Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την αναντιμετώπιστη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια, ανοσοδιαμεσολαβούμενη κατάσταση υγείας. Ουσιαστικά, είναι μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), όπως είναι και η ελκώδης κολίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα με διάφορους τρόπους, επειδή επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά κυρίως επηρεάζει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή σε οποιοδήποτε μέρος της πεπτικής οδού, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Σημειώνεται ότι παρόλο που η νόσος του Crohn είναι, εν μέρει, γενετικής φύσεως (κληρονομική), υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Η νόσος του Crohn δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως και ως εκ τούτου οι ασθενείς ακολουθούν διάφορες θεραπευτικές μεθόδους για όλη τους τη ζωή, οι οποίες έχουν ως βασικό σκοπό τη μείωση της φλεγμονής. Η εν λόγω νόσος περνάει από περιόδους έξαρσης και ύφεσης, οπότε οι περισσότεροι ασθενείς μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου τι τους προκαλεί συμπτώματα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η νόσος του Crohn;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Crohn είναι:

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα συμπτώματα επηρεάζουν αρνητικά τη ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών, καθώς μερικοί φοβούνται να βγουν με φίλους ή να πάνε στη δουλειά τους γιατί δεν θα βρίσκονται κοντά στη τουαλέτα. Η θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πώς θεραπεύεται η νόσος του Crohn;

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Crohn ποικίλουν και περιλαμβάνουν συνήθως φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, χειρουργική επέμβαση και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες. Υπογραμμίζεται ότι η ενεργή νόσος του Crohn είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί διότι μπορεί να προκαλέσει έλκη στο πεπτικό σύστημα, προβλήματα στα μάτια, το δέρμα, στις αρθρώσεις και σε άλλα όργανα του σώματος.

Πολλοί άνθρωποι που καταφέρνουν να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου, δεν ανησυχούν για τη φλεγμονή που υπάρχει στα έντερα τους. Ωστόσο, η φλεγμονή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, η νόσος του Crohn είναι πολλές φορές σε ύφεση και υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ύφεσης. Ένας τύπος ονομάζεται κλινική ύφεση, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ενεργά και ότι οι ασθενείς αισθάνεται καλύτερα από ότι πριν. Ωστόσο, αν και αυτή η ανακούφιση είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των ασθενών, πολλοί νιώθοντας καλύτερα λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις για την θεραπεία τους. Όπως είπαμε και πριν, η φλεγμονή που υπάρχει ακόμη και αν δεν προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έτσι, οι γιατροί επικεντρώνονται τόσο στο πώς αισθάνονται οι ασθενείς, όσο και στο να διασφαλίσουν ότι η φλεγμονή έχει σταματήσει και ότι τα εντερικά έλκη έχουν θεραπευτεί.

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η αναντιμετώπιστη νόσος του Crohn;

1. Απόστημα

Τα άτομα με νόσο του Crohn, η οποία όπως είπαμε προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αποστήματα. Απόστημα είναι η συλλογή πύου κάτω από το δέρμα. Τα συμπτώματα ενός αποστήματος είναι πόνος, πυρετός, ναυτία και ζεστό –  ευαίσθητο δέρμα πάνω από το απόστημα.

Τα άτομα με νόσο του Crohn συνήθως εμφανίζουν αποστήματα στην κοιλιακή και την πρωκτική (γύρω από τον πρωκτό) περιοχή. Η θεραπεία των αποστημάτων εξαρτάται από το σημείο που εμφανίζονται, από το πόσο μεγάλα είναι και από το αν προκαλούν επιπλοκές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αδειάσει το απόστημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αποστράγγιση του υγρού του αποστήματος.

2. Διαταραχές του εντέρου

Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη. Απόφραξη σημαίνει ότι το λεπτό ή το παχύ έντερο μπλοκάρεται, εν μέρει ή τελείως, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν τα τρόφιμα. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η απόφραξη είναι πυρετός, εμετός, κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναντιμετώπιστη νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη επειδή η συνεχιζόμενη φλεγμονή προκαλεί πυκνότητα ή στένωση του εντέρου.

Τονίζεται ότι η εντερική απόφραξη είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, οπότε ακόμη και μια μικρή υποψία να έχετε, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Η εντερική απόφραξη αντιμετωπίζεται είτε με καθαρτικό φάρμακο, είτε με τη μέθοδο της αποσυμπίεσης, όπου ένας ρινογαστρικός (NG) σωλήνας περνά μέσα από τη μύτη και κάτω από τον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Στην περίπτωση που αυτοί οι δύο τρόποι δεν καταφέρουν να απομακρύνουν το εμπόδιο, τότε το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση.

3. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι ασθενείς με νόσο του Crohn που επηρεάζει το παχύ έντερο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και ως εκ τούτου οι ειδικοί συνιστούν τακτικές εξετάσεις για τον εν λόγω καρκίνο και ετήσια κολονοσκόπηση.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συνεχιζόμενη φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Crohn προκαλεί μεταλλάξεις στα κύτταρα του παχέος εντέρου που ενδέχεται να είναι καρκινικές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 90% των ατόμων με IBD, δεν αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

4. Συρίγγιο

Το συρίγγιο είναι μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ δύο δομών του σώματος. Για παράδειγμα, μπορεί να σχηματιστεί συρίγγιο ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μέρη του εντέρου, ανάμεσα στο δέρμα και το έντερο ή ανάμεσα στο έντερο και τον κόλπο και η νόσος του Crohn αυξάνει τον κίνδυνο. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί το συρίγγιο είναι πόνος, ευαισθησία στην περιοχή, πυρετός, κνησμός και κόπωση.

Η θεραπεία του συριγγίου εξαρτάται από το πού έχει αναπτυχθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, το συρίγγιο ενδέχεται να μην μπορεί να θεραπευτεί και να μετατραπεί σε χρόνιο.

5. Έλλειψη βιταμινών

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει το λεπτό έντερο, το οποίο απορροφά τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Στην περίπτωση που το λεπτό έντερο έχει φλεγμονή, τότε καθίσταται λιγότερο ικανό να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών. Διευκρινίζεται ότι διαφορετικά τμήματα του λεπτού εντέρου είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση διαφορετικών θρεπτικών ουσιών, επομένως, αν γνωρίζετε το σημείο της φλεγμονής, τότε μπορείτε να κατανοήσετε το ποιες βιταμίνες είναι μειωμένες στο σώμα σας και να τις  συμπληρώσετε. Σημειώνεται ότι η έλλειψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών  μπορεί να οδηγήσει σε ένα εύρη φάσμα προβλημάτων υγείας. Στα άτομα με νόσο του Crohn συνήθως παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και ψευδαργύρου.

6. Στενώσεις

Το έντερο μοιαζει με έναν εύκαμπτο σωλήνα, μέσα από το οποίο περνούν τρόφιμα και απόβλητα. Στην περίπτωση που ένα τμήμα του εσωτερικού του στενέψει, τότε λέμε ότι το έντερο έχει υποστεί στένωση και τα άτομα με νόσο του Crohn έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στένωση. Για να μειωθεί ο κίνδυνος στένωσης, προτείνονται διατροφικές αλλαγές, όπως η αποφυγή ινωδών τροφίμων (ποπ κορν, καρύδια, ωμά λαχανικά). Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για αφαιρεθεί το τμήμα του εντέρου που παρουσιάζει στένωση.

7. Έλκη

Η νόσος του Crohn προκαλεί, πολλές φορές, έλκη στο πεπτικό σύστημα. Τα βαθιά έλκη είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν και μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές, όπως σε μια τρύπα στο έντερο. Η τρύπα στο έντερο δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι επικίνδυνη και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, ρίγος, σοβαρός κοιλιακός πόνος, ναυτία και εμετός.

Τα έλκη μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο της πεπτικής οδού, όπως για παράδειγμα στο στόμα, μια κατάσταση που ονομάζεται αφθώδης στοματίτιδα, η οποία δεν θεωρείται σοβαρή αλλά είναι πολύ επώδυνη. Για να μειωθεί ο πόνος της αφθώδης στοματίτιδας προτείνονται αλλαγές στον τρόπο διατροφής (λιγότερο καυτερές και ξινές τροφές) και τοπικά αναισθητικά.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Risks of Untreated Crohn's Disease https://www.verywellhealth.com/crohns-disease-4013910

Gajendran M, Loganathan P, Catinella AP, Hashash JG. A comprehensive review and update on Crohn's disease. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011502917301530?via%3Dihub

Canavan C, Abrams KR, Mayberry J. Meta-analysis: colorectal and small bowel cancer risk in patients with Crohn’s disease. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2006.02854.x

Kim ER, Chang DK. Colorectal cancer in inflammatory bowel disease: the risk, pathogenesis, prevention and diagnosis. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i29/9872.htm

Ullman TA, Itzkowitz SH. Intestinal inflammation and cancer. Gastroenterology https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0016508511001703

Crohn’s and Colitis Foundation. Overview of Crohn's Disease. https://www.crohnscolitisfoundation.org. 2019 https://www.crohnscolitisfoundation.org/

Weisshof R, Chermesh I. Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease. https://insights.ovid.com/article/00075197-201511000-00009