Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Τι είναι το αντανακλαστικό του βήχα και πώς λειτουργεί;

Το αντανακλαστικό του βήχα προκαλεί όλα τα είδη του βήχα. Οι υποδοχείς του βήχα βρίσκονται σε ολόκληρη την έκταση της αναπνευστικής οδού και αναγνωρίζουν όλους τους ερεθιστικούς παράγοντες που χρειάζεται να απομακρυνθούν. Αυτοί οι αισθητήρες στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο, ο οποίος ενεργοποιεί τους μυς του βήχα στο στήθος και την κοιλιά, απελευθερώνοντας ένα κύμα αέρα που καθαρίζει οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να διατηρήσει το αναπνευστικό σύστημα υγιές. (Βήχας: Αυτές οι 9 φυσικές θεραπείες θα σας ανακουφίσουν άμεσα)

Από ποιες φάσεις περνά το αντανακλαστικό του βήχα;

Η κατανόηση των φάσεων του αντανακλαστικού του βήχα, θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι ακριβώς βιώνετε όταν βήχετε. (Είναι φυσιολογικός ο βήχας μετά το τρέξιμο;)

Το αντανακλαστικό του βήχα περνά από 3 φάσεις:

1. Φάση εισπνοής

Στο πρώτο στάδιο, στη φάση της εισπνοής, το σώμα εξασφαλίζει όσο περισσότερο αέρα μπορεί. Αφού το ερεθιστικό ανιχνευθεί από τους υποδοχείς του βήχα, οι μυς συστέλλονται για να αφήσουν περισσότερο αέρα να εισέλθει στους πνεύμονες. Οι φωνητικές χορδές ανοίγουν όσο περισσότερο γίνεται, επιτρέποντας την βαθιά αναπνοή που συνήθως προηγείται του βήχα. Ακολούθως, τα εξωτερικά μεσοπλεύρια (οι μυς μεταξύ των πλευρών) συστέλλονται. Ταυτόχρονα, συστέλλεται και το διάφραγμα, επιτρέποντας στους πνεύμονες να γεμίσουν πλήρως με αέρα. (Γιατί μετά το κρυολόγημα συνεχίζετε να βήχετε; Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο επίμονος βήχας;)

2. Φάση συμπίεσης

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου, της φάσης της συμπίεσης, ο αέρας στους πνεύμονες συμπιέζεται. Πρώτα, η επιγλωττίδα, το πτερύγιο που καλύπτει το πάνω μέρος της τραχείας, κλείνει. Ακολούθως, κλείνουν και οι φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα η πίεση του αέρα να αυξάνεται. (6 τρόποι για να διαχειριστείτε τον βήχα στη διάρκεια της νύχτας)

3. Φάση εκπνοής

Το τελικό στάδιο, η φάση της εκπνοής, είναι ο βήχας που όλοι γνωρίζουμε. Σε αυτό το στάδιο, οι μεσοπλεύριοι μυς και οι κοιλιακοί μυς συσπώνται. Η επιγλωττίδα και οι φωνητικές χορδές ανοίγουν, επιτρέποντας στον αέρα να εξέρθει γρήγορα από τους πνεύμονες. Η δύναμη του αέρα καθαρίζει τους ρύπους που προκάλεσαν τον βήχα. (Ασθματική βρογχίτιδα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;)

Πώς θεραπεύεται ο βήχας;

Για τον χρόνιο βήχα υπάρχουν διάφορες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές, όπως οικιακές θεραπείες, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC), αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν κριθούν απαραίτητα. (Το παιδί μου βήχει: Τι να κάνω και πότε να ζητήσω ιατρική βοήθεια)

Για να διαπιστώσετε ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σας, θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η αιτία του αντανακλαστικού του βήχα σας. Εάν για παράδειγμα βήχετε λόγω ρινικής σταγόνας που προκαλείται από τις εποχιακές αλλεργίες, η λήψη ενός αντιαλλεργικού φαρμάκου είναι πολύ βοηθητική. Εάν ο βήχας είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης πάθησης, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), θα χρειαστεί η θεραπεία της πάθησης.

Ορισμένες θεραπείες, όπως οι σταγόνες για τον βήχα, το μέλι και το ζεστό νερό, έχουν καταπραϋντική δράση στους υποδοχείς του βήχα.

Σε περίπτωση που η αιτία του βήχα σας είναι απροσδιόριστη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για κάποιο φάρμακο του βήχα με δραστικό συστατικό την δεξτρομεθορφάνη, η οποία μπλοκάρει τα εγκεφαλικά σήματα που προκαλούν βήχα. Τονίζεται ότι η δεξτρομεθορφάνη είναι επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις, επομένως πάντα πρέπει να συζητάτε με τον γιατρό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved