Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Τι συμβαίνει στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;

Το άσθμα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους μικρότερους αεραγωγούς (βρογχιόλια). Από εποχή σε εποχή οι αεραγωγοί στενεύουν στους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι συριγμός, βήχας, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Η έκταση της στένωσης και το πόσο διαρκεί κάθε επεισόδιο μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Πώς λειτουργεί φυσιολογικά το αναπνευστικό σύστημα;

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο άσθμα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με το φυσιολογικό αναπνευστικό σύστημα και με το πώς είναι διατεταγμένοι οι πνεύμονες και οι αεραγωγοί.

Φυσιολογικά, ο αέρας που εισέρχεται από το στόμα και τη μύτη ταξιδεύει μέσω του κύριου αεραγωγού (της τραχείας) μέσω μιας σειράς μικρότερων διακλαδισμένων αεραγωγών που ονομάζονται βρόγχοι. Οι βρόγχοι χωρίζονται σε ακόμη μικρότερους αεραγωγούς που ονομάζονται βρογχιόλια, οι οποίοι καταλήγουν σε εκατομμύρια μικροσκοπικούς αεροφόρους σάκους που ονομάζονται κυψελίδες.

Όταν ο αέρας εισέρχεται στις κυψελίδες, το οξυγόνο που περιέχει περνά μέσω της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει κάθε σάκο στα γύρω αιμοφόρα αγγεία. Το οξυγόνο προσκολλάται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια κυκλοφορούν στο σώμα, απελευθερώνοντας το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος;

Μια κρίση άσθματος ξεκινά με την έκθεση σε έναν εκλυτικό παράγοντα του άσθματος. Οι εκλυτικοί παράγοντες που προκαλούν κρίση άσθματος ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να είναι κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, όπως τα ζώα ή η γύρη. Μπορεί επίσης να είναι ιογενείς λοιμώξεις, γαστρεντερική παλινδρόμηση, ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός τσιγάρου και άγχος.

Όταν εκτίθεται σε έναν εκλυτικό παράγοντα, ο βλεννογόνος των αεραγωγών αντιδρά με την παραγωγή χημικών ουσιών όπως η ισταμίνη και το λευκοτριένιο. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι εν μέρει υπεύθυνες για τις αλλαγές που συμβαίνουν στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος.

Ο βλεννογόνος των αεραγωγών φλεγμαίνει και διογκώνεται. Η παραγωγή βλέννας, που φυσιολογικά υπάρχει σε μικρή ποσότητα στους αεραγωγούς, αυξάνεται. Συνήθως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζει ο λαιμός, να δημιουργούνται φλέγματα (πτύελα) και να βήχει. Οι μύες που τυλίγονται γύρω από τα βρογχιόλια και τελικά συστέλλονται ή σφίγγονται (βρογχόσπασμος) και ο αέρας που περνά μέσα από τα πιο στενά κανάλια παράγει συριγμό.

Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι που έχουν κρίση άσθματος παθαίνουν δύσπνοια. Η διόγκωση του βλεννογόνου των αεραγωγών, η αυξημένη παραγωγή βλέννας και ο βρογχόσπασμος έχουν ως αποτέλεσμα να εισέρχεται στις κυψελίδες λιγότερος αέρας από τον κανονικό. Επομένως, υπάρχει περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου που είναι διαθέσιμη για να περάσει στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ποιες είναι οι θεραπείες που βοηθούν το άσθμα;

  1. Βρογχοδιασταλτικά

Τα βρογχοδιασταλτικά, όπως η σαλβουταμόλη, δρουν χαλαρώνοντας τους μυς των βρογχιολίων και διευρύνοντας τους διαύλους μέσω των οποίων περνά ο αέρας. Συνήθως χορηγούνται με τη μορφή εισπνευστήρων. Η σαλβουταμόλη αρχίζει να δρα μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα διαρκεί μεταξύ 3-5 ωρών. Οι βρογχοδιασταλτικές εισπνοές αναφέρονται ως “ανακουφιστικές” εισπνοές ή “μπλε” εισπνοές. Αυτό συμβαίνει επειδή ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δύσπνοιας και οι εισπνευστήρες έχουν συνήθως μπλε χρώμα. Παρόλο που ανακουφίζουν τη δύσπνοια, δεν εμποδίζουν την εμφάνιση της δύσπνοιας.

Η σαλμετερόλη λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τη σαλβουταμόλη, αλλά τα αποτελέσματά της διαρκούν περίπου 12 ώρες.

  1. Στεροειδή

Τα στεροειδή, όπως η βεκλομεταζόνη, λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή στους αεραγωγούς σας. Όταν η φλεγμονή έχει εξαφανιστεί, οι αεραγωγοί σας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να στενέψουν και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο συριγμός. Για το άσθμα, τα στεροειδή συνταγογραφούνται συνήθως σε μορφή εισπνευστήρα. Παρόλο που δεν έχουν καμία επίδραση κατά τη διάρκεια των οξέων κρίσεων άσθματος, όταν λαμβάνονται τακτικά (συνήθως δύο φορές την ημέρα) είναι οι εισπνοές που θα σταματήσουν τις κρίσεις. Έχουν συνήθως καφέ χρώμα και είναι γνωστά ως “προληπτικά” ή “καφέ” εισπνευστήρες. Περιστασιακά, για σοβαρό άσθμα, συνταγογραφούνται στεροειδή σε μορφή δισκίων.

Εάν το άσθμα σας σταθεροποιείται με εισπνοές στεροειδών και βρογχοδιασταλτικών, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια συνδυασμένη εισπνοή που θα λαμβάνετε τακτικά και η οποία περιέχει και τα δύο φάρμακα.

  1. Αντιλευκοτριένια

Τα αντιλευκοτριένια, όπως η μοντελουκάστη, δρουν αναστέλλοντας τη δράση των λευκοτριενίων. Το λευκοτριένιο παράγεται όταν τα άτομα με άσθμα έρχονται σε επαφή με εκλυτικούς παράγοντες, όπως ουσίες στις οποίες είναι αλλεργικά (όπως η γύρη), ή όταν ασκούνται. Το λευκοτριένιο προκαλεί φλεγμονή και διόγκωση του βλεννογόνου των βρογχιολίων και τα αντιλευκοτριένια βοηθούν στην πρόληψη αυτού του φαινομένου. Δεν παρατηρείται σε κάθε άτομο με άσθμα σημαντική αύξηση της παραγωγής λευκοτριενίων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, γι’ αυτό και τα αντιλευκοτριένια διατηρούνται συνήθως σε εφεδρεία για το άσθμα που δεν ανταποκρίνεται στην τυπική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά και στεροειδή.

  1. Omalizumab

Η ομαλιζουμάμπη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται μόνο με ένεση. Λειτουργεί παρεμβαίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα για τη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς που υπάρχει στο άσθμα. Προορίζεται για άτομα με σοβαρό άσθμα που δεν ανταποκρίνονται στην καθιερωμένη θεραπεία.