Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο ιλαράς: Πώς η ιλαρά καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας;

Τι μπορεί να προκαλέσει η Ιλαρά;

Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει:

Μπορεί η ιλαρά να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Τώρα υπάρχει ακόμα ένας λόγος που η ιλαρά θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, μια ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να αναγκάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξεχάσει» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε έως τώρα άλλες λοιμώξεις. Ουσιαστικά, ο εν λόγω ιός, για να το πετύχει αυτό αφαιρεί περίπου τα ¾ των αντισωμάτων που ήδη σχεδίασε το παιδικό σώμα για να αντιμετωπίζει τα μικρόβια. Αυτή η ανοσοποιητική «αμνησία», μπορεί να κάνει ένα παιδί πιο ευάλωτο σε ασθένειες, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ασθένειες από τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούσε να προστατεύσει το παιδί πριν εμφανίσει ιλαρά.

Παλαιότερες επιστημονικές ενδείξεις έδειξαν ότι η λοίμωξη της ιλαράς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε άλλες λοιμώξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε ένα είδος «ανοσοποιητικής αμνησίας» όπως είπαμε και πιο πάνω, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε καμία άμεση απόδειξη ότι υπήρχε πραγματικά αυτό το φαινόμενο.

Σήμερα, σε νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε πριν από λίγα χρόνια στο εργαστήριο Elledge, το VirScan, το οποίο ανιχνεύει αντισώματα σε δείγματα αίματος ατόμων που στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει εκατοντάδες ιούς και βακτήρια, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο στιγμιότυπο κεκτημένης ανοσίας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για να αναζητήσει στοιχεία ανοσοποιητικής αμνησίας μετά την ιλαρά, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα αίματος που συγκεντρώθηκαν από ανθρώπους πριν και μετά τη μόλυνση.

Τα δεδομένα του VirScan έδειξαν ότι τα μολυσμένα παιδιά, παρήγαγαν αντισώματα για τον ιό της ιλαράς, αλλά τα άλλα αντισώματα τους, αρχίσαν να εξαφανίζονται σταδιακά. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ιλαράς, τα παιδιά εμφάνισαν κατά μέσο όρο απώλεια περίπου 40% στην μνήμη των αντισωμάτων, με μεγαλύτερες απώλειες σε σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η απώλεια αυτή της μνήμης του ανοσοποιητικού, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός της ιλαράς καταστρέφει μερικά από τα μακροχρόνια κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία είναι υπεύθυνα να θυμούνται τις μολύνσεις του παρελθόντος και σε κάθε περίπτωση κινδύνου να απελευθερώνουν τα απαραίτητα αντισώματα για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση λοιμώξεων. Αυτή η απώλεια της ανοσοποιητικής μνήμης θέτει τα παιδιά στο κίνδυνο να ξαναπροσβληθούν από τις ίδιες ασθένειες.

Είναι σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς;

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς είναι πολύ σημαντικός, καθώς, σε αντίθεση με την μόλυνση από ιλαρά, το εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) ΔΕΝ επηρεάζει την προηγουμένως αποκτηθείσα ανοσία.

Η επανεμφάνιση της Ιλαράς

Πριν από το 1963, που δεν υπήρχε το εμβόλιο της ιλαράς, 3 – 4 εκατομμύρια Αμερικανοί νοσηλεύονταν με την ασθένεια κάθε χρόνο. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εμβολιάζονται, η συχνότητα εμφάνισης της ιλαράς μειώθηκε. Μέχρι το 2000, η ​​ασθένεια είχε εξαλειφθεί από τις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, η ιλαρά επανεμφανίστηκε και τροφοδοτείται από την άρνηση των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Τον Οκτώβριο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανέφεραν περίπου 1.250 κρούσματα ιλαράς μέχρι το 2019, υπερβαίνοντας το συνολικό αριθμό περιπτώσεων οι οποίες αναφέρονταν ετησίως τα τελευταία 25 χρόνια.

Σε όλο τον κόσμο, η ιλαρά εξακολουθεί να μολύνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, οδηγώντας σε περίπου 120.000 θανάτους. Με βάση τα νέα ευρήματα, η ομάδα του Elledge εικάζει ότι ο αριθμός των ασθενών ενδέχεται στο μέλλον να τετραπλασιαστεί λόγω της ανοσοποιητικής αμνησίας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται οπωσδήποτε;

  • Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν την πρώτη δόση σε ηλικία 12 – 15 μηνών και τη δεύτερη σε ηλικία 4- 6 ετών.
  • Οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί ή είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν ξανά, κυρίως εάν ζουν σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ή πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου ευδοκιμεί η ιλαρά.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Directorsblog https://directorsblog.nih.gov/2019/11/12/how-measles-leaves-the-body-prone-to-future-infections

Measles virus infection diminishes preexisting antibodies that offer protection from other pathogens. Mina MJ, Kula T, Leng Y, Li M, de Vries RD, Knip M, Siljander H, Rewers M, Choy DF, Wilson MS, Larman HB, Nelson AN, Griffin DE, de Swart RL, Elledge SJ. et al. Science. 2019 Nov 1; 366 (6465): 599-606. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31672891

Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality. Mina MJ, Metcalf CJE, De Swart RL, Osterhaus ADME, Grenfell BT. Science. 2015 May 8; 348(6235) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25954009

Viral immunology. Comprehensive serological profiling of human populations using a synthetic human virome. Xu GJ, Kula T, Xu Q, Li MZ, Vernon SD, Ndung’u T, Ruxrungtham K, Sanchez J, Brander C, Chung RT, O’Connor KC, Walker B, Larman HB, Elledge SJ. Science. 2015 Jun 5;348(6239):aaa0698. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26045439

Measles cases and outbreaks. Centers for Disease Control and Prevention. Oct. 11, 2019. https://www.cdc.gov/measles/cases-outbreaks.html

Measles (MedlinePlus Medical Encyclopedia/National Library of Medicine/NIH) https://medlineplus.gov/measles.html

Measles History (Centers for Disease Control and Prevention) https://www.cdc.gov/measles/about/history.html

Vaccines (National Institute of Allergy and Infectious Diseases/NIAID) https://www.niaid.nih.gov/research/vaccines

Vaccines Protect Your Community (Vaccines.gov) https://www.vaccines.gov/basics/work/protection

Elledge Lab (Harvard Medical School, Boston) https://elledge.hms.harvard.edu/