Τι αισθάνεσαι;

Γήρανση

Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στα μαλλιά και τα νύχια καθώς μεγαλώνουμε;

Τα μαλλιά και τα νύχια μας βοηθούν στην προστασία του σώματός μας και συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του. Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά και τα νύχια μας αρχίζουν να “γηράζουν”.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα μαλλιά καθώς μεγαλώνουμε;

Αλλαγή χρώματος μαλλιών. Αυτό είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια γήρανσης. Το χρώμα των μαλλιών οφείλεται σε μια χρωστική που ονομάζεται μελανίνη, την οποία παράγουν τα θυλάκια των τριχών. Τα θυλάκια των τριχών είναι δομές στο δέρμα που από εκεί μεγαλώνουν τα μαλλιά. Με τη γήρανση, τα θυλάκια παράγουν λιγότερη μελανίνη και αυτό προκαλεί το γκρίζο χρώμα των μαλλιών. Το γκριζάρισμα ξεκινά περίπου στα 30 έτη.

Τα μαλλιά του τριχωτού ξεκινούν συχνά να γκριζάρουν στους κροτάφους και στη συνέχεια το γκριζάρισμα επεκτείνεται στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Το χρώμα των μαλλιών συνεχίζει να ξεθωριάζει και τελικά γίνεται λευκό.

Η τριχοφυΐα του σώματος και του προσώπου γίνεται επίσης σταδιακά γκρίζα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει αρκετά αργότερα από την αλλαγή χρώματος στα μαλλιά.  Η τριχοφυΐα στις μασχάλες, στο στήθος και στην ηβική περιοχή μπορεί να γκριζάρει λιγότερο ή και καθόλου.

Το γκριζάρισμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια μας. Τα γκρίζα μαλλιά τείνουν να εμφανίζονται νωρίτερα στους λευκούς και αργότερα στους Ασιάτες. Τα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες και άλλα προϊόντα δεν μπορούν να σταματήσουν το γκριζάρισμα ή το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται.

Αλλαγή πάχους μαλλιών. Τα μαλλιά μας είναι κατασκευασμένα από πολλά σκέλη πρωτεΐνης. Μια τρίχα έχει φυσιολογική ζωή μεταξύ 2 και 7 ετών. Αυτή η τρίχα στη συνέχεια πέφτει και αντικαθιστάται από μια νέα τρίχα. Η ποσότητα των μαλλιών που έχετε στο σώμα και το κεφάλι σας καθορίζεται επίσης από τα γονίδιά σας.

Σχεδόν όλοι έχουν κάποια τριχόπτωση με τη γήρανση, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε και πολλά θυλάκια σταματούν να παράγουν νέες τρίχες. Η τρίχα γίνεται λεπτότερη και εξασθενεί.

Οι άνδρες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν φαλάκρα από την ηλικία των 30 ετών. Πολλοί άντρες είναι σχεδόν φαλακροί έως την ηλικία των 60 ετών. Ο τύπος φαλάκρας που σχετίζεται με τη φυσιολογική λειτουργία της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης ονομάζεται ανδρική φαλάκρα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί να εντοπίζεται στους κροτάφους ή στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν έναν παρόμοιο τύπο φαλάκρας καθώς μεγαλώνουν, τη γυναικεία φαλάκρα με τα μαλλιά να αραιώνουν.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα και το πρόσωπό μας χάνει επίσης τρίχες. Οι τρίχες του προσώπου των γυναικών που απομένουν μπορεί να γίνουν πιο παχιές, πιο συχνά στο πηγούνι και γύρω από τα χείλη, ενώ στους άνδρες μπορεί να μεγαλώνουν περισσότερο και να γίνονται πιο δασιά τα φρύδια, και οι τρίχες των αυτιών και της μύτης.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε ξαφνική και έντονη τριχόπτωση, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα νύχια μας καθώς μεγαλώνουμε;

Τα νύχια μας αλλάζουν επίσης με την ηλικία. Αναπτύσσονται πιο αργά και μπορεί να γίνουν θαμπά και εύθραυστα ή να κιτρινίσουν και να είναι αδιαφανή.

Τα νύχια των ποδιών μπορεί να γίνουν χοντρά και σκληρά και οι παρανυχίδες είναι συχνό φαινόμενο, ενώ οι άκρες των νυχιών σπάνε πιο εύκολα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν τα νύχια σας εμφανίζουν λάκκους, κορυφογραμμές, γραμμές, αλλαγές στο σχήμα ή γενικά άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές, καθώς μπορεί να σχετίζονται με ανεπάρκεια σιδήρου, νεφρική νόσο και διατροφικές ανεπάρκειες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved