Ψυχική υγεία

Πένθος: Πώς θα αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός δικού σας ανθρώπου λόγω COVID-19;

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει ταράξει τις ζωές των ανθρώπων σε πολλούς τομείς. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, άλλοι δεν μπορούν να βλέπουν τους γονείς τους και άλλοι ακύρωσαν ταξίδια, εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις. Το χειρότερο όμως από όλα, είναι ότι χιλιάδες οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με θανάτους δικών τους ανθρώπων λόγω COVID-19.

Γιατί ο θάνατος λόγω COVID-19 είναι τόσο δύσκολος;

Η απώλεια ενός ανθρώπου δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά ο θάνατος λόγω COVID-19 είναι ακόμη δυσκολότερος, γιατί οι συνθήκες είναι διαφορετικές:

  • Ξαφνικός θάνατος: Η νόσος COVID-19 μπορεί να μολύνει και να οδηγήσει στον θάνατο ανθρώπους μικρής ηλικίας και γενικά υγιείς ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος θάνατος λοιπόν, είναι ξαφνικός και η ξαφνική απώλεια είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από όσους μένουν πίσω.
  • Κοινωνική απόσταση: Λόγω των αποστάσεων που καλούμαστε να κρατάμε για να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πολλοί νοσούντες πεθαίνουν μόνοι τους, μακριά από την οικογένεια τους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sherry Cormier, αυτό είναι πολύ δύσκολο για την οικογένεια, γιατί όπως είναι φυσιολογικό, όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους μας όταν πεθαίνουν.
  • Ενοχικότητα: Οι άνθρωποι που μένουν πίσω, μετά τον θάνατο ενός δικού τους ανθρώπου, νιώθουν συνήθως ενοχές, είτε γιατί ο άνθρωπος τους πέθανε μόνος του, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν καν στην κηδεία του. Να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχή της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έβλεπαν τις κηδείες των αγαπημένων τους μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ για άλλους δεν ήταν ούτε αυτό εφικτό. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να βλέπεις το φέρετρο που βρίσκεται μέσα ο άνθρωπός σου τυλιγμένο με ζελατίνα, ανθρώπους ντυμένους με ειδική στολή να τον πηγαίνουν στην τελευταία του κατοικία. Εικόνες βγαλμένες από ταινία θαρρείς, κι εσύ να μην έχει δει ποτέ νεκρό τον ανθρωπό σου και μερικές φορές να αμφισβητείς…μήπως δεν είναι μέσα αυτός;

Γιατί είναι σημαντικό το πένθος;

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλούνται να βιώσουν οι άνθρωποι. Το πένθος, σύμφωνα με την Δρ. Cormier, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο μετά την απώλεια ενός ανθρώπου, διότι μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το τι χάσαμε, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας, να τα διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε τη ζωή μας.

Οι άνθρωποι που φοβούνται να δουν κατάματα τα συναισθήματα τους και αρνούνται να τα βιώσουν, στρέφονται σε επιβλαβείς μηχανισμούς αντιμετώπισης της απώλειας, όπως η χρήση ουσιών, που όχι μόνο δεν θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το χαμό του αγαπημένου τους, αλλά μακροπρόθεσμα θα τους δημιουργήσει διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την Δρ. Cormier, η θλίψη που σχετίζεται με την απώλεια ενός ανθρώπου και ειδικά με την απώλεια ενός ανθρώπου λόγω COVID-19, παραμένει στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να προχωρήσουν, καλούνται να την αποδεχτούν και να την βιώσουν, ώστε να μην μπουν στη διαδικασία να στραφούν προς τη χρήση ουσιών.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την απώλεια ενός δικού σας ανθρώπου λόγω COVID-19;

1. Μιλήστε σε ένα φίλο ή με κάποιον ειδικό

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείτε τη θλίψη που νιώθετε μετά από μια απώλεια, είναι να μιλήσετε με ένα φίλο ή με κάποιον ειδικό. Τώρα με την πανδημία, η δια ζώσης συζητήσεις είναι ανέφικτες, αλλά μπορείτε:

  • Να μιλήσετε μέσω βιντεόκλησης με κάποιον έμπιστο σας φίλο για τα συναισθήματα σας.
  • Να μιλήσετε με κάποιον ειδικό μέσω τηλεδιάσκεψης. Εν καιρώ πανδημίας υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους online.
  • Να συζητήσετε με ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο, μέσω ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να βιώσει τη θλίψη

Το να θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας δεν είναι κακό. Αντιθέτως, θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε την νέα πραγματικότητα. Φροντίστε ωστόσο, να μην απομονωθείτε και να αποσυρθείτε από τα πάντα. Συζητήστε με τον εργοδότη σας και πάρτε μερικές μέρες άδεια.

3. Βρείτε έναν τρόπο να τιμήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα λόγω πανδημίας, μπορεί να μην καταφέρατε να τιμήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όσο θα θέλατε. Χρησιμοποιείστε λοιπόν, τα μέσα που έχετε στη διάθεση σας και κάντε το:

  • Πραγματοποιήστε μια εικονική τελετή, όπου οι φίλοι και η οικογένεια σας, θα μπορούν να μοιραστούν ιστορίες, ποιήματα και προσευχές.
  • Δημιουργείστε ένα αναμνηστικό άλμπουμ φωτογραφιών ή ένα λεύκωμα για να αναδείξετε την σχέση που είχατε με τον εκλιπόντα.
  • Δημιουργήστε μια ανάρτηση και ζητήστε από φίλους και συγγενείς να μοιραστούν τις αγαπημένες τους ιστορίες με τον εκλιπόντα.
  • Κάντε κάτι καλλιτεχνικό, εμπνευσμένο από τον άνθρωπο που χάσατε, όπως ένα τραγούδι ή μια ζωγραφιά.

Συμπερασματικά

Να θυμάστε ότι «υγιής αντιμετώπιση μιας απώλειας» δεν σημαίνει αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων. Αντιθέτως, σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε, να βιώσετε και να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε, ώστε τελικά να προχωρήσετε τη ζωή σας, κρατώντας το συμβάν ως ένα κομμάτι των αναμνήσεων σας.