Υγεία Δέρματος

Ποιες είναι οι αιτίες των καλοκαιρινών εξανθημάτων;

Ποια είναι η αιτία των εξανθημάτων το καλοκαίρι;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα εξανθήματα που παρουσιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το εξάνθημα από τη ζέστη – αυτό συμβαίνει όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες του δέρματος είναι φραγμένοι ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ιδρώτα λόγω υπερθέρμανσης ή σωματικής δραστηριότητας.

Το εξάνθημα από τη ζέστη εμφανίζεται όταν οι πόροι των ιδρωτοποιών αδένων μπλοκάρονται και ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κόκκινα εξογκώματα ή μια αίσθηση φαγούρας στο δέρμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από τη ζέστη;

Ευτυχώς, ενώ το εξάνθημα από τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και να είναι δυσάρεστο, η διατήρηση δροσερού δέρματος θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και το εξάνθημα θα υποχωρήσει από μόνο του. Τα εξανθήματα από τη ζέστη είναι αυτοπεριοριζόμενα και θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε 3-4 ημέρες. Ωστόσο, εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε πυρετό ή ρίγη ή το εξάνθημα γίνει επώδυνο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Κάνει καλό ο ήλιος στα εξανθήματα;

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε ήδη από έκζεμα ή ψωρίαση, τα καλά νέα είναι ότι το φως του ήλιου μπορεί συχνά να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης. “Πολλές κοινές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορούν να καθαρίσουν στον ήλιο”, συμφωνεί η Ophelia Veraitch, σύμβουλος δερματολόγος στην Cranley Clinic.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος και της ψωρίασης, συχνά λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης. Επιπλέον, ορισμένα αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση στο ευαίσθητο δέρμα.

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από φλεγμονώδη δερματική πάθηση, απολαύστε τη διασκέδαση στην ύπαιθρο, αλλά προσπαθήστε να περιορίσετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για την καλύτερη λύση αντηλιακού για το δέρμα σας.

Τι προκαλεί την φωτοευαισθησία;

Ορισμένα άτομα εμφανίζουν ακραία αντίδραση όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο λόγω φωτοευαισθησίας. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ευαισθησία του δέρματος και τις δερματικές αντιδράσεις στο ηλιακό φως. Υπάρχουν διάφορες δερματικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος.

Ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί επίσης να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στο ηλιακό φως- για παράδειγμα, ορισμένες κρέμες αντιγήρανσης ή η θεραπεία ακμής με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τον δερματολόγο να βρει την αιτία της φωτοευαισθησίας είναι πόσο καιρό μετά την έκθεση στον ήλιο αρχίζει ένα πρόβλημα στο δέρμα σας. Εάν αισθάνεστε πόνο ή φαγούρα μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σας στον ήλιο, η αντίδραση μπορεί να οφείλεται σε ευαισθησία στο φως που προκαλείται από φάρμακα ή σε ηλιακή κνίδωση. Εάν το κνησμώδες εξάνθημα αναπτύσσεται εντός ωρών ή ημερών από την έκθεση στον ήλιο, αυτό μπορεί να προκαλείται από σπανιότερες παθήσεις, όπως λύκος, ένα φωτοευαίσθητο έκζεμα ή ακτινική κνησμώδες εξάνθημα (μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος).

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια πάθηση που φουντώνει στον ήλιο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Φορέστε φαρδιά, βαμβακερά ρούχα, αναζητήστε τη σκιά και λάβετε συμβουλές από το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας σχετικά με τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του δέρματος από τα τσίμπημα των εντόμων;

Τα περισσότερα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν φλεγμονή γύρω από το σημείο και μπορεί να προκαλούν φαγούρα καθώς επουλώνονται. Με τα έντομα να είναι σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες, τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να είναι μια κοινή αιτία καλοκαιρινών εξανθημάτων. Αυτός ο τύπος αντίδρασης μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί εύκολα στο σπίτι, αν και μπορεί να είναι δυσάρεστος.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα εντόμου στο δέρμα σας;

Κρατήστε την πληγείσα περιοχή καθαρή και εφαρμόστε ένα δροσερό πανί ή μια παγοκύστη για να μειώσετε το πρήξιμο. Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας για κρέμες που περιορίζουν τα συμπτώματα και προάγουν την επούλωση. Εάν το δέρμα σας αναπτύξει φουσκάλα, αποφύγετε να τη σκάσετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Τα τσιμπήματα είναι συνήθως δυσάρεστα αλλά όχι επιβλαβή. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για κάποιο δάγκωμα ή τσίμπημα, μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας ή έναν δερματολόγο για να σας δώσει κάποιες συμβουλές. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν σας τσιμπήσει σε ευαίσθητη περιοχή, όπως κοντά στο μάτι σας.

Τα τσιμπήματα των εντόμων μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν, οπότε αν νιώσετε πιο έντονη δυσφορία ή πρήξιμο, είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλή.

Ορισμένα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου. Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η αναφυλαξία ως αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου (συνήθως τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας), η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να εμφανίζετε υπερβολικό πρήξιμο στο πρόσωπο ή το λαιμό, αισθανθείτε ζάλη, εμφανίσετε οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα ή χάσετε τις αισθήσεις σας, θα πρέπει να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Εάν έχετε μία αναφυλακτική αντίδραση σε τσίμπημα εντόμου, πρέπει να έχετε μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης για να την κάνετε αμέσως μόλις σας τσιμπήσουν και να βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άλλοι γνωρίζετε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε τα έντομα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το εντομοαπωθητικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τσιμπημάτων.

Ποια εξανθήματα μπορεί να προκαλέσουν οι αλλεργίες;

Εάν πάσχετε από αλλεργία στη γύρη, μπορεί να εμφανίσετε αλλεργικά συμπτώματα όπως αλλεργική ρινίτιδα. Αλλά τέτοιες αλλεργίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα σας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καλοκαιρινά εξανθήματα. Εάν πάσχετε από αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τυχόν συνταγογραφημένα φάρμακα. Εάν εμφανίσετε ερεθισμό του δέρματος ή συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας για πρώτη φορά, μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για συμβουλές.

Επιπλέον, ορισμένα φυτά – για παράδειγμα, ο δηλητηριώδης κισσός και η δηλητηριώδης βελανιδιά, μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως και να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και ανάπτυξη φουσκάλων.

Το να φοράτε γάντια για την κηπουρική και να αποφεύγετε την επαφή με οποιαδήποτε γνωστά αλλεργιογόνα θα σας βοηθήσει να μειώσετε την περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια για τα καλοκαιρινά εξανθήματα;

Παρόλο που καταστάσεις όπως το εξάνθημα από τη ζέστη είναι πιο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα εξακολουθούν να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε πυρετό ή ρίγη ή αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή μέσω του γιατρού σας  ή, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν δύσπνοια ή πρήξιμο στο πρόσωπο, καλώντας το 166.