Άσκηση και Υγεία

Πώς μπορείτε να ασκηθείτε αρκετά στον περιορισμένο χώρο του σπιτιού σας;

Η απώλεια της ρουτίνας της γυμναστικής, η οποία εμπερικλείει τις κοινωνικές πτυχές της τακτικής άσκησης και τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη αυτής, αποτελεί για πολλούς ανθρώπους ένα αγχωτικό γεγονός που απορρέει από τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία COVID-19. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διατήρηση και πιθανώς η αύξηση του επιπέδου της σωματικής άσκησης είναι ακόμη πιο σημαντική ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

«Ενώ δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πώς η φυσική κατάσταση και η άσκηση επηρεάζουν το συγκεκριμένο ιό, γνωρίζουμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Μία μελέτη δείχνει ότι ακόμη και η λίγη άσκηση, μέτριας έως υψηλής έντασης, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ιογενών ασθενειών.

Επίσης, η άσκηση παρέχει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα συστήματα του σώματος, ξεκινώντας από τους μύες, τα οστά, την καρδιά και τους πνεύμονες και φτάνοντας μέχρι και τον εγκέφαλο. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις ορμόνες του στρες, βοηθώντας περαιτέρω το σώμα στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Επίσης, η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος και την κατάθλιψη. Ωστόσο, πώς μπορείτε να ασκηθείτε αρκετά σε ένα περιορισμένο χώρο και χωρίς να έχετε πρόσβαση σε επαγγελματικό γυμναστηριακό εξοπλισμό;

Πώς μπορείτε να ασκηθείτε αρκετά σε ένα περιορισμένο χώρο και χωρίς να έχετε πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό γυμναστηρίου;

1. Να είστε ευέλικτοι σχετικά με τους τύπους άσκησης που επιλέγετε

Η αλλαγή της άσκησης σε έναν πιο περιορισμένο χώρο, προφανώς απαιτεί κάποια ευελιξία από την πλευρά σας. «Όταν συμβουλεύω τους ασθενείς μου σχετικά με την άσκηση και τους προτείνω ευελιξία, συχνά σκέφτονται να στραφούν προς τη γιόγκα ή τις διατάσεις. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τους προτείνω να είναι περισσότερο ευέλικτοι με την επιλογή της άσκησης και πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουν ένα νέο πρόγραμμα άθλησης», υπογραμμίζει ο  Edward Phillips, MD. «Η αλλαγή είναι ωφέλιμη για το σώμα», διευκρινίζει.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές ασκήσεις, εκείνη που ταράζει περισσότερο σε εσάς, όπως γιόγκα, πιλάτες ή ποδηλασία εσωτερικού χώρου. Να θυμάστε ότι το σώμα είναι συνηθισμένο στους μύες που χρησιμοποιείτε συνήθως και στην ένταση της συνηθισμένης δραστηριότητας που ακολουθείτε. Έτσι μπορεί αρχικά να νιώσετε λίγη δυσκολία. Ωστόσο, η αλλαγή του προγράμματος γυμναστικής μειώνει την πιθανότητα μυοσκελετικού τραυματισμού από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα γυμνάσετε και νέες μυϊκές ομάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μύες είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι. Με απλά λόγια, εάν ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη άσκηση, όπως χρήση αλτήρων για δικεφάλους ή push-ups, οι μύες σας θα ενδυναμώσουν και θα σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε στις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από τις νέες ασκήσεις.

Εάν αισθάνεστε ότι ο διαθέσιμος χώρος σας σάς περιορίζει, οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως «ακόμη και σε περιορισμένο χώρο, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως push-ups, άρσεις γλουτών, διατάσεις, γιόγκα και πιλάτες».

2. Αναμορφώστε τη ρουτίνα της σωματικής σας δραστηριότητας

Πιο κάτω, αναφέρονται τέσσερις τρόποι για να αναμορφώσετε τη ρουτίνα της άσκησης σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19:

  • Βρείτε διαδικτυακά βίντεο με συγκεκριμένες ασκήσεις εσωτερικού χώρου. Βίντεο τα οποία έχουν σχεδιάσει εκπαιδευτές, με ασκήσεις που είναι δημιουργημένες ειδικά για να πραγματοποιούνται στο σπίτι και χρειάζονται ελάχιστο ή και καθόλου εξοπλισμό, είναι πολύ βοηθητικά αυτή την περίοδο.
  • Παρακολουθήστε ένα διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής. Αυτή η επιλογή προάγει, σε ένα βαθμό, την κοινωνικοποίηση. Επιπρόσθετα, το να εγγραφεί κάποιος σε ένα διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής, θα αυξήσει τη συμμόρφωση του στις ασκήσεις, σε αντίθεση με το να παρακολουθήσει απλά ένα βίντεο, κατά το οποίο κάποιες ασκήσεις ενδεχομένως να παραλειφθούν.
  • Ασκηθείτε στη φύση. Η άσκηση στη φύση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καταπολέμηση του άγχους που προκαλεί η πανδημία.
  • Δοκιμάστε κάτι νέο. Εάν δεν είχατε χρόνο ή δεν νιώθατε άνετα να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα Zumba ή χορού, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία σας. Αν το μάθημα είναι online, μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε την κάμερά σας, τουλάχιστον μέχρι να νιώσετε άνετα.