Πρόληψη και θεραπεία

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για νόσο του Crohn

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Disease Week (DDW) 2022 στο Σαν Ντιέγκο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Crohn αργότερα στη ζωή τους. (Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την αναντιμετώπιστη νόσο του Crohn)

Τα παιδιά που έχουν σκύλο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Crohn ως ενήλικες;

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 4.200 υγιείς πρώτου βαθμού συγγενείς ατόμων που είχαν διαγνωστεί με νόσο του Crohn, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 67 ερωτήσεις που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το αν είχαν ως παιδιά κατοικίδια ζώα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες, διαπιστώνοντας ότι όσοι ζούσαν με σκύλο, από τα 5 μέχρι τα 15 τους, είχαν υγιή ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου τους, σημαντικό προστατευτικό στοιχείο ενάντια στη νόσο του Crohn. (Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει η νόσος του Crohn;)

Σύμφωνα με τον Williams Turpin, PhD, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης και επιστημονικό συνεργάτη του Mount Sinai Hospital του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι μισοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη και ζούσαν με σκύλους, κατέληξαν να προστατεύονται από τη νόσο του Crohn. «Αυτό», υπογράμμισε, «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό εργαλείο μείωσης του κινδύνου έναντι της Crohn». (Κατανοήστε τη Νόσο του Crohn και διαχειριστείτε την σωστά!)

Για ποιο λόγο οι σκύλοι προστατεύουν από τη νόσο του Crohn;

Σύμφωνα με τον Turpin, υπάρχουν αρκετές θεωρίες που μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι λιγότερο επιρρεπείς στη νόσο του Crohn, όπως:

  • Οι σκύλοι λειτουργούν προστατευτικά έναντι της εντερικής φλεγμονής των ιδιοκτητών τους, διότι μοιράζονται μαζί τους το μικροβίωμα του δέρματός τους. Παρόλο που η έρευνα είναι περιορισμένη, μελέτες δείχνουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το μικροβίωμα του δέρματος και το μικροβίωμα του εντέρου των ιδιοκτητών τους.
  • Οι ιδιοκτήτες σκύλων περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μαζί με το κατοικίδιο τους, συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες άλλων κατοικίδιων ζώων, όπως οι γάτες που δεν χρειάζονται βόλτα. Η επαφή με το περιβάλλον ευνοεί το μικροβίωμα του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή.

Οι πιο πάνω θεωρίες ευθυγραμμίζονται με την υπόθεση ότι η έκθεση σε πολλαπλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, κατά την παιδική ηλικία, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου κατά την ενήλικη ζωή. (Οι 5 διαφορετικοί τύποι της νόσου του Crohn)

Υπάρχουν και άλλα ζώα που λειτουργούν προστατευτικά έναντι της νόσου του Crohn;

Εκτός από την ανακάλυψη ότι η ιδιοκτησία σκύλου παρέχει προστασία έναντι της νόσου του Crohn, η μελέτη αποκάλυψε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα δεδομένα που δείχνουν το ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει την πάθηση.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν βρήκαν τα ίδια ευρήματα, στα δείγματα κοπράνων των ατόμων που μεγάλωσαν χωρίς σκύλο, ούτε σε αυτούς που μεγάλωσαν με άλλα κατοικίδια, όπως οι γάτες. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι όσοι μεγάλωσαν με πουλιά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Crohn ως ενήλικες, νοουμένου ότι στα κόπρανά τους βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα καλπροτεκτίνης, ενός βιοδείκτη που σχετίζεται με την εντερική φλεγμονή και τα συμπτώματα της Crohn. (Νόσος του Crohn: Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο έντερο σας)

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Growing Up With a Dog Might Lower Crohn’s Risk https://www.verywellhealth.com/growing-up-with-dog-crohns-less-likely-5324513

Training the Fetal Immune System Through Maternal Inflammation—A Layered Hygiene Hypothesis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.00123/full

The Hygiene Hypothesis, Old Friends, and New Genes https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00388/full

Household Pet Ownership and the Microbial Diversity of the Human Gut Microbiota https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.00073/full

Too much hygiene: Crohn’s disease in later life? https://conferences.medicom-publishers.com/specialisation/gastroenterology/ddw-2022/too-much-hygiene-crohns-disease-in-later-life/

Prevalence of Inflammatory Bowel Disease Among Adults Aged ≥18 Years — United States, 2015 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6542a3.htm

Signs and Symptoms of Crohn’s Disease https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-crohns-disease/symptoms

Living with Dogs (But Not Cats) as a Toddler Might Protect Against Crohn’s Disease https://ddw.org/2022/05/23/living-with-dogs-but-not-cats-as-a-toddler-might-protect-against-crohns-disease/