Ψυχική υγεία

Πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επίσκεψη σας σε ένα ψυχολόγο;

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια ψυχολογικής φύσεως, ζητήστε από τον προσωπικό σας γιατρό να σας δώσει συμβουλές και να σας παραπέμψει σε ένα ψυχολόγο. Η επίσκεψη σας στον ψυχολόγο θα είναι σημαντική και πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Πώς θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επίσκεψη σας σε ένα ψυχολόγο;

1. Ζητήστε αρχικά συμβουλές από τον προσωπικό σας γιατρό

Αν διαπιστώνετε ότι χρειάζεστε βοήθεια ψυχολογικής φύσεως, συζητήστε με τον προσωπικό σας γιατρό να σας παραπέμψει σε κάποιον ψυχολόγο. Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας και για τον λόγο αυτό, πολλά άτομα με άλλες καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης αντιμετωπίζουν ψυχολογικές διαταραχές, όπως άγχος και κατάθλιψη.

2. Προετοιμαστείτε πριν από την επίσκεψη σας στον ψυχολόγο

Όπως είναι γνωστό, ο κάθε γιατρός έχει συγκεκριμένο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει σε κάθε ασθενή, οπότε φροντίστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Α) Ετοιμάστε τις ερωτήσεις σας. Σκεφτείτε από πριν τις ερωτήσεις που θέλετε να του κάνετε και τις ανησυχίες για τις οποίες θα θέλατε να συζητήσετε. Ιδανικά, σημειώστε τις σε ένα χαρτί.

Β) Δημιουργείστε μια λίστα με τα φάρμακα σας. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τα φάρμακα που ήδη παίρνετε, τις βιταμίνες, τα βότανα και τα συμπληρώματα. Μερικά αλληλεπιδρούν επικίνδυνα με άλλα φάρμακα.

Γ) Ελέγξτε το οικογενειακό ιστορικό σας. Ορισμένες ψυχικές ασθένειες τείνουν να είναι κληρονομικές και μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές. Η γνώση του οικογενειακού ιστορικού λοιπόν, θα βοηθήσει εσάς να προσδιορίσετε τους κινδύνους που διατρέχετε και για ποιες ψυχικές ασθένειες και τον γιατρό σας, να σας προτείνει τις κατάλληλες πρακτικές για την μείωση αυτού του κινδύνου.

3. Πάρτε μαζί σας έναν φίλο ή συγγενή

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να πάρετε μαζί σας έναν στενό φίλο ή συγγενή στο ραντεβού σας, διότι μπορεί να σας είναι δύσκολο να απορροφήσετε όλες τις πληροφορίες και οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Μάλιστα, μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες στον γιατρό σας, ανάλογα με το τι βλέπει εκείνος σε εσάς και πώς το ερμηνεύει.

4. Να είστε ειλικρινείς

Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε μόνο εάν έχετε σαφή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ σας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να είστε ειλικρινείς και να γνωρίζετε ότι οτιδήποτε ειπωθεί μεταξύ σας, θα παραμείνει μόνο μεταξύ σας. Περιγράψτε όλα τα συμπτώματα σας και ενημερώστε τον γιατρό σας για το πότε άρχισαν, πόσο σοβαρά είναι και πόσο συχνά συμβαίνουν. Επιπρόσθετα, αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη ζωή σας είναι σημαντικό να τις μοιραστείτε μαζί του, διότι μπορεί να ευθύνονται για την επιδείνωση των συμπτωμάτων σας. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζετε είναι:

  • Επίμονη θλίψη, ανησυχία
  • Αισθήματα απελπισίας και απαισιοδοξίας
  • Συναισθήματα ενοχής και αδυναμίας
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι και δραστηριότητες
  • Μειωμένη ενέργεια και κόπωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και λήψης αποφάσεων
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Μεταβολές της όρεξης ή του βάρους (ή και των δύο)
  • Σκέψεις αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας
  • Πόνοι, πονοκέφαλοι, κράμπες ή πεπτικά προβλήματα χωρίς σαφή σωματικά αίτια

5. Κάντε ερωτήσεις

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ακόμα και αμφιβολίες σχετικά με τη διάγνωση ή τη θεραπεία που σας έδωσε ο γιατρός σας, ζητήστε του περισσότερες πληροφορίες. Ρωτήστε τον εάν υπάρχουν άλλες επιλογές. Να θυμάστε πως δεν είναι κακό να διαφωνείτε με τον γιατρό σας για μια θεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλακτικές λύσεις ή σε ένα συνδυασμό θεραπειών.