Διατροφή, Ενδοκρινολογικά

Τι προσφέρει η βιταμίνη Ε στον ανθρώπινο οργανισμό;

Είναι απαραίτητη η βιταμίνη Ε στον άνθρωπο;

Ο ρόλος της βιταμίνης Ε είναι πολύ σημαντικός, καθώς βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, τα βακτήρια και κρατά δυνατά τα τοιχώματα των αγγείων. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες από τις τροφές. Αν τα επίπεδα κάποιου είναι χαμηλά αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί είναι πιο δύσκολο για τον οργανισμό του να την απορροφήσει ή το λίπος δεν επαρκεί για να μεταβολιστεί.

Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση ή σύνδρομο Κρον ή αν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Αν υπάρχει κάποιος λόγος υγείας που ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει την βιταμίνη, ο γιατρός θα πρέπει να προσπαθήσει να ανακαλύψει την αιτία και να αντιμετωπίσει την νόσο.

Αν κάποιος για αρκετό καιρό δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε τότε μια σειρά προβλημάτων μπορεί να προκύψουν. Μπορεί ο άνθρωπος να αρχίσει να είναι πιο επιρρεπής σε ασθένειες, να χάνει τον συντονισμό του, να μην μπορεί να συγχρονίσει τα μέλη του σώματος του, και αν προκληθεί ζημιά στα νεύρα τότε μπορεί να εμφανιστεί πόνος στα άκρα, προβλήματα στην όραση, υπογονιμότητα.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση;

  • 0 to 6 μηνών:4mg ή 6 IU
  • 7-12 μηνών: 5mg ή 7.5 IU
  • 1-3 ετών: 6 mg ή 9 IU
  • 4-8 ετών: 7 mg ή 10.4 IU
  • 9-13 ετών: 11 mg ή 16.4 IU
  • 14 και άνω: 15 mg ή 22.4 IU
  • Γυναίκες που θηλάζουν: 19 mg ή 28.4IU

Που υπάρχει η βιταμίνη Ε;

Καλές πηγές είναι οι ηλιόσποροι, το λάδι από σιτάρι, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το αβοκάντο και τα σπαράγγια. Επίσης, υπάρχουν πολλά δημητριακά και μαργαρίνες που περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη Ε.

Αν και κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά συμπληρώματα είναι πάντοτε καλύτερο να παίρνει κανείς τις βιταμίνες από τις τροφές. Αν για κάποιο λόγο έχετε έλλειψη ή κάποιο χρόνιο νόσημα και πρέπει να αυξήσετε τα επίπεδα της με συμπληρώματα, ο γιατρός σας θα σας προτείνει το κατάλληλο και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία, καθώς και να μη λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες αν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό.

Πότε απαγορεύονται τα συμπληρώματα;

Αν κάποιος λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να το αναφέρει στον γιατρό του και να μην πάρει ταυτόχρονα συμπλήρωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αραίωση του αίματος, ενώ οι στατίνες, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται μαζί με άλλα συμπληρώματα όπως το σελήνιο και η βιταμίνη C, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν ληφθεί ταυτόχρονα και βιταμίνη Ε. Τέλος δε θα πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες χωρίς την έγκριση του γιατρού τους.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Vitamin E: What You Need to Know https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-vitamin-e-guide?ecd=wnl_gdh_052219&ctr=wnl-gdh-052219_nsl-

Harvard T.H. Chan School of Public Health:

Office of Dietary Supplements: “Vitamin E.”

Oregon State University Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center: “Vitamin E.”

World Health Organization: “Vitamin E supplementation for the prevention of morbidity and mortality in preterm infants.”