Ψυχική υγεία

Το παιχνίδι με σκύλους και γάτες μειώνει τα επίπεδα άγχους

Τι είναι το στρες;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το στρες είναι μια φυσιολογική, ανθρώπινη αντίδραση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε απαίτηση.

Είναι φυσιολογικό να έχουμε υψηλά επίπεδα στρες κάποια στιγμή, λόγω πολλών σεναρίων και στρεσογόνων παραγόντων που αλλάζουν τη ζωή μας. Για να προλάβετε τυχόν προβλήματα υγείας, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία για θεραπεία. Η συνεχής ροή ορμονών του στρες (συμπεριλαμβανομένης της  κορτιζόλης) μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας, προκαλώντας του ταχύτερη γήρανση και καθιστώντας το επιρρεπές σε ασθένειες.

Πώς η αλληλεπίδραση με τα ζώα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους;

Δεν είναι μυστικό ότι οι γάτες και οι σκύλοι φέρνουν χαρά στη ζωή πολλών ανθρώπων. Αλλά τώρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κορτιζόλη μειώνεται όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

Μια δημοφιλής μελέτη στα πανεπιστήμια είναι η καθιέρωση συνεδριών με σκύλους θεραπείας για τους αγχωμένους φοιτητές κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για να τους βοηθήσουν να νιώσουν άνετα. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τον αντίκτυπο των σκύλων και των γατών στη διαχείριση του στρες σε μη εργαστηριακό περιβάλλον.

Μόλις 10 λεπτά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Οι φοιτητές της μελέτης που αλληλεπιδρούσαν με γάτες και σκύλους είχαν σημαντική μείωση της κορτιζόλης.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο AERA Open, συμμετείχαν σχεδόν 300 προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι ήταν λίγο πριν από τις τελευταίες εξετάσεις τους πριν πάρουν πτύχιο. Χωρίστηκαν λοιπόν τυχαία σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα έλαβε πρακτική αλληλεπίδραση σε μικρές ομάδες με γάτες και σκύλους για 10 λεπτά και τους επιτράπηκε να παίξουν με τα ζώα όπως έκριναν σκόπιμο οι ίδιοι. Για να καταδείξουν τις επιπτώσεις των διαφορετικών εκθέσεων στα ζώα, η δεύτερη ομάδα παρατηρούσε άλλους ανθρώπους να χαϊδεύουν τα ζώα ενώ περίμεναν στην ουρά για τη σειρά τους. Η τρίτη ομάδα παρακολούθησε μια παρουσίαση PowerPoint με τα ίδια ζώα που ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ενώ η τέταρτη ομάδα ήταν «σε λίστα αναμονής». Αυτοί οι μαθητές περίμεναν τη σειρά τους ήσυχα για 10 λεπτά χωρίς ερεθίσματα που να τους αποσπούν την προσοχή και τους είπαν ότι σύντομα θα μπορούσαν κι εκείνοι να παίξουν με τις γάτες και τα σκυλιά.

Οι ειδικοί πήραν δείγματα σάλιου από τους συμμετέχοντες πριν και μετά την αλληλεπίδρασή τους με τις γάτες και τους σκύλους. Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα που πήγε αμέσως να παίξει με τους σκύλους και τις γάτες είχε τη μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Eίναι γνωστό ότι οι μαθητές που απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τα ζώα τους βοηθά να βιώνουν πιο θετικά συναισθήματα. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι αν αυτή η έκθεση θα βοηθούσε τους μαθητές να μειώσουν το άγχος τους με έναν λιγότερο υποκειμενικό τρόπο. Και το έκανε, πράγμα που είναι συναρπαστικό, διότι η μείωση των ορμονών του στρες μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τη μείωση του άγχους από το χάιδεμα των ζώων.