Ορθοπαιδικά

Παθήσεις ποδιών: Ποιες μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος καθώς μεγαλώνει;

Ποιες παθήσεις ποδιών μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος καθώς μεγαλώνει;

1. Φασκίτιδα

Η φασκίτιδα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που προκαλεί πόνο στην φτέρνα, καθώς ο ιστός που συνδέει το μπροστινό και το πίσω μέρος του ποδιού πρήζεται και ερεθίζεται. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί αυτή την πάθηση, ωστόσο διαπιστώνουν ότι εμφανίζεται κάπου στη μέση ηλικία του ανθρώπου (40-60 ετών), μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο πόδι, όπως αυτές που γίνονται κατά το τρέξιμο. Μια νέα δραστηριότητα, για αλλαγή, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη ως μέτρο πρόληψης.

2. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα, είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας (αρθρική φλεγμονή) στο πόδι και σε άλλα μέρη του σώματος. Ουσιαστικά, η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του χόνδρου, είτε λόγω φυσικής φθοράς, είτε λόγω ενός ξαφνικού τραυματισμού, πράγμα που επιτρέπει στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει στον οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα μέσης ηλικίας και κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών.

3. Οστεώδεις αναπτύξεις στα οστά

Οι οστεώδεις αναπτύξεις, τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτές όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται στην άκρη των οστών του ποδιού, αλλά παρατηρούνται στην πορεία όταν αρχίσουν να προκαλούν πόνο, πιέζοντας τα κοντινά νεύρα και τους ιστούς. Οι εν λόγω αναπτύξεις εμφανίζονται κυρίως στη φτέρνα, στη μέση του ποδιού ή στο μεγάλο δάκτυλο, σε άτομα άνω των 60 ετών.

4. Κότσι Bunion

Το Bunions, είναι ένα οστεώδες κομμάτι, που μεγαλώνει στην άρθρωση στην οποία σταματά το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αυτό το οστεώδες κομμάτι, που προκαλεί έντονο πόνο, αναπτύσσεται αργά και σπρώχνει το μεγάλο δάκτυλο προς τα μέσα. Σημειώνεται, ότι παρόλο που η εν λόγω πάθηση είναι συνηθισμένη κατά την γήρανση, τα ψηλά τακούνια και τα σφιχτά παπούτσια αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της. Σε σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της.

5. Αχίλλειος τένοντας

Ο Αχίλλειος είναι ο παχύς τένοντας που συνδέει τους μυς του ποδιού με τη φτέρνα. Με την ηλικία, η παροχή αίματος στον εν λόγω τένοντα επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να εξασθενεί, έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού.  Οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, τα άλματα ή μια πτώση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική για την θεραπεία του, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

6. Θυλακίτιδα

Οι θύλακες, μοιάζουν με μικρούς σάκους που είναι γεμάτοι με νερό, οι οποίοι αποτρέπουν το τρίψιμο ανάμεσα στα οστά, τις αρθρώσεις και τους τένοντες. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η τριβή από τα παπούτσια, μπορεί να διογκώσουν τους θύλακες προκαλώντας θυλακίτιδα. Τα συμπτώματα που προκαλεί η θυλακίτιδα είναι κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο στο πόδι, τα δάκτυλα και την φτέρνα. Ο πάγος και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, καταπραΰνουν τον πόνο.

7. Περιφερική νευροπάθεια

Ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική ανεπάρκεια και η αρθρίτιδα, που εμφανίζονται κυρίως σε προχωρημένη ηλικία, επηρεάζουν πολλές φορές τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό με ολόκληρο το σώμα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια και μπορεί να επηρεάσει και τα πόδια. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια και πόνο. Συζητήστε με το γιατρό σας για τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

8. Νεύρωμα Morton

Το νεύρωμα Morton, προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του ποδιού και είναι πιο συνηθισμένο σε γυναίκες μέσης ηλικίας, κυρίως λόγω της προτίμησης τους σε παπούτσια με ψηλά τακούνια που είναι πολύ σφιχτά πάνω στο πόδι.  Ουσιαστικά, το νεύρωμα Morton είναι αποτέλεσμα της πύκνωσης του ιστού που υπάρχει γύρω από το νεύρο κοντά στα δάκτυλα και ανάμεσα στα δύο κόκκαλα στην μέση του ποδιού.

9. Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ μαζεύεται με την μορφή κρυστάλλων, κοντά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, προκαλώντας έντονο πόνο και πρήξιμο. Ο κίνδυνος της αρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία, με τους άνδρες να είναι πιο επιρρεπείς σε ηλικία 30 – 60 ετών και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Για να καταπραΰνετε τον πόνο συνιστάται ανάπαυση, υγιεινή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.

10. Κατάγματα

Τα οστά, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών γίνονται πιο εύθραυστα καθώς μεγαλώνουν. Στις γυναίκες κυρίως, αυτό είναι πιο εμφανές λόγω των ορμονικών αλλαγών που υφίστανται κατά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της οστικής πυκνότητας.  Σε περίπτωση κατάγματος, η ανάπαυση για αρκετές εβδομάδες είναι απαραίτητη για την πλήρη ανάρρωση.

11. Hammertoe

Το Hammertoe είναι μια ανώμαλη καμπή που εμφανίζεται στις μεσαίες αρθρώσεις των δακτύλων, η οποία δίνει ένα περίεργο σχήμα στα δάχτυλα. Αυτή η κατάσταση, προκαλεί πόνο κατά τη μετακίνηση των δαχτύλων. Για τη μείωση του πόνου συνιστώνται ειδικά υποδήματα και φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να είναι απαραίτητη

+ 17 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Can Go Wrong With Your Feet As You Age https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-foot-problems-as-you-age

Gout: Risk Factors, Diagnosis and Treatment https://www.hss.edu/conditions_gout-risk-factors-diagnosis-treatment.asp

Foot Problems https://www.healthinaging.org/a-z-topic/foot-problems

Ageing Feet https://cop.org.uk/foot-health/common-foot-problems/ageing-feet/

Bone Spurs https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/b/bone-spurs.html

What is Tendinitis? https://www.apma.org/tendinitis

Common Conditions of the Achilles Tendon https://www.aafp.org/afp/2002/0501/p1805.html

Foot and Ankle https://www.ct-ortho.com/mobile/specialties_foot_and_ankle0.asp

Evolutionary Medicine: Why do humans get bunions? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5381353/

Understanding Bone Spurs https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1960

Coping with the changes your feet undergo as you age https://connect.uclahealth.org/2018/08/06/coping-with-the-changes-your-feet-undergo-as-you-age/

Risk factors for plantar fasciitis among assembly plant workers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20193937

Morton Neuroma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470249/

Peripheral Neuropathy Fact Sheet https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Peripheral-Neuropathy-Fact-Sheet

TREATING OSTEOPOROSIS https://www.iofbonehealth.org/treating-osteoporosis

Bursitis https://www.ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/bursitis

Bunions: Overview https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513134/