Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που προκαλεί;

Ποια είναι τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας;

1. Σφίξιμο στο στήθος

Όταν μιλάμε για σκλήρυνση κατά πλάκας, το σφίξιμο στο στήθος ή σε οποιοδήποτε σημείο ανάμεσα στο λαιμό και τη μέση, εμφανίζεται σταθερά, αλλά μόνο στη μια πλευρά. Ο ασθενής νιώθει σαν να τον σφίγγει κάποιος στην αγκαλιά του, πράγμα που του προκαλεί πόνο και δύσπνοια. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα από τα νεύρα μπλοκάρονται λόγω της ασθένειας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σπασμοί μεταξύ των δυο πλευρών του σώματος, δημιουργώντας αυτό το σφίξιμο. Σημειώνεται ότι συνήθως, το εν λόγω σύμπτωμα περνά μόνο του.

2. Ανεξέλεγκτο γέλιο ή λυγμός

Το ανεξέλεγκτο γέλιο ή ο ανεξέλεγκτος λυγμός, μια κατάσταση που ονομάζεται συναισθηματική ακράτεια, προκαλεί τυχαία ξεσπάσματα δακρύων ή γέλιου που δεν έχουν καμία σχέση με το πώς νιώθει ο ασθενής τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που προκαλείται από την βλάβη των νεύρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα εγκεκριμένο φάρμακο από την FDA ή με αντικαταθλιπτικά.

3. Φαγούρα χωρίς αιτία

Η φαγούρα που δεν έχει καμία αιτία, όπως κάποιος ερεθισμός στο δέρμα ή κάποια αλλεργία, είναι ένα ακόμη ασυνήθιστο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που ονομάζεται διαισθητικός κνησμός και έχει να κάνει με την βλάβη στην οποία υπόκεινται τα νεύρα. Η πιο πάνω κατάσταση θεραπεύεται με τη χρήση φαρμάκων για την επιληψία.

4. Πόνος στο σαγόνι

Η νευρική βλάβη που έρχεται ως αποτέλεσμα της ασθένειας, μπορεί να προκαλέσει νευραλγία τριδύμου και ένα αίσθημα πόνου στο μάγουλο ή στο σαγόνι, που μοιαζει με ηλεκτρικό σοκ. Ο εν λόγω πόνος διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και συγκαταλέγεται στα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αν νιώθετε μυρμήγκιασμα ή πόνο στη μια πλευρά του προσώπου σας, τότε επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

5. Μυρμήγκιασμα και κάψιμο στα πόδια

Η δυσαισθησία είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, που μοιάζει με καρφίτσες, μούδιασμα και κάψιμο χωρίς καμία αιτία. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να νιώθει τα πόδια του να καίγονται χωρίς να υπάρχει κοντά καμία πηγή θερμότητας. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει λανθασμένα νευρικά σήματα από το περιβάλλον.

6. Δυσκολία κατάποσης

Για τα άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση, η κατάποση δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όσο είναι για τους υγιείς ανθρώπους. Τα νεύρα και οι μυς του στόματος και του λαιμού εξασθενούν λόγω της ασθένειας και ως εκ τούτου πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται κατά την σίτιση, κυρίως κατά το μάσημα και την κατάποση. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σύμπτωμα, εμφανίζεται συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

7. Θολή όραση

Η βλάβη που υπόκειται το οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς θολή όραση. Συγκεκριμένα, η όραση θολώνει για λίγα δευτερόλεπτα, κάθε που η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Η άσκηση, τα ζεστά μπάνια και ροφήματα, συνήθως επιδεινώνουν αυτό το σύμπτωμα. Προτιμήστε δροσερά ντους και πιείτε δροσερό νερό πριν βγείτε στον ήλιο ή ασκηθείτε.

8. Ημικρανίες

Οι ημικρανίες που διαρκούν αρκετές ώρες ή/και μέρες, είναι συνήθως από τα πρώτα συμπτώματα της κατά πλάκας σκλήρυνσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με την πάθηση, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με συχνές ημικρανίες, οι οποίες συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως και τον ήχο και από ναυτία.

9. Ξαφνικοί σπασμοί

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν συνήθως απότομους σπασμούς στα χέρια και τα πόδια ή σε άλλα σημεία του σώματος, οι οποίοι έρχονται ως αποτέλεσμα των κατεστραμμένων περιοχών του εγκεφάλου τους. Τονίζεται ότι οι εν λόγω σπασμοί (παροξυσμοί) δεν είναι ίδιοι με τις επιληπτικές κρίσεις, παρότι αντιμετωπίζονται με αντιεπιληπτικά φάρμακα.

10. Προβλήματα ακοής

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενδέχεται να είναι το πρόβλημα ακοής, που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αποτέλεσμα του πρηξίματος και του ουλώδους ιστού κοντά στο ακουστικό νεύρο που μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο. Τα προβλήματα ακοής εμφανίζονται κατά διαστήματα και συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ η μόνιμη κώφωση είναι πολύ σπάνια.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved