Καρδιά και αγγεία, Ορθοπαιδικά

Συμπληρώματα ασβεστίου: Συσχέτιση ασβεστίου και καρδιαγγειακής νόσου!

© Kimkim1971 | Dreamstime Stock Photos
© Kimkim1971 | Dreamstime Stock Photos

Μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από πολλά χρόνια, ανέφερε ότι το ασβέστιο συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, προκάλεσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στους γιατρούς για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Μπορεί το ασβέστιο να προκαλέσει καρδιακή νόσο;

Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση σε 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν τις επιδράσεις που έχουν τα συμπληρώματα ασβέστιο, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης ή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σημειώνεται ότι όλες οι δοκιμές, περιελάμβαναν στοιχεία και για την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με ανάρτηση του BMJ, οι περισσότεροι από τους εθελοντές που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου υπέστησαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή πέθαναν ξαφνικά, σε αντίθεση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα, ανήλθε στο τρομακτικό ποσοστό του 30%. Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 5,8% των ατόμων που λάμβαναν ασβέστιο υπέστη καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 5,5% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αυτή η μελέτη, συμφωνεί με αρκετές μελέτες που ισχυρίζονται ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και έρχεται σε αντίθεση με μια πληθώρα άλλων μελετών που τα ευρήματα τους είναι εντελώς διαφορετικά.

Πώς συνδέεται το ασβέστιο με την καρδιακή νόσο;

Η σχέση ανάμεσα σε ασβέστιο και καρδιακή νόσο είναι εύλογη, καθώς οι αποθέσεις ασβεστίου είναι μέρος της πλάκας που δημιουργείται στις αρτηρίες, που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι το ασβέστιο συμβάλλει στην ενίσχυση των αρτηριών και παρεμβαίνει στη δράση των καρδιακών βαλβίδων. Δεν είναι ωστόσο, γνωστό, το κατά ποσόν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ποσότητα ασβεστίου που κυκλοφορεί στο αίμα και στις καρδιαγγειακές βλάβες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος καθημερινά;

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που και για αυτό οι απόψεις είναι διφορούμενες, είναι το πόσο ασβέστιο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος κάθε μέρα για να διατηρήσει τα οστά του δυνατά και γερά. Από την μια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 400 έως 500 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Από την άλλη, η επίσημη συνιστά 1.000 mg / ημέρα, για άτομα από 19 έως 50 ετών και 1.200 mg / ημέρα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ισορροπία των οφελών και των κινδύνων που κρύβουν τα συμπληρώματα ασβεστίου, οι επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως είναι καλύτερο να εξασφαλίζετε το ασβέστιο που χρειάζεστε μέσω της διατροφής, παρά από συμπληρώματα.

Η καλή υγεία των οστών βασίζεται μόνο στο ασβέστιο;

Οι ειδικοί, τονίζουν, πως δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στο ασβέστιο για την καλή υγεία των οστών σας. Πέραν από αυτό, θα πρέπει παράλληλα να αναπτύξετε και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως:

  • Άσκηση: περπάτημα, τρέξιμο, τένις κλπ
  • Λήψη βιταμίνης D από τον ήλιο και μέσω συμπληρωμάτων
  • Λήψη Βιταμίνης Κ και κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως σπανάκι, Swiss chard και kale

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Could too much calcium cause heart disease? https://www.health.harvard.edu/blog/study-links-too-much-calcium-to-heart-disease-20100812204

Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis https://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691.abstract

Calcium, vitamin D, and fractures (oh my!) https://www.health.harvard.edu/blog/calcium-vitamin-d-fractures-oh-2018021213247