έχει ως αποτέλεσμα η παχυσαρκία.

«Ο εντοπισμός των μωρών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, θα δώσει την δυνατότητα στους κλινικούς γιατρούς και στους γονείς να προβούν ενεργά σε προληπτικές ενέργειες για να αποτρέψουν την παχυσαρκία των παιδιών σε μεταγενέστερη ηλικία, υπογράμμισε ο Δρ. Canfell, προσθέτοντας ότι η επιστημονική ομάδα επέλεξε την πρόβλεψη της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των 8-9 ετών, επειδή όσο μεγαλύτερο είναι ένα παχύσαρκο παιδί, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι το i-PATHWAY, προβλέποντας την παιδική παχυσαρκία, θα μειώσει ταυτόχρονα και τα ποσοστά παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A new way to prevent childhood obesity https://medicalxpress.com/news/2021-04-childhood-obesity.html

In utero antibiotics and obesity risk https://medicalxpress.com/news/2019-02-utero-antibiotics-obesity.html

i‐PATHWAY: Development and validation of a prediction model for childhood obesity in an Australian prospective birth cohort https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpc.15436