Τι αισθάνεσαι;

Καρδιά και αγγεία, Ορθοπεδικά

Συμπληρώματα ασβεστίου: Συσχέτιση ασβεστίου και καρδιαγγειακής νόσου!

Food with calcium. A variety of foods rich in calcium. Signboard with the word-calcium. Top view. | © Kimkim1971 | Dreamstime Stock Photos
© Kimkim1971 | Dreamstime Stock Photos

Μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από πολλά χρόνια, έκανε μια αναφορά σχετικά με τη σύνδεση ασβεστίου και καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη αυτή, περιελάμβανε ανθρώπους από το Σαν Ντιέγκο και επαγρύπνησε τους ιατρούς σχετικά με το κατά πόσο ασφαλή είναι τα συμπληρώματα ασβεστίου.

Μπορεί το ασβέστιο να προκαλέσει καρδιακή νόσο; Τι δείχνουν οι μελέτες;

Οι ερευνητές της Νέας Ζηλανδίας συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 11 τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών – το λεγόμενο χρυσό πρότυπο της ιατρικής έρευνας – συγκρίνοντας τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ασβεστίου και του εικονικού φαρμάκου, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όλες οι δοκιμές περιελάμβαναν, επίσης, πληροφορίες για την καρδιαγγειακή υγεία των εθελοντών. Όπως αναφέρθηκε στο διαδίκτυο από το BMJ, οι περισσότεροι από τους εθελοντές που έλαβαν ασβέστιο υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή πέθαναν ξαφνικά, σε αντίθεση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, υπογραμμίστηκε ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30% με τα συμπληρώματα ασβεστίου, κάτι που ακούγεται τρομακτικό. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα έδειξαν ότι: το 5,8% των ατόμων που έλαβαν ασβέστιο υπέστη καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 5,5% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αυτή η μελέτη, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικά ευρήματα, ενώ συμφωνεί με άλλες που έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια είναι η σχέση ασβεστίου και καρδιακής νόσου;

Η σχέση μεταξύ ασβεστίου και καρδιαγγειακής νόσου είναι εύλογη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι αποθέσεις ασβεστίου είναι μέρος της πλάκας που δημιουργείται στην αρτηρία και μπορεί να προκαλέσει απόφραξη. Το ασβέστιο επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση των αρτηριών και παρεμβαίνει στη δράση των καρδιακών βαλβίδων.

Οι ειδικοί, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως δεν είναι ακόμη γνωστό το αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ποσότητας του ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος (τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος καθημερινά;

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, είναι το πόσο ασβέστιο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος κάθε μέρα για να κρατήσει τα οστά του ισχυρά και υγιή. Στο ένα άκρο του φάσματος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι 400 έως 500 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Στο άλλο άκρο, η επίσημη συνιστά 1.000 mg / ημέρα, για άτομα από 19 έως 50 ετών, και 1.200 mg / ημέρα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ισορροπία των οφελών και των κινδύνων που εμπεριέχουν τα συμπληρώματα ασβεστίου, είναι πιθανώς καλύτερο να «προμηθεύεστε» το ασβέστιο που χρειάζεστε από διαιτητικές πηγές, για να διατηρήσετε τα οστά σας ισχυρά και να αποτρέψετε την οστεοπόρωση.

Η καλή υγεία των οστών βασίζεται μόνο στο ασβέστιο;

Οι ειδικοί, τονίζουν, πως δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στο ασβέστιο για την καλή υγεία των οστών σας. Πέραν από αυτό, θα πρέπει να αναπτύξετε και άλλες συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το τένις και άλλα, είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα οστά σας.
  • Η λήψη αρκετής βιταμίνης D, από τον ήλιο και τα συμπληρώματα, είναι επίσης καλή για τα οστά και τη γενική υγεία.
  • Η βιταμίνη Κ από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το Swiss chard και το kale, είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Could too much calcium cause heart disease? https://www.health.harvard.edu/blog/study-links-too-much-calcium-to-heart-disease-20100812204

Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis https://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691.abstract

Calcium, vitamin D, and fractures (oh my!) https://www.health.harvard.edu/blog/calcium-vitamin-d-fractures-oh-2018021213247

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend