Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πότε το να ξεχνάς είναι σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος μνήμης;

Ξεχνάς; Οφείλεται στη μνήμη ή στην ηλικία;

Σε όλους μας τυχαίνει να ξεχνάμε και αυτό οφείλεται κυρίως στον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Η απώλεια μνήμης, ωστόσο, γίνεται συχνότερη κατά τη γήρανση. Η ηπία απώλεια μνήμης είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από άνοια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών με φυσιολογικά προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία, παθαίνουν άνοια κάθε χρόνο.

Εάν όμως, η απώλεια μνήμης, σας καθιστά δύσκολο να χειριστείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε; Κάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά; Στηρίζεστε σε σημειώσεις και ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις για να κάνετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Τότε συζητήστε με τον γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές.

Πότε η απώλεια μνήμης είναι πρόβλημα;

1. Ξεχνάτε πράγματα που σας δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας;

Εάν χάνετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή ξεχνάτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.  Εάν ξεχνάτε πώς να ρυθμίσετε το φούρνο μικροκυμάτων και χρειάζεστε λίγη βοήθεια για να θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με δραστηριότητες που συνηθίζετε να κάνετε, όπως η οδήγηση σε μέρη που πηγαίνετε συχνά και αν χάνετε τον δρόμο για το σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας, τότε αυτό ενδεχομένως να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος.

2. Ξεχνάτε που έχετε παρκάρει;

Σε όλους μας έχει συμβεί να ξεχάσουμε που έχουμε παρκάρει. Βγαίνουμε από το κατάστημα και σκεφτόμαστε που είναι το αυτοκίνητο μας. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι φυσικό να ξεχνάμε καμία φορά που παρκάραμε, ωστόσο, εάν αυτό συμβαίνει επι μονίμου βάσεως, τότε ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι άνοιας.

3. Δεν μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σας;

Όταν ξεχνάτε πού έχετε αφήσει κάτι, όπως τα κλειδιά ή τα γυαλιά σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να ανακαλέσετε στη μνήμη σας και να ακολουθήσετε τα βήματα που κάνατε προηγουμένως, ώστε να βρείτε αυτό που «χάσατε». Αν αδυνατείτε να θυμηθείτε και αν παρατηρείτε ότι χάνετε πράγματα όλη την ώρα, τότε αυτό είναι σημάδι σοβαρότερου προβλήματος μνήμης.

4. Χάνετε την αίσθηση του χρόνου;

Στους περισσότερους από εμάς, έχει συμβεί να ξυπνήσουμε και να αναρωτιόμαστε τι μέρα είναι, αλλά δεν μας παίρνει πολύ χρόνο για να θυμηθούμε. Ωστόσο, αν ξεχνάτε συχνά ημερομηνίες, εποχές και στο πέρασμα του χρόνου αυτή η κατάσταση χειροτερεύει, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη μνήμη σας.

5. Ξεχνάτε το λόγο που πήγατε κάπου;

Αν μπείτε σε ένα δωμάτιο και δεν μπορείτε να θυμηθείτε το λόγο που πήγατε εκεί, δεν είναι ανησυχητικό, καθώς αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Τα άτομα, ωστόσο, με νόσο του Αλτσχάιμερ, ξεχνούν συνήθως που βρίσκονται ή βρίσκονται κάπου και δεν ξέρουν πώς έφτασαν εκεί. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ζητήστε άμεσα βοήθεια.

6. Ξεχνάτε λέξεις;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξεχνάτε μερικές φορές τη λέξη που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ή να χρησιμοποιήσετε μια λέξη με λάθος τρόπο. Ωστόσο, τα άτομα με Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν μιλούν και γράφουν διότι ξεχνούν τα ονόματα οικιακών αντικειμένων, το όνομα κάποιου που γνωρίζουν καλά, ξεχνούν το τι ήθελαν να πουν κλπ. Όλα αυτά είναι σημάδια που κτυπούν καμπανάκι για σοβαρά προβλήματα μνήμης.

7. Απομακρύνεστε από φίλους και οικογένεια;

Όταν τα προβλήματα μνήμης τείνουν να χειροτερεύουν, είναι κοινό «σύμπτωμα» η απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, για κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο και βλέπετε ότι απομακρύνεστε από τον περίγυρο σας, τότε μιλήστε με κάποιον ειδικό.

Κάντε εξετάσεις μνήμης

Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε αν ξεχνάτε λόγω γήρανσης ή λόγω κάποιου προβλήματος μνήμης, επισκεφτείτε ένα γιατρό ο οποίος θα εξετάσει τη μνήμη σας. Συγκεκριμένα, θα σας κάνει ερωτήσεις, θα σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά εξετάσεων και θα σας εξετάσει για αλλά θέματα που επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα με την άνοια, όπως για παρενέργειες φαρμάκων ή για κατάθλιψη.

Πώς θα βελτιώσετε τη μνήμη σας;

  • Διαβάστε βιβλία
  • Λύστε παζλ
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας
  • Ασκηθείτε
  • Φάτε υγιεινά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρόνο στην ανάγνωση και στην επίλυση παζλ είναι λιγότερο πιθανόν να πάθουν Αλτσχάιμερ, καθώς αυτές οι δραστηριότητες ακονίζουν το μυαλό.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved