Διατροφή

Συμπληρώματα ινών: Είναι συμβατά με άλλα φάρμακα;

Πολλοί άνθρωποι, εκφράζουν συχνά την απορία αν πρέπει ή όχι να παίρνουν μαζί με τα φάρμακα τους συμπληρώματα ινών. Και αν όχι, τότε με πόση ώρα διαφορά πρέπει να τα παίρνουν. Αν είστε και εσείς ένας από αυτούς, τότε αυτό το άρθρο θα σας λύσει τις απορίες σας.

Επιτρέπεται η λήψη φαρμάκων μαζί με συμπληρώματα ινών;

Η κλοπιδογρέλη (Plavix), η οποία βοηθά στην πρόληψη θρόμβων αίματος και η ροσουβαστατίνη (Crestor), η οποία μειώνει τη χοληστερίνη, είναι φάρμακα τα οποία επιτρέπεται να λαμβάνονται μαζί με τα γεύματα, ακόμη και με εκείνα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να σας προβληματίζει η πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως), μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φυτικές ίνες περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα χωρίς να υποστούν πέψη και χωρίς να απορροφηθούν από το έντερο, οπότε στην περίπτωση που στο έντερο υπάρχουν πολλές φυτικές ίνες ταυτόχρονα με κάποιο φάρμακο, τότε το μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου θα απορροφηθεί από τις φυτικές ίνες, αφήνοντας ελάχιστη ποσότητα για να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Ακολούθως, η ποσότητα του φαρμάκου που απορροφήθηκε από τις φυτικές ίνες θα εξέλθει από το σώμα μέσω των κοπράνων, με αποτέλεσμα το φάρμακο να μην ενεργήσει αποτελεσματικά. Αυτός λοιπόν, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε τα φάρμακα σας μαζί με συμπληρώματα φυτικών ινών.

Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν την λήψη ενός φαρμάκου, δύο με τρείς ώρες πριν τη λήψη ενός συμπληρώματος ή την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν φυτικές ίνες.

Είναι πραγματικά αναγκαία τα συμπληρώματα ινών;

Οι επιστήμονες συνιστούν την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές τους ιδιότητες σε θέματα καρδιάς. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν άφθονες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και ξηρούς καρπούς. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται καθόλου συμπληρώματα» υπογραμμίζει η Suzanne Steinbaum, διευθύντρια του Καρδιολογικού και Αγγειακού Ινστιτούτου στο Νοσοκομείο Lenox Hill.

Συμπληρώματα ινών και φυτική διατροφή έχουν τα ίδια οφέλη;

Η έρευνα, δεν έχει καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα, οπότε οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια το αν οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα συμπληρώματα και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, με αυτά που έχουν οι φυτικές ίνες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα συμπληρώματα ινών αποσκοπούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και όχι, για παράδειγμα, στη μείωση της χοληστερίνης.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα ινών με ασφάλεια;

  • Μην αρχίσετε με μεγάλη δόση συμπληρωμάτων φυτικών ινών
  • Αυξήστε σταδιακά τη δόση ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες παρενέργειες, όπως φούσκωμα, κράμπες και αέρια
  • Καταναλώστε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μαζί με το συμπλήρωμα για να αποφύγετε τις προαναφερθείσες παρενέργειες και για να κρατηθείτε ενυδατωμένοι

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

By the way, doctor: Will a fiber supplement interfere with my medications? https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/will-a-fiber-supplement-interfere-with-my-medications

Make the Best Use of Fiber Supplements https://www.webmd.com/diet/features/fiber-supplements#1