Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Το άσθμα σας επιδεινώνεται το καλοκαίρι; Δείτε πώς θα το διαχειριστείτε

Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή για τα άτομα με άσθμα. Η θερμότητα και η υγρασία επηρεάζουν τους αεραγωγούς και προκαλούν συριγμό, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, αυξάνοντας την πιθανότητα κρίσεων άσθματος. Επιπρόσθετα, αλλεργιογόνα όπως η γύρη και η μούχλα, που είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ζεστό και υγρό καιρό, κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση.

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του «καλοκαιρινού άσθματος»;

Παρόλο που τα συμπτώματα του άσθματος τείνουν να είναι πιο συνηθισμένα τον φθινόπωρο και τον χειμώνα, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που κρύβει αρκετούς κινδύνους για τα άτομα με άσθμα.

Θερμότητα: Οι πνεύμονες των ατόμων με άσθμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υπερβολική ζεστή. Η αναπνοή του ζεστού καλοκαιρινού αέρα ερεθίζει τους αεραγωγούς, προκαλώντας συμπτώματα άσθματος.

Υγρασία: Ο υγρός αέρας τείνει να παγιδεύει μέσα του γύρη, μούχλα και ακάρεα σκόνης, συστατικά τα οποία ερεθίζουν τους πνεύμονες.

Όζον: Το όζον είναι προϊόν ατμοσφαιρικών χημικών ουσιών και ηλιακού φωτός. Παρότι αμφιλεγόμενο, πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι το όζον επηρεάζει την πνευμονική λειτουργία και επιδεινώνει το άσθμα.

Καλοκαιρινά αλλεργιογόνα: Σε περίπτωση αλλεργικού άσθματος, ορισμένα αλλεργιογόνα που ευδοκιμούν το καλοκαίρι και κυρίως τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκαλούν κρίσεις άσθματος. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Μάρτιος – Ιούνιος: Αυξημένη γύρη δέντρων
  • Μάιος – Αρχές Ιουνίου: Αυξημένη γύρη χλόης
  • Ιούνιος: Αυξημένη εξωτερική μούχλα
  • Αύγουστος – Αρχή φθινοπώρου: Αυξημένη γύρη ζιζανίων

Καπνός: Τους καλοκαιρινούς μήνες, δυστυχώς, οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες. Ο καπνός λοιπόν, μεταφέρει λεπτά σωματίδια τα οποία όταν εισέλθουν στους αεραγωγούς προκαλούν κρίσεις άσθματος.

Πώς θα διαχειριστείτε το καλοκαιρινό άσθμα;

Σε περίπτωση που το άσθμα σας επιδεινώνεται το καλοκαίρι, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δημιουργήσετε μαζί ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει φάρμακα και μέτρα διαχείρισης που αφορούν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σας. Είναι σημαντικό να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε στις διακοπές σας, αλλά θα πρέπει να είστε ασφαλείς, για αυτό φροντίστε να έχετε πάντοτε μαζί σας τα απαραίτητα για τη φροντίδα του άσθματός σας.

Γιατί είναι σημαντικό ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα;

Αν έχετε αλλεργικό άσθμα που προκαλείται από κάποιο γνωστό αλλεργιογόνο, το πιο σημαντικό πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να το αποφύγετε. Αν δεν μπορείτε όμως να το αποφύγετε, ένα σχέδιο δράσης που θα ενσωματώνει και φαρμακευτικές αγωγές θα σας βοηθήσει σημαντικά. Το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως:

Αντιισταμινικά χάπια: Τα αντιισταμινικά  λειτουργούν μεταβάλλοντας την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα και αποτρέποντας τη βρογχοσυστολή (στένωση των αεραγωγών) και την παραγωγή βλέννας.

Ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι: Ανακουφίζουν τα ρινικά συμπτώματα σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια όλο το καλοκαίρι. Η συχνή χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει τα ρινικά συμπτώματα.

Ρινικά στεροειδή σπρέι: Τα ρινικά σπρέι δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και είναι πολύ αποτελεσματικά γιατί δρουν τοπικά όπου χρειάζεται.

Αλατούχο διάλυμα: Το αλατούχο διάλυμα ξεπλένει τα ρινικά περάσματα από τη γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Asthma During the Summer https://www.verywellhealth.com/extreme-weather-and-summer-asthma-whats-important-200527

Short-term ozone exposure and asthma severity: Weight-of-evidence analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935117308691?via%3Dihub

Health Effects of Ozone in Patients with Asthma and Other Chronic Respiratory Disease https://www.epa.gov/ozone-pollution-and-your-patients-health/health-effects-ozone-patients-asthma-and-other-chronic

Wildland fire smoke and human health https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S004896971733512X?via%3Dihub

Wildfire smoke exposure under climate change impact on respiratory health of affected communities https://journals.lww.com/co-pulmonarymedicine/Abstract/2019/03000/Wildfire_smoke_exposure_under_climate_change_.10.aspx

Uncertainty in the estimated risk of lung function decrements owing to ozone exposure https://www.nature.com/articles/jes201639

A comparison of seasonal trends in asthma exacerbations among children from geographic regions with different climates https://www.ingentaconnect.com/content/ocean/aap/2016/00000037/00000006/art00015;jsessionid=1g9xf56mu5t9y.x-ic-live-03