Εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στην ενήλικη ζωή των απογόνων

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και γενικότερα η έκθεση στον καπνό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Το κάπνισμα επιδρά με άσχημο τρόπο στο σώμα μας, προκαλώντας πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα και πολλές άλλες ασθένειες. Γνωρίζουμε επίσης ότι το κάπνισμα κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο έμβρυο, ωστόσο, λίγες είναι οι μελέτες που αναφέρονται στα μακροπρόθεσμα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στους μετέπειτα ενήλικες, των οποίων οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το κάπνισμα από έγκυες γυναίκες,  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά 1,5 φορά στα παιδιά τους όταν φτάσουν σε ηλικία 31 έως 46 ετών.

Μπορεί το κάπνισμα από έγκυες μητέρες να προκαλέσει άσθμα στους απογόνους σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος κατά την παιδική ηλικία. Τα ευρήματα, ωστόσο, της γενικότερης έρευνας για τις πιθανές μεταγενέστερες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα άτομα που κατά την παιδική τους ηλικία εκτίθονταν στον καπνό ή οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, είναι λιγοστά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, εξήτασε 5.200 άτομα που γεννήθηκαν στη Βόρεια Φινλανδία το 1966, των οποίων οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το παιδί τους σε ηλικία 31 – 46 ετών, είχε περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει άσθμα. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα που είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι έπασχαν από αναπνευστικά συμπτώματα ή που ήταν φορείς του γονιδίου ευαισθησίας RUNX-1.

Όπως εξηγεί μάλιστα, η Docent Sanna Toppila-Salmi από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα ευρήματα αυτά, ενδεχομένως να δείχνουν την πρώιμη ευπάθεια των αεραγωγών και τη μόνιμη βλάβη που προκαλείται στους πνεύμονες από τον καπνό των τσιγάρων. Τονίζει επίσης το πόσο σημαντικό είναι για τις οικογένειες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη και κυρίως για τις μέλλουσες μαμάδες, να σταματήσουν το κάπνισμα.

«Η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα ενήλικα παιδιά», τόνισαν καταλήγοντας οι ερευνητές, «και θα βελτίωνε άρδην την υγεία των αεραγωγών τους».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία τριών οργανισμών και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, το Πανεπιστήμιο του Oulu και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Allergic diseases increase the risk of adult-onset asthma https://medicalxpress.com/news/2019-09-allergic-diseases-adult-onset-asthma.html

Maternal smoking during pregnancy affects adult onset of asthma in offspring: a follow up from birth to age 46 years https://erj.ersjournals.com/content/early/2020/03/12/13993003.01857-2019

European Respiratory Journal https://medicalxpress.com/journals/european-respiratory-journal/